En back (eller to) for Brendan

Liverpools tropp for 2014/15 begynner å ta form. Sidebacker er det neste på transferprogrammet, deretter salg og en forventet angriper.
Det har ikke helt gått på skinner for Brendan Rodgers og Liverpool de siste ukene. Sommerens dyreste kjøp Adam Lallana ble kneskadet og rekker trolig ikke ligastarten. Fabio Borini landet på skulderen, og som ikke minst satte et spørsmålstegn ved en mulig overgang til Sunderland. Loic Remy ble ikke et forventet angrepskjøp, noe usikkert av hvilken grunn selv om lokalavisene er blitt informert om at det var et medisinsk problem, mens det har vært småskader for spillere som Flanagan, Skrtel, Markovic og Agger. I tillegg ble en ny £20M mann i Dejan Lovren tvunget til å bli hjemme som følge av manglende visum, mens førstelagstroppen trener og spiller i USA.

Likevel, ved inngangen til august var seks spillere kjøpt, selv om tenåringen Divock Origi da umiddelbart lånes tilbake til Lille. Et totalt utlegg på om lag £87M. Daglig leder Ian Ayre har reist til Spania med berettiget håp om å hente venstrebacken Alberto Moreno fra Sevilla og høyrebacken Javier Manquillo fra Atletico Madrid på lån. Liverpool skal være villig til å betale £16M for Moreno, mens Sevilla skal ha en vurdering på £20M, hvis overgangen går i orden vil brutto utlegg i sommerens transfervindu uansett komme over £100M.

Innbakt i dette er selvfølgelig at lagets beste spiller, Luis Suarez, er blitt solgt til Barcelona for £75M. Målsetningen til manager Brendan Rodgers er at troppen og laget som helhet skal bli bedre, hjulpet av pengene for toppscoreren, heller enn at en vil prøve å erstatte en av verdens beste spillere med et navn. Hvis spesielt Moreno kommer inn kan et nytt punkt på ønskelisten strykes. Da er det blitt brukt rundt £20M hver på en ny back i offensive Moreno, en ny midtstopper i lederskikkelsen Lovren, en kreativ og løpssterk spiller som en forventer skal skape og score flere mål fra midtbanen i Lallana, og et hurtig talent i Markovic. I tillegg har en fått en rutinert og noe annerledes spiss i Lambert, robuste, unge og allsidige Can og da kanskje en ny råvare i den friske backen Manquillo om noen dager.

Det er mye gjort det når det gjenstår en måned av vinduet, men det er fortsatt mye rydding som gjenstår, selv om hva som skal stå i kolonnen for «kjøp» begynner å bli nokså klart. Kanskje kommer det en keeper inn, men først og fremst ventes det en angriper som en spennende siste transaksjon av Liverpool. De røde har fått handlet mye, tidlig, og så kan en diskutere i det vide og brede hvor mye man har fått for pengene, men det er vanskelig å kunne klage på effektiviteten denne gang.

Da tror jeg det kan bli vanskeligere å få spillere ut. Fabio Borini til Sunderland for £14M, Oussama Assaidi til Stoke for £7M og Daniel Agger til Barcelona for £12M har vært nevnt. Veldig god verdi for Liverpool etter min oppfatning, selv om i hvert fall et par av beløpene er totalen inkludert klausuler, men vil det skje? Borini til Sunderland er trolig den beste sjansen, hvor de svarte kattene i nordøst lot seg imponere av den hardt arbeidende italieneren på utlån forrige sesong, men familien Borini virker noe lunken til å slå seg ned på lang sikt i nordøst og nå kom skulderskaden i tillegg. Overgangen til Assaidi virker nokså fastlåst, og hvor en kneskade trolig er det største problemet, selv om nyttårsraketter ville bli skutt opp tidlig på Anfield hvis en totalt skulle få tilbake £7M for venstrevingen. Agger vil til Barca, men katalanerne virker ikke lenger å ha den elegante med skadeutsatte dansken som et førstevalg. Felles for alle de tre nevnt overfor er at jeg med hodet, og ikke hjertet, har vanskelig å se noen andre klubber som kommer inn og betaler de beløpene som er nevnt. Brøndby har for eksempel nå kastet seg inn angående Daniel Agger, men gamleklubben kan da umulig være klar til å punge ut med i nærheten £12M? Nå har Daniel vært en god og lojal spiller for de helrøde og hvis Barcelona ikke kommer på banen lukter det at 29-åringen får gå tilbake til gamle trakter på billigsalg.

Utover det har en spillere som Pepe Reina og Lucas som er langt og nokså langt unna en startoppstilling, og som Liverpool nok uten tvil kunne tenkt seg å cashe inn for. Problemer er at ingen klubber synes å være villig til å finansiere både høy lønn og i tillegg overgangssum, og alternativet for Rodgers & Co vil trolig være å enten «spare» for eksempel £4-5M i lønn for en spiller som Reina over et år på utlån, eller ha spanjolen som en rutinert reserve. Glen Johnson kan være en annen som vurderes omtrent på samme måten, selv om Glen utvilsomt er nærmere en plass på laget.

Hvor god valuta Liverpool har fått for pengene så langt blir for en annen dag å kommentere. Så langt er det i det hele tatt vært liten mulighet til å vurdere, med Lallana skadet, kun én omgang fra Markovic, og altså Lovren hjemme på Merseyside. Emre Can har uten tvil vært et lyspunkt, med stabilt og autoritært spill i treningskampene, mens Rickie Lambert har virket tung.

Hvor mye valuta Brendan Rodgers har å bruke, eller vil få bruke, eller har tenkt å bruke, i den gjenstående måneden av transfervinduet er mer umiddelbart interessant. Vi blir hele tiden fortalt at «dersom den rette spilleren blir tilgjengelig vil det ikke stå på midler», men hvilke spillere som går ut vil en anta kan påvirke både økonomisk og i forhold til typen eller typene det søkes etter.

Det er vel nærmest opplest og vedtatt at dersom de forventede backene nå snart kommer inn, da vil det bli fokusert på minst en offensiv spiller før de helrøde seg fornøyd med sommershoppingen. Det er mange å ta av på offensiv midtbane og flankene, med spillere som Henderson, Allen, Lallana, Sterling, Coutinho, Markovic, og også unggutter som Ibe og Suso. Mer tynt lengst framme, spesielt dersom Fabio Borini forlater klubben. Da gjenstår Daniel Sturridge og Rickie Lambert.

Nå har jeg trodd at Brendan Rodgers heller vil søke etter en spiller som kan spille sammen med Sturridge, enn isteden for ham, og da med den forutsetningen at nr.2 på scoringslisten i Premier League forrige sesong nå får en bokstavelig talt sentral rolle. Slik sett ville Loic Remy ha passet perfekt inn, og selv om han for £8,5M ville ha vært et røverkjøp dersom han kunne vist sitt maksimale på Anfield, tror jeg likevel en slik type nok ville bli ansett som en liten skuffelse dersom det viste seg å være den toppen av kransekaka som noen nå venter på.

Jeg drømmer også om en spiller som kan komme inn og gjøre en umiddelbar forskjell, og ikke da nødvendigvis en spiss, men jeg synes også det ligger mer og mer i kortene at Brendan vil søke etter en offensiv kraft som har mål i seg.

Den mye omtalte spilleren kan utgjøre forskjellen for mange vedrørende om vektskåla peker oppover eller nedover i forhold til Liverpools transfervindu sommeren 2014.