Det store bildet

Brendan Rodgers valgte å nedprioritere storkampen i Madrid. Det har skapt sterke reaksjoner, men det vil være resultatene som vil gi manageren den endelige dom og ingen ting annet.
Rodgers gamblet foran bortemøtet med Real, så går diskusjonen i hvor stor grad dette ble gjort og på hvilken måte. Sju spillere ble byttet ut etter en svak kamp mot Newcastle, men hvor mange av dem svekket laget?

Hvor mange røde supportere trodde innerst inne at man kunne reise hjem fra den spanske hovedstaden med poeng, toppet lag eller ikke? Jeg sjekket oddsen hos min bookmaker før lagene ble offentliggjort og du fikk 1.20 for hjemmeseier, 8.00 for uavgjort og 12.00 for borteseier. Å få igjen 12 ganger pengene for en Liverpool-seier må være bortimot historisk og forteller mye om hvilke forhåpninger som var foran kampen.

For meg var den største sjansen som Rodgers tok at det kunne blitt en skikkelig stjernesmell på Bernabeu. Hva hadde reaksjonene blitt dersom det hadde blitt et større tap enn 0-3 som «førstelaget» presterte foran The Kop, og med Touré og Lucas på laget?

Var så mange bytter et signal om at manageren hadde gitt opp kampen på forhånd? Det var definitivt et signal om at han vurderte lørdagens ligakamp mot Chelsea som viktigere, også med en klar forståelse for at det høyst sannsynligvis ville være mulighet til å redde avansement i Champions League gjennom de to siste kampene mot Ludogorets og Basel selv med et nytt tap mot den suverene gruppelederen.

De elleve som løp ut på gresset tirsdag kveld synes ikke å ha gitt opp håpet om poeng, og gjennom å bidra til at det var muligheter for minst uavgjort til siste slutt stilnet de nok også en del av kritikken. Den vil bli ytterligere lavmælt dersom Liverpool gjør en god kamp mot Chelsea.

Brendan Rodgers hadde også et poeng i at det nå er en stor tropp på Melwood, men vanskelig å plukke ut de 11 beste. Lucas for Gerrard og Sterling for Markovic må utvilsomt vurderes som en klar svekkelse, og Can for Henderson det samme selv om sistnevnte ikke har vist seg fra sin aller beste side i det siste. Det kan en vel for øvrig også hevde når det gjelder Gerrard og Sterling.

Mange ville trolig ønske Manquillo for Johnson i utgangspunktet, og ut fra spillet i det siste ville det vært argumenter for å bruke Kole Touré istedenfor Dejan Lovren. Lenger fremme hadde jeg selv uttrykt ønske om å få inn mer innsats og løpskraft via Adam Lallana og Fabio Borini, og fikk det oppfylt på bekostning av Philippe Coutinho og Mario Balotelli.

Rodgers uttalte etter kampen at han var stolt av sine spillere, og det synes jeg han hadde grunn til å være. De forlot alle det grønne gresset svette på ryggen, og virket å følge managerens instrukser godt i hans oppsatte 4-1-4-1 formasjon.

Jeg har sett rapporter i etterkant som slår fast at Liverpool aldri truet målet til Real Madrid i særlig grad, men det er ikke den eneste kampen i det siste hvor en har kunnet hevde det. Jeg pleide å være med min far for å se Mjøndalen spille annenhver uke i min tidlige ungdom og gremmet meg over at han bæljet ut «skyt» hver gang det var en med brun trøye nærmere enn 35 meter fra motstanderens mål. De som den gang satt på trebenkene på Nedre Eiker vil også vite et slikt rop nådde langt(!)

«Shoot» skrek jeg også, tidlig i kampen mot Real og på en liten pub i sentrum av Liverpool, men uten at det vekket nevneverdig oppsikt. Mulig jeg husker feil, men tror det var et forsøk fra venstreback Alberto Moreno i begynnelsen av 2.omgang som var Liverpools første forsøk mellom stengene, men det betød ikke at røde spillere ikke hadde vært i posisjoner rundt motstanderens 16-meter. Markovic har virket skuddredd under hele sitt opphold i LFC, men det gjaldt også Borini, Can og Lallana.

Men de «nye» gjorde det bra, og kan ha gitt Brendan Rodgers et par problemer når han skal ta ut laget mot Chelsea. Jeg har alltid hatt sansen for entusiasmen og innsatsen til Kolo Touré, men som regel blir det krydret med et «Kolo-øyeblikk» hvor det går litt i stå med hode eller bein. Denne gang var «Kolo-øyeblikket» da han valset forbi et par spillere fra Real ute på venstrekanten i ren Alan Hansen stil! Det er vanskelig å argumentere mot at Kolo nå virker å være bedre enn hva Dejan Lovren har fått vist i helrødt, men kan vi stole på at han vil prestere på et slikt nivå over flere harde kamper på kort tid?

Manquillo fikk det stritt med Isco, Marcelo og til dels Ronaldo på sin side, men kom brukbart fra det. Foran ham spilte nok ikke Lazar Markovic seg inn på noe ligalag, men ser vi nå antydninger til en serber som begynner å senke skuldrene litt og blir friere i sitt spill? Lucas imponerte i ankerrollen med både plasseringsevne og ro i sitt pasningsspill. I et kompakt Liverpool ble han ikke for ofte utfordret på farten og har Brendan funnet sitt system foran møtet mot Chelsea på lørdag?

Emre Can sliter jeg fortsatt litt med å plassere. Han har en autoritær ro i sitt spill som lover godt, alliert med god fysikk. Over korte avstander går det fortsatt tregt, men det må være lov til å håpe på ytterligere forbedring når han får flere kamper i kroppen.

På topp løp Fabio Borini konstant slik han var forventet å gjøre. Han er ikke noe ideelt valg som ensom spiss, men uten Daniel Sturridge er han etter min oppfatning det beste alternativet pr. i dag.

Av de «gamle» var Alberto Moreno og Simon Mignolet etter min oppfatning Liverpools to beste spillere. Moreno har vært ujevn så langt på Merseyside, men ga et hint om at han kan bli den venstrebacken som søkes. Han kommer nok aldri til å bli en taklingssterk forsvarer, men på sitt beste greier han å rydde opp i egne og andres feil mye gjennom å bruke sin store fart og innsats til å løpe opp motstandere. Mignolet har til dels vært utskjelt denne sesongen. Jeg ser usikkerheten som skapes gjennom hans feltarbeid, eller manglende sådan, men jeg synes likevel kritikken fra visse hold virker overdreven. Totalt sett har han vært bra i de siste kampene.

Tap mot Chelsea vil gi Liverpool tre nederlag på en uke, og slik sett økes presset mot Brendan Rodgers. Fortsatt er man imidlertid med i kampen om topp fire i Premier League og avansement fra gruppespillet i Champions League, som er sesongens hovedmål. Resultatet av det vil være det som betyr mest i vurderingen av manageren, ikke om han hvilte et par nøkkelspillere på Bernabeu.