Luton - Liverpool

Lør 07.01.06 kl 18.30 (FA-cup, 3.runde) - TV3/VS1/BBC1 / Tilskuere: 10 170 / Dommer: Mark Clattenburg / Kenilworth Road / Skrevet av: Einar Kvande
Spillervurdering: Tore Hansen

Liverpool er videre til 4.runde i FA-cupen, etter en av tidenes mest innholdsrike andreomganger.

Cissé (88)

Klart for 3.runde i FA-cupen. Har Liverpool lært av fadesen fra i fjor, da man røk ut for Burnley ved første hinder.

Rafael Benitez har holdt det han lovte, og stiller med sitt sterkeste lag mot Luton. Da med ett unntak. Nemlig det annonserte keeperbyttet. Dermed får Scott Carson en sjelden sjanse til å vise seg frem. Den unge keeperen spiller dermed sin aller første kamp i FA-cupen for de røde. Dette blir for øvrig også Carsons første kamp for Liverpool siden han voktet buret i det forsmedelige ligacuptapet for Crystal Palace i høst.

1.omgang

1.min:
Dommer Mark Clattenburg blåser i gang kampen. Luton i hvitt tar avspark.

2.min: Luton vinner kampens første corner, når Sissoko glir når han skal avklare et innlegg. Liverpool får frispark inne i feltet i etterkant av corneren.

8.min: Liverpools første brukbare mulighet kommer etter en corner fra Gerrard. Ballen ender til slutt opp hos Hyypiä på bakre stolpe. Finnen dundrer til med storslegga fra skrått hold, men ballen går på tvers av målgården og utenfor.

12.min: Vertene får avsluttet på volley fra 13-14 meters hold, men rett i klypene på Carson. Luton har åpnet kampen friskt, og spillet ruller frem og tilbake i en åpen kamp så langt.

16.min:  0-1 Gerrard (16) Liverpool tar ledelsen på et fint angrep. Crouch greier ikke å finne rom til å snu seg inne i feltet. Han legger derfor ut til Cissé på høyrekanten, som legger kula tilbake til Gerrard. Kapteinen bender ballen i lengste hjørnet fra like utenfor hjørnet av 16 meteren.

19.min:
Et lavt langskudd fra Kewell går omtrent en meter utenfor bortre stolpe.

24.min:  Sissoko kommer susende inn i en takling alt for sent, og blir helt korrekt vist dagens første gule kort.

25.min:  En kjempesjanse til Luton, når et innlegg finner en umarkert Howard inne i feltet. Spissen får imidlertid ikke skikkelig treff på ballen, og forsøket spretter utenfor.

31.min:  1-1 Howard (31) Luton utligner på det som ligner mistenkelig på et offside-mål. Liverpools forsvarsrekke tar et steg ut, ballen blir spilt igjennom til Steve Howard på vei fremover. Han runder enkelt Carson, og setter ballen i det tomme målet fra skrå vinkel.

40.min:
Liverpool lever farlig nå, og Finnan redder på streken når han står ved stolpen på en heading etter corner.

42.min:  Carson klarer såvidt å få bokset et knallhardt skudd ut til side for mål. Heldigvis er en rød trøye først på ballen, og får måket den vekk.

43.min:  2-1 Robinson (43) Flott enkeltmannsprestasjon av Steve Robinson, som mottar et innlegg, vender av Carragher og setter ballen kontant i nota bak Carson. Vertene så absolutt best i denne perioden av kampen.

Pause

Liverpool har blitt overkjørt av Luton i første omgang på Kenilworth Road, og ligger under med 2-1. Spesielt i andre halvdel av omgangen var vertene det førende laget, og det er derfor ikke noe å si på at de leder ved pause. Liverpool tok oppskriftsmessig ledelsen etter et flott angrep regissert av Crouch og Cissé. Steven Gerrard avsluttet angrepet med et flott skudd fra distanse. Men allerede på det tidspunkt hadde Luton vist at de slett ikke var ufarlige fremover på banen, og målene skulle komme for hjemmelaget. Utligningen "luktet" det offside lang lei av, men dersom noen opphevet offsiden så må det ha vært Riise. Etter dette fikk vertene blod på tann, og produserte det ene gode angrepet etter det andre. Det var derfor slett ikke overraskende når de tok føringen like før pause.

