Den viktige uka

Liverpool står foran syv dager som kan bestemme mye av denne sesongen, og kanskje lenger enn det også.


 
Liverpool spiller FA-Cup i Bournemouth, innbyr til lokalderby i Premier League på tirsdag, og så er det et transfervindu som avblåses ved midnatt fredag 31. januar.

Om jeg er aldri så glad i FA-cupen, hvis jeg måtte velge en seier på de to kampene må det bli møtet med de blå på Anfield. Mer enn noen gang vil det bety mer for Liverpool FC å komme inn blant topp fire i Premier League, kontra en finale på Wembley, selv om håpet selvfølgelig er å oppnå begge deler. Vi er nå i den fjerde sesongen på rad uten spill i Champions League, foran The Kop, og det er den beste muligheten vi har hatt under de årene til å komme tilbake til det gode og det rike selskap.

Hvis en ser bort fra 4.runde i Bournemouth, er jeg allerede nervøs foran Merseyside-derbyet tirsdag kveld. Det føles som et noe uggent tidspunkt å møte Everton på. I forsvaret vil trolig tre av de som ville vært en foretrukket bakre firer være ute med skader, mens en bare må krysse fingrene for at alle tre av Gerrard, Allen og Henderson er tilgjengelig på midtbanen. Alarmklokkene gikk på twitter da Joe Allen ikke var å se på trening på torsdag, men forhåpentligvis var han en av de som Rodgers nevnte hadde vært plaget av sykdom.

Friske og raske ville trolig førstevalget i en bakre firer vært Johnson – Skrtel – Agger – Enrique, med et personlig ønske om at Sakho kunne blitt prøvd som makker til Daniel Agger. Nå vil Johnson, Agger og Enrique definitivt være ute mot Everton, mens det kan være håp om at Mamadou Sakho kan meldes til tjeneste.

På midten er Lucas ute, og selv om han er klubbens mest naturlig midtbaneanker tror jeg det kan fungere med Allen, Gerrard og Henderson. Har vi den trioen på plass, og Suarez, Sturridge og Sterling/Coutinho, vil nok Everton være minst like engstelig for Liverpools slagstyrke som røde sympatisører vil være for et lappeteppe av et forsvar foran en Simon Mignolet som har fått sin første formsvikt med en liverbird på brystet.

Tre poeng vil være umåtelig viktig i en kamp jeg vil bli overrasket om ikke kommer til å stå mellom Liverpool, Tottenham, Everton og Manchester United om å komme inn blant topp fire bak de tre som nå er på medaljeplass. Skulle vi ta full pott mot Everton, vil vi ha fire poeng på dem og minst seks på Manchester U, i tillegg til vesentlig bedre målforskjell. I tillegg tar Tottenham i mot Manchester City på onsdag.

Det er den umiddelbare fremtid. Ligasesongen varer i ytterligere tre og en halv måned, og da tenker en umiddelbart på den sårbare troppen til Liverpool som jeg var innom ovenfor. Det er ikke hyggelig å erkjenne at Liverpool trolig igjen har mistet et stort transfermål i Muhamed Salah, men jeg velger å vente med å trykke inn panikknappen inntil fredag kveld har passert. I mine øyne behøver vi først og fremst en midtbanespiller, og helst med noen solide defensive fibre. I realiteten har vi nå tre spillere (Gerrard, Allen, Henderson) til å dekke opp tre plasser, og hvor jeg uansett synes vi har manglet fart, muskler og energi. Skulle en av disse også bli skadet, da er det krise, og den er til å ta å føle på med nyheten om at Joe Allen har fått en smell og ikke er med mot Bournemouth.

I og med at Salah opplagt var et prioritert mål for Rodgers, virker det klart at manageren er på jakt etter offensive spillere som kan avlaste Suarez/Sturridge i målprotokollen. Salah ville vært et mer rutinert og målsikkert alternativ enn Raheem Sterling, slik jeg ser det.

Noen vil rynke på brynene over at Brendan nå ga uttrykk for at dekningen var god nok i forsvaret, men jeg kan se argumenter på begge sider. Vi har vært veldig uheldig med skader i den bakre fireren denne sesongen, hvor vi nå etter min oppfatning både har de to beste midtstopperne og de to beste backene skadet. Med disse tilbake er utvalget bra, selv om en kan argumentere for å få inn en back etter at Cissokho har vist seg å være et lån som ikke har fungert og Martin Kelly sliter med å komme tilbake.

I det store bildet vil det være viktig at Liverpool forsterker troppen, og aller helst startoppstillingen nå i januar, slik at en er bedre rustet til å kunne gjøre en annen halvdel av sesongen som er like god som den første og aller helst enda litt bedre. Manchester United henter inn Mata, Everton fortsetter å bygge tropp ved å signere McGeady og nå Traore på lån, mens det er nesten skremmende å registrere at Tottenham pr. i dag er ajour i poeng slik de har rotet med transfers og manager.

Spill i Champions League til neste sesong vil kunne bety £35-40M i ekstra inntekter, eller en dobling av et normalt driftsoverskudd for LFC. Har vi «råd» til ikke å hente inn noen forsterkninger nå i januar? Det er ingen som sitter med fasiten, men det riktige kjøpet kan betale seg med renter dersom det bidrar til å beholde posisjonen på tabellen.

Hvis ikke føler en at Liverpool må ha flaks i forhold til skader under de gjenværende 16 kampene. Skulle det være et tidspunkt hvor tiden er inne for å spekulere i å investere i spillerstallen, mot senere gevinst, vil jeg si det er nå. De røde har i det store og hele fått den starten vi ønsket, Luis Suarez blir garantert å se på Anfield frem til sommeren, og det er en sjanse til å få slutt på 6-7.plasser som en kan frykte blir en stund til vi ser igjen dersom det nå ikke aksjoneres.

Det er bare å trekke inn pusten og håpe at resten av januar står i de helrøde farger.