Birmingham - Liverpool

Lør 08.05.04 kl.18:35 (Premier League) - Sky/Canal+ / Tilskuere: 29 533 / Dommer: Steve Dunn / St. Andrews / Skrevet av: Einar Kvande

Overbevisende seier for Liverpool, som nå har festet grepet om fjerdeplassen. Owen, Heskey og Gerrard med flotte scoringer.

Cunningham (64)

Ny skjebnekamp for Liverpool, når de gjester St. Andrews i Birmingham. Tre poeng i denne kampen kan ha alt å si for om man skal klare fjerdeplassen. Stephane Henchoz er ikke blitt spilleklar til kveldens kamp, så Jamie Carragher tar hans plass i midtforsvaret, mens Steve Finnan kommer inn på høyrebacken. Som ventet kommer Emile Heskey inn i angrepet, mens Harry Kewell blir trukket ned på kanten som en følge av Vladimir Smicers skade.

Liverpool kan gå til verket vel vitende om at de kan legge Aston Villa bak seg for godt med seier i kveld, ettersom David O'Learys mannskap kun klarte uavgjort 1-1 på St.Mary's i Southampton.

Kampen er i gang

Birmingham med avspark. Kampen er bare minuttet gammel når John Arne Riise blir liggende med tydelige smerter i beinet, etter en stygg tackling av Tebily. Sunnmøringen ser heldigvis ut til å kunne fortsette, etter litt behandling ute på sidelinja.

Kampens første brukbare mulighet kommer etter 8 minutter. Murphy spiller fri Heskey, men Owen når dessverre ikke frem på spissmakkerens innlegg.

Hendelsesfattig åpningskvarter på St.Andrews, men Liverpool har vært det førende laget og har spilt seg til noen halvsjanser. Blant annet var Owen nær ved å lykkes etter en cornersituasjon. Like etterpå forsøkte Hyypiä seg med et susende skudd som gikk like tilside for mål.

Heskey spiller fram Owen etter 19 minutter, men England-spissens førstetouch er ikke bra, og sjansen renner ut i sanden. Et par minutter senere får Birmingham sin første store sjanse, men Dudek får slått Morrisons skudd til corner. Like etterpå skaper samme Dudek panikk i Liverpool-forsvaret med et skrekkelig bokse-forsøk.

Stor sjanse til de røde etter 23 minutter. Heskey bruker musklene, og får headet ned til Owen. Keeper Bennett klarer å dempe spissens skudd, og får deretter ryddet opp på andre forsøk.

0-1 Owen (29)  Heskey spiller fram Owen, som scorer sikkert alene med keeper fra meget kloss hold. Forøvrig Heskeys tredje meget gode fremspill til Owen.

38 minutter spilt, og Birmingham har etterhvert kommet mer med i kampen, og har skapt et par farlige situasjoner rundt Liverpool-feltet.

Pause

Pauserapport: Liverpool har vært det toneangivende laget på St.Andrews i første omgang, og leder fortjent 1-0 etter at Owen omsatte Heskeys perfekte fremspill i tellende resultat. Nevnte Heskey har vært en håndfull for Birmingham-forsvaret i store deler av omgangen, og hadde også et par-tre lignende fremspill til Owen som lett kunne gitt ytterligere scoringer. Svære Emile har svart kritikerne fortreffelig i denne førsteomgangen, i sin favorittposisjon på topp. Bakover på banen har også de røde hatt relativt god kontroll, selv om Birmingham har skapt et par farlige situasjoner. Spillemessig dominerte Liverpool kampen de første 35 minuttene, mens hjemmelaget kom litt mer med mot slutten av omgangen.

2.omgang er i gang

0-2 Heskey (52) Steven Gerrard stormer igjennom, og Emile Heskey banker det perfekte innlegget i nettmaskene. Meget god start på andre omgang for de røde.

God Liverpool-mulighet etter 57 minutter når Heskey stormer igjennom. Kewell får imidlertid ikke kontroll på innlegget, som kommer en tanke for langt bak. Like etterpå prøver Gerrard seg med et skuddforsøk som Bennett redder.

Når det gjenstår en halvtime foretar Birmingham et trippelbytte, og går over til en mer offensiv formasjon. Det gir umiddelbart en ny giv fremover på banen for hjemmelaget.

Birminghams kaptein Kenny Cunningham blir korrekt utvist etter 64 minutter, når han meier ned en Steven Gerrard på vei igjennom som bakerste mann. Klar scoringssjanse for Gerrard.

Liverpool utrolig nær ved å øke ledelsen når Emile Heskey skyter like utenfor på et Michael Owen-innlegg etter 72 minutter. Liverpool virker å ha kampen i sin hule hånd etter utvisningen, holder ballen i laget, spiller fornuftig og skaper også enkelte farligheter.

Kjempesjanse til Liverpool og Michael Owen etter 75 minutter. Steven Gerrard fosser igjennom, legger ballen nydelig til en umarkert Owen som runder keeper, men Birmingham-forsvareren klarer å forstyrre spissen såpass at han ikke får avsluttet for blank goal.