2.omgang

46.min:
Liverpool setter i gang andre omgang. Kewell får umiddelbart en sjanse, og Lutons keeper må gi corner.

49.min:  Kewell og Gerrard kommer alene mot keeper. Kewells pasning er for hard, men Gerrard blir skubbet overende. Straffe.

50.min:  Beresford går til rett side, og holder straffesparket til Cissé i fast grep.

52.min:  Scott Carson er heldig som kun får gult, når han feller en Luton-spiss alene på vei igjennom, etter at Hyypiä har gjort en forferdelig tabbe og mistet ballen enkelt. Straffe til Luton. Reprisen viser at det korrekte hadde vært rødt kort og frispark like utenfor 16 meteren.

53.min:  3-1 Nicholls (53,straffe) Carson går til riktig side, men Nicholls scorer.

57.min:
 Sinama-Pongolle kommer inn for Sissoko.

61.min: Riise sliter på sin back, og Carson må ta fram en bra redning på et skudd etter at sunnmøringen nok en gang har blitt lurt av hissige Luton-spisser.

62.min:   3-2 Pongolle (62) Gerrard spiller nydelig fram Pongolle, som hamrer ballen bak Beresford.

65.min:
Liverpool begynner endelig å kjøre kampen, og Cissé header utenfor på et innlegg fra Finnan.

66.min:  Et innlegg fra Riise finner Cissé på bakre. Franskmannen dundrer ballen i nettveggen på volley. Bra avslutning.

69.min:  3-3 Alonso (69) Et fantastisk langskudd fra nærmere 40 meter fra Alonso, går i bue og dupper ned bak Beresford midt i målet. En flott opphenting av de røde!

73.min:  3-4 Pongolle (73) Liverpool har snudd kampen etter en ny flott scoring. Finnan finner Pongolle med et innlegg, og den lille franskmannen header utagbart i hjørnet bak Beresford.

74.min:
Luton gjør et offensivt bytte. Heikkinen ut. Barnett inn.

75.min:  Coyne får gult kort.

79.min:  Jan Kromkamp kommer inn til sin Liverpool-debut, når han erstatter Peter Crouch.

81.min:  Dobbeltbytte av Luton. Showunmi og Feeney inn. Edwards og Brkovic ut.

84.min: Riise fyrer av en kanonkule fra distanse. Ballen forandrer retning, men Beresford klarer med nød og neppe å stoppe den.

88.min:  Cissé får gult kort.

89.min:  Liverpool gjør sitt siste bytte. Warnock kommer inn for Cissé.

90.min: Tre minutter er lagt til.

92.min: Gerrard får en brukbar sjanse etter intelligent fremspill av Pongolle, men skuddet triller tamt utenfor.

94.min:  3-5 Alonso (90) Luton får en siste sjanse på corner, og sender også frem keeper Beresford. Liverpool får avklart corneren, og kontrer. Fra 15 meter inne på egen banehalvdel oppdager Alonso at målet står tomt, og sender i vei et fantastisk langskudd som triller over streken. Kampen er avgjort, og Liverpool er videre i FA-cupen.

Slutt

Etter å ha blitt tatt fullstendig på senga før pause, viste Liverpool god moral og kom sterkt tilbake i en av tidenes mest innholdsrike andreomganger. Det begynte med at Cissé misset på straffespark. Like etterpå gjorde Hyypiä en kjempebrøler når han forærte ballen til en Luton-spiss, som kom alene mot Carson. Det endte med straffe til hjemmelaget, og Liverpool-keeperen var utrolig heldig som ikke ble vist i garderoben. Luton nettet på straffesparket, og Liverpool lå plutselig under med to mål ti minutter inn i andre omgang. Så begynte en opphenting av Istanbul-proporsjoner. Det ble nemlig fart i sakene når Pongolle kom inn etter 57.minutter, og i løpet av den siste halvtimen gjorde Liverpool intet mindre enn fire mål. To hver av nevnte Pongolle og Alonso. Praktscoringer alle som en. Etter en slapp og dårlig førsteomgang, endte dermed de tilreisende fra Liverpool opp med smil om munnen og mye å prate om på bussturen tilbake til Merseyside. Vi blir heller ikke forundret om Benitez har ett og annet å si om rufsete forsvarsspill på mandagens trening.

