Drømmer på overtid

For seks år siden fikk Oddvar Fredheim den nådeløse beskjeden om at han var rammet av ALS og mest sannsynlig bare hadde tre år igjen å leve. Nå har han gjennomført en drøm om å oppleve Liverpool FC på Anfield og er sikker på at kampopplevelsen forlenger livet.

3. okt 2016 kl 15.56 Ragnhild Lund Ansnes

Da Liverpool ga Hull en skikkelig omgang juling med 5-1 i andre hjemmekamp denne sesongen, opplevde samtidig 62 år gamle Oddvar Fredheim en drøm: Drømmen om å få se Liverpool FC spille på Anfield sammen med sin sønn Erik Fredheim og 13 av sine beste venner.

Komplisert tur

Det var ikke en tur uten hindringer: Oddvar er rammet av sykdommen ALS (Amyotrofisk lateralsklerose) som fører til svinn av nerveceller og han er så hardt rammet av ALS at han ikke engang kan røre armene lenger og er avhengig av hjelp til det meste. Hans rullestol veier rundt 150 kilo, og gjør flyreiser og forflyttelse vanskelig.

Men takket være hans beste venner og familie, som gikk sammen om å lage tur for ham sammen med et reisebyrå, kunne Oddvar få juble over et hjemmelag i storform, og selv få oppleve på kroppen trøkket av godt over 50.000 tilskuere som gledet seg over målfest.

Liverpoolhelter gjennom livet

Oddvar, tidligere rektor i Kristiansand, og som selv har vært aktiv fotballspiller og trener for ulike Donns-lag, har egentlig aldri vært en utbredt klubbsupporter, men han har derimot latt seg begeistre av mange enkeltspillere gjennom livet.

– Liverpool-spillere som Kevin Keegan, Kenny Dalglish, John Barnes, Steve Heighway og ikke minst herr Fairclough imponerte meg veldig. Men det er takket være guttene mine, Erik og Arne, at jeg har blitt ekstra stor fan av Liverpool. De er veldig glade i klubben, så det var ingen tvil om at vi skulle hit, sier Oddvar mens han stråler i kveldssola foran Anfield etter kampen, omgitt av en munter gjeng kamerater som alle har bidratt til at han fikk oppleve denne dagen.

Fans sønn Erik legger til: – Forholdet hans til Liverpool FC har blitt sterkere med årene. Budskapet om samhold. You’ll never walk alone.

– Ja, det var veldig sterkt da vi sang den i dag. Oddvars øyne fyltes med tårer.

Det var veldig sterkt da vi sang YNWA i dag. Oddvars øyne fyltes med tårer.
Far og sønn:
Far og sønn:  Oddvar Fredheim takker sønnene Erik og Arne for at han har fått et ekstra sterkt forhold til Liverpool FC. Her foran Paisley gate sammen med Erik.

Tør å spørre om hjelp

Han er svært takknemlig for støtten fra sine venner etter at han ble rammet av den alvorlige sykdommen som fører til lammelser og død i løpet av få år.

– Bare se rundt deg, tenk de er alle med her for min skyld, sier Oddvar mens vi rigger klart for et gruppebilde foran Shankly-statuen foran Anfield.

I fjor var han på kamp i Vennesla sammen med Egil Olsen i Portal Travel. Da luftet Oddvar spørsmålet om Egil trodde det lot seg gjøre å få ham til Liverpool. Egil kastet seg rundt og kontaktet Oddvars beste venner og spurte om de ville være med på tur for at Oddvar skulle få oppleve en kamp på Anfield.

– Vi kunne fylt et helt fly med mennesker som ville bidra til å få Oddvar over, smiler Egil Olsen, som forteller at hele 14 av de 15 som ble invitert med takket ja til å bli med på tur for å hjelpe Oddvar til denne opplevelsen.

Drømmer forlenger livet

Hva forteller det deg at 14 av de 15 som ble inviterte stiller opp for deg på denne turen?

– At dette er spesielle folk som bærer deg når det er så vanskelig. Her sitter jeg og kan ikke engang løfte hendene, også gjør de dette for meg. Til og med kompis og sykepleier John Olav Bjørnestad meldte seg frivillig og hjelper med alt det medisinske.

Nå har jeg begynt å drømme om andre mål takket være denne turen.

– Hva vil du si til andre som også opplever at klokka går så alt for fort i livet. Der man vet at man har kort tid igjen?

– Ikke slipp drømmene dine og ikke bli sittende. Det gir energi å ta sjansen på noe som dette. Jeg tror du lever lenge på å dyrke vennskap.

– Ta sjansen. Alle venner vil hjelpe. De gir meg mat og hjelper meg med alt. Gi folk en sjanse til å være deltakende. Folk vil hjelpe. Her står de i kø.

For seks år siden fikk Oddvar diagnosen om den uhelbredelige nervesykdommen, der gjennomsnittlig levealder for samme diagnose er tre år. Tre år «på overtid» myser han mot sola og tenker framover:

– Nå har jeg begynt å drømme om andre mål takket være denne turen. Det er helt fantastisk.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]