Dårlig forberedt

Det «nye» og unge mannskapet til Brendan Rodgers kom brutalt ned på jorden, da den imponerende borteseieren mot Tottenham ble etterfulgt av et grufullt tap mot Aston Villa.
Lyspunktene sto i kø etter 3-0 på White Hart Lane, mens jeg ærlig talt ikke greier å finne noe positivt etter 0-1 mot Aston Villa. Ingen av de 14 med en liverbird på brystet overbeviste. Nå er det ikke slik at alle plutselig har mistet formen i løpet av et par uker, men det var likevel deprimerende.

Noe av det som kjennetegnet Brendan Rodgers lag forrige ligasesong var at de kun med få unntak var hurtig ut av startblokkene. Nå virket det nervøst, uten plan og lite samspilt. Rett og slett dårlig forberedt.

Aston Villa og Paul Lambert må få sin del av æren for det. Jeg har ikke noe tall på det, men jeg føler meg overbevist om at statistikken som Lambert kan vise til mot noen av de beste lagene i Premier League er uvanlig god tatt i betraktning av hans lags vanlige styrke. Skotten er god til å sette opp en destruktiv taktikk, og det gjelder ikke minst på Anfield. Skjønt destruktiv, de to foregående sesongene ledet hans mannskap 3-0 og 2-0, som ble til 3-1 og 2-2. Nå holdt det med 1-0, etter aggressivt press hindret Liverpool å komme i gang samtidig som det skapte dødballer hvor man skapte mer i feltet foran Mignolet enn hva som var tilfellet i motsatt ende av banen.

Nå kan en trekke fram at Liverpool hadde seks av sine sommersigneringer på banen fra start, at Daniel Sturridge var skadet og at Raheem Sterling ble hvilt fra avspark av, men det var skuffende å se hvor lett Villa fikk vertene ut av rytmen.

Simon Mignolet kan ikke klandres, men mangler åpenbart punch i feltarbeidet, og ble ikke hjulpet av at midtstopperparet Lovren og Sakho igjen var negativt involvert ved et baklengsmål. De unge spanske backene Moreno og Manquillo har vist mye positivt i starten, men nå ble det noe oppjaget og nervøst over det. Det er usikkert om dette blir den foretrukne bakre fireren når spillere som Skrtel og Johnson blir spilleklare igjen, men dette er et veldig ferskt forsvar som alle er hentet inn av Brendan Rodgers. Jeg er en av dem som mener at det består av noen fine typer, men de må fort lære å spille sammen.

Villa synes å kvele innflytelsen til Steven Gerrard og Jordan Henderson på den sentrale midtbanen, uten at noen av dem på langt nær var blant Liverpools svakeste. Rodgers prøvde å bøte på det etter at man kom under ved å skifte fra 4-2-3-1 til 4-3-3 med Henderson og Coutinho foran Stevie G, men det hjalp ikke nevneverdig. Jeg savnet en Joe Allen, eller en Emre Can for den sakens skyld, men samtidig er det illevarslende hvis de røde ikke kan håndtere skader bedre enn hva som var tilfellet på lørdag.

De tre lengst fremme, som alle representerte Liverpool for første gang på Anfield, fikk en vanskelig kveld. Lazar Markovic kom til et par avslutninger tidlig, men ble deretter mye borte. Han liker å løpe med ballen og har uten tvil fart og driv, men ble nektet det her, og synes ikke å være noen kombinasjonspiller. Det virket også noe rart at han ble plassert ute på høyresiden, da han virker mye mer effektiv når han kan komme innover fra motsatt kant.

Adam Lallana gjemmer seg ikke, men noen dager med gode økter og intern treningskamp greide ikke å skjule at han er i klar mangel av kamptrening. Han kom nesten hele tiden for sent inn i situasjoner og det frustrerte ham. Det kan forresten være noe positivt å trekke fram, at han vil ha hatt veldig godt av den timen han fikk mot Villa.

Hvor mye Mario Balotelli var preget av å ha vært syk noen dager sist uke vites ikke, men det sprutet ikke av italieneren. Manager Rodgers vil også ha fått en advarsel om ikke å gi spissen for mye ansvar på defensive dødballer da han skulle markere Senderos på et frispark, og bare lot motstanderens midtstopper løpe rundt ham og til en fri heading som han burde ha scoret på. Den samme Senderos hadde tydeligvis fått beskjed om å tirre Balotelli mest mulig og burde ha fått minst et gult kort tidlig, men den omstridte nr. 45 forholdt seg helt rolig. Ærlig talt savnet vi litt temperament og at han skulle plaget stopperne til Aston Villa mer, men da gjennom hans spill.

Det er lett i etterkant å si at Brendan Rodgers tok ut feil lag, og feil formasjon, men hvem var det som før kampen ikke trodde at dette mannskapet lå an til å ta tre hjemmepoeng?

Dette blir en ny hverdag i forhold til i fjor, da dette er den første av sju kamper på tre uker. Det vil bli krevende, men det er slik vi vil ha det. Det gir også muligheten til å glemme et slikt forsmedelig tap rimelig kjapt. Allerede tirsdag er det Champions League, under flomlysene på Anfield mot bulgarske Ludogorets. Tre poeng og solid spill der, og alt ser med et straks mye lysere ut igjen.