Carson (6)
Gjør en bra vikarjobb i det som ble langt fra en rolig dag på jobben. Heldig som ikke får rødt på straffesituasjonen, men kom i en svært vanskelig situasjon etter personlig feil i forsvaret. Holder hodet kaldt til tross for tidvis horribelt forsvarsspill av stopperne. Gjør i tillegg et par bra redninger.

Finnan (6)

Vår bestemann av utespillerne bakerst. Må ta sin del av feilene i første, men spiller seg opp og er aktiv på høyrekanten utover i andre omgang. Målgivende og flere gode innlegg.

Hyypiä (4)

Sentral på to av målene mot oss. Først blir han lurt av en tunnell og deretter gjør han en hårreisende tabbe som sender to Luton spilleren alene igjennom. Dette fører til straffespark mot oss, og vi er heldige som unngår å få rødt på Carson. En til tider meget rusten Sami og Carra må bare holde opp hånda og love bot og bedring etter denne matchen.

Carragher (4)
Hva har skjedd med våre ellers så robuste og feilfrie stoppere? Carragher blir nesten rundingsbøye når Luton legger på til 2-1 rett før pause og opptrer usikkert og mister litt av kontrollen i en uvanlig dårlig førsteomgang. Vil garantert komme sterkere tilbake, og kan puste lettet ut etter å ha sluppet med skrekken.

Riise (5)
Er også han lenge en skygge av seg selv. Få initiativ på fremover på banen før langt ut i andre omgang. Er alene med tre Luton-spillere på bakerste på utligningen når Carra går ut og støter, og mislykkes, og også Sami trekker motsatt vei av der ballen til slutt havner.

Gerrard (6)
Scorer igjen og er ivrig til å vise frem skuddfoten sin om dagen. Forsøker å ta tak i kampen etter pause, etter en blek første 45, og lykkes brukbart selv om vi har sett ham enda bedre.

Sissoko (4)
Pådrar seg nok et unødvendig gult kort og blir ikke overraskende Rafas første bytte. Svak kamp sentralt på midtbanen. Bidrar med lite konstruktivt og klarer ikke å vinne de nødvendige duellene.

Alonso (7)
Vår bestemann i dag. Legger ned utrolig med arbeid. Sterkt innsats både offensivt og defensivt. Løper opp baller, vinner taklinger, er en nesten perfekt distributør og scorer i tillegg et par praktfulle mål. Spanjolen kan ikke fjernes fra midtbanen i den formen han er i nå uten at vi faller et par hakk spillemessig.

Kewell (5)
Får ny viktig kamptrening etter å ha vært borte lenge, men leverer ikke den samme kvaliteten over tingene som han har vist i det siste kampene. Vi savner innleggene og fintene på kanten.

Cissé (5)
Setter et svært svakt straffespark i klypene på keeper mens kampen står og vipper.. Enkelt å lese for keeper, liten kraft og presisjon. Viser bare glimtvis hva han er god for og er sjeldent den trussel han skal være foran kassa.

Crouch (5)
Etter en del gode kamper i det siste blir han borte i store perioder av kampen. Kommer nesten ikke til en eneste farlig avslutning og klarer ikke å utfordre spesielt mye innenfor 16-meteren med styrken i luften.

Pongolle (7)
Meget godt innhopp av Pongolle. Det var med å snu kampen for oss. Etter en litt bleik forestilling mot Bolton scorer han to kvalitetsmål og skal ha mye av æren for at vi befinner oss i 4. runde. Kommer inn og spiller med selvtillit og er mer uforutsigbar enn våre andre spisser. Hvem hadde satt penger på den vesle franskmannen som målscorer med hodet for oss i dag?