Emile Heskey spiller fri Kewell etter 83 minutter, men australieren setter ballen ukonsentrert langt utenfor i god posisjon.

0-3 Steven Gerrard (86) Et langt innlegg når Gerrard ute på kanten. Han forserer inn i feltet, og setter ballen sikkert i lengste hjørne bak Bennett.

Liverpool kunne økt til 4-0 etter 89 minutter, når Kewell spiller fri Owen. Men spissen setter ballen noe ukonsentert utenfor.

Slutt

Sluttrapport: Liverpool festet i dag et skikkelig grep om fjerdeplassen, etter en overbevisende seier mot Birmingham. De røde kontrollerte denne kampen fra første til siste fløytesignal, og da Birmingham fikk sin kaptein, Kenny Cunningham, utvist midtveis i andre omgang ble resten av matchen en ren transportetappe. Liverpool trillet ball slik bare de røde kan, og når de satte fart på kula rullet de opp det ene flotte angrepet etter det andre. Etter Heskeys scoring like etter pause var det i realiteten kun et spørsmål om hvor stor Liverpools seier skulle bli, og selv om de røde godt kunne ha hatt flere mål, må en si at Steven Gerrard & Co benyttet anledningen til å pynte på målforskjellen rimelig bra. Forøvrig medførte dagens seier, samt Aston Villas poengtap i Southampton, at Liverpool er sikret spill i europacupene til neste sesong. Villa har nemlig en så dårlig målforskjell at det skulle være praktisk umulig å ta igjen Merseyside-laget. Nå gjenstår det med andre ord bare å se om det blir spill i UEFA-cupen, eller i den gjeve Champions League, for de røde.....

Spillerbørs:

Dudek (8)

Sett bort i fra et horribelt forsøk på å bokse ballen i første omgang, var polakken i dag sikkerheten selv. Meget stødig i feltarbeidet, og så også ut til å dirigere sitt forsvar på en meget god måte.

Finnan (7)

Relativt anonym før pause, men solid bakover. I andre omgang – spesielt etter utvisningen til Cunningham – får han mer rom til å avansere fremover på banen fra sin backposisjon. Slo da noen glimrende pasninger som ved flere tilfeller åpnet opp Birmingham-forsvaret.

Carragher (8)

Gjennomført solid av Carra i dag, i noe som vi tror er hans favorittposisjon i Henchoz sitt skadefravær. Ser vi her den ene arvtageren når H’ene etter hvert blir for gamle og trege? Satte i alle fall ikke en fot feil i dag.

Hyypiä (7)

Måtte finne seg i å bli annenfiolin i midtforsvaret i dag. Kom rett og slett i skyggen av Carragher, uten at man på noen måte kan si at finnen gjorde en svak kamp. Som vanlig stødig, og fikk også en usedvanlig avslappende dag på jobben utover i andre omgang.

Riise (7)

Sunnmøringen fikk seg et bar solide smeller i dagens kamp. Den første allerede etter minuttet, og den andre helt mot slutten av oppgjøret. Kriget og kjempet i kjent stil, og kommer også på flere gode løp utover i kampen.

Murphy (7)

Dette var Danny-boy mer tilbake til fjorårsformen. De mange feilpasningene som har skjemmet hans spill denne sesongen så vi ikke noe til i dag. Fordelte baller i stor stil, og vant også svært mange tacklinger.

Hamann (7)

Vinner utrolig mange tacklinger i første omgang, og river dermed opp Birminghams offensive spill. Etter utvisningen av Cunningham blir han ikke like mye involvert, og slår da mest pasninger på tvers. Spiller på det sikre.

Gerrard (9)

Hvilken spiller dette er!!!! Nok en gang Liverpools klart beste spiller. Flere sugende løp skaper store huller i Birminghams bakre rekker, og et av disse resulterer altså i at hjemmelaget får sin kaptein korrekt utvist. Setter prikken over i’en med en flott scoring.

Kewell (7)

Gjør mye fikst også i dag, men virker av og til litt veik. Muligens preget av sin ankelskade? Kommer til et par muligheter han kanskje burde tatt bedre vare på. Pluss for et par intelligente gjennomspill.

Owen (7)

Er iskald når han blir spilt gjennom av Heskey i første omgang, og ruller ballen elegant under Bennett. En flott scoring med andre ord. Men effektiviteten er ikke helt på topp hos Owen om dagen, og han burde minst hatt en scoring til. Pluss for flere fine løp.

Heskey (8)

Førsteomgangen må ha vært bortimot årsbeste av Heskey. Tre flotte gjennomspill til Owen, samt at han bruker sin muskelmasse til å binde opp Birminghams sentrale forsvar, og dermed vinne rom for Owen, ved flere anledninger. Solid i duellspillet før pause. Scorer et flott mål tidlig i andre omgang, men blir litt mer anonym etter dette.