Premier League kan se helt lik ut som den gjorde for et år siden

De tre lagene som rykket opp kan gå rett ned igjen - og på nivå to kan de tre lagene som rykket ned gå rett opp igjen.

Bare én gang tidligere har alle tre nyopprykkede lag endt opp med å rykke ned igjen etter bare én sesong i Premier League. Det skjedde sist i 1997/98-sesongen, og kan skje igjen i år. Med tre serierunder igjen å spille er Luton, Burnley og Sheffield United under streken. De tre klubbene fra Championship har slitt på øverste nivå, og sistnevnte er allerede uten håp om overlevelse. 

Samtidig har de tre klubbene som rykket ned fra Premier League i fjor, Leicester, Leeds og Southampton, muligheten til å rykke opp. Førstnevnte er allerede klare for opprykk etter å ha sikret seriemesterskapet mandag kveld - åtte år etter at de løftet Premier League-trofeet. 

Leeds har også muligheten til å sikre seg direkte opprykk dersom Ipswich ikke gjør jobben, mens Southampton må håpe på playoff. 

Aldri før har samtlige lag som rykket ned fra Premier League gått rett opp igjen på første forsøk i påfølgende sesong. Denne gangen kan det altså skje begge veier, slik at vi ender opp med at Premier League vil se helt lik ut i 2024/25 som den gjorde i 2022/23. 

Slik ser tabellen ut før den siste serierunden spilles til helgen. De to øverste går direkte opp, mens lag tre til seks skal ut i playoff om den siste billetten til Premier League. 

Ipswich har en kamp til gode og kan sikre seg overtaket om de tar poeng mot Coventry tirsdag kveld. Skulle de klare å rykke opp vil det være en enorm bragd, ettersom de er nyopprykket fra League One denne sesongen. 

Et problem?

English Football League, som består av Championship, League One og League Two, har latt seg frustrere av at det ofte ender opp med at lag som rykker ned fra Premier League går opp igjen på første forsøk. Historier som Ipswich hører til sjeldenhetene.

Bakgrunnen for det er fallskjermutbetalingen klubbene får med seg når de rykker ned. Den fører til at de med trygghet kan bruke mye mer penger enn rivalene på nivå to, og enkelte mener det heller bør kalles for trampolineutbetaling.

EFL har lagt frem studier som viser at klubber som mottar fallskjermutbetalinger har tre ganger så stor sjanse for å rykke opp til Premier League som de andre klubbene. Derfor har de bedt om å gjøre om på hvordan pengene fra Premier League til EFL distribueres. 

Den krangelen har pågått i lang tid, og foreløpig er vi ikke nærmere noen løsning. Premier League mener fallskjermpengene er nødvendig for klubbene som går ned slik at de ikke havner i økonomiske problemer, mens EFL altså mener det er urettferdig. 

Sannsynligvis vil saken løses av det uavhengige organet som er i ferd med å opprettes av den britiske regjeringen. Organet skal sørge for å ivareta interessene til engelsk fotball på en mer rettferdig måte enn det vi ser i dag.

Bekrefter fem nye år i samarbeid med AXA

Bekrefter fem nye år i samarbeid med AXA

AXA har sikret seg navnerettighetene på Liverpools treningsanlegg i fem nye år.

Nyheter 30.apr 09:04
Spår tøffe forhandlinger mellom Liverpool og Mohamed Salah

Spår tøffe forhandlinger mellom Liverpool og Mohamed Salah

Det er langt fra sikkert at Mohamed Salahs kontrakt blir forlenget selv om han ser ut til å bli værende i Liverpool neste sesong.

Nyheter 29.apr 22:19