Form ut av vinduet – heldigvis

Liverpool møter Everton til et tidlig derby på lørdag, hvor begge klubber trenger kjært til en seier og begge trolig tenker med glede på at form sjelden har betydd noe i disse oppgjørene.


 
Brendan Rodgers vil ventelig ha noen sene kvelder på kontoret denne uka, og gjentatte konferanser med sitt medisinske personell. Det er usikkerhet knyttet til hvilke spillere som vil bli klare til slaget på Anfield lørdag ettermiddag, og en vil anta at manageren selv også grubler veldig på hvilke 11 han skal starte med.

Et lokalderby på Merseyside er kamper som lever sine egne liv, og for å fortsette med flosklene, en kan kaste rapporter om lagenes form ut av vinduet. Her vil det dreie seg om innsats, lidenskap, karakterstyrke, og evnen til å holde hodet kaldt. En kan hevde at det er en ideell kamp for mannskapet til Rodgers i dagens situasjon, hvor laget virker i ubalanse, slipper inn alt for mange billige mål, og i tillegg har liten rytme i sitt offensive spill. Tre poeng mot den blå naboen vil gi alle et løft, uansett hvordan de måtte komme, men samtidig vil et nytt tap fortone seg som et mareritt.

Staben på Melwood vil grundig ha analysert de første 20 minuttene borte mot West Ham, og ut fra dem er det mange floker som må løses. I mitt hode er det et bilde av to-tre motspillere som kommer halsende mot eksponerte midtstoppere og hvor backer og sentrale midtbanespillere er på etterskudd.

Det blir spennende å se hva Brendan gjør med den bakre fireren. Uttaket mot Middlesbrough kan vel tyde på at det blir Skrtel og Lovren igjen, hvis han da ikke bruker tre bak. Som selvoppnevnt president i støtteforeningen til Mamadou Sakho svir det aldri så lite å registrere at han synes å være et tredjevalg, men litt for mange halvmisser og gale valg gir ikke grunnlag til å rope for høyt. Eligaquim Mangala ble kjøpt fra Porto til Manchester City før denne sesongen for stive £32M, og jeg synes han så glimrende ut i sist helgs toppoppgjør mot Chelsea. Mangala holdes ute av det franske landslaget av Sakho, og innerst inne nekter jeg å tro at stopperne til Liverpool er så dårlige som mange vil ha det til. Trygt har det imidlertid ikke vært i det indre forsvaret til de røde, og det er noe Rodgers både må løse og han må gjøre det rimelig kvikt.

Javier Manquillo ble ofret etter 20 minutter mot West Ham. Riktignok greide vertene litt for ofte å komme inn bak ham, men det hadde nok minst like mye å gjøre med at en behøvde å få mer grep på den sentrale midtbanen og derfor måtte bytte formasjon. Likevel, bryllupsreisen til Manquillo og hans kollega Alberto Moreno synes å ha fått en brå slutt og manageren kan ha et valg også i forhold til de to på lørdag. Kanskje blir Glen Johnson tilgjengelig, mens Jose Enrique hadde 120 bra minutter mot Middlesbrough og hvor han ikke minst fikk vist at den fysiske formen nå synes å være i orden igjen.

Mye har vært snakket om Steven Gerrard de siste dagene. Jeg tror fortsatt det er mulig å få tynt ut en god del kvalitet til fra kapteinen, men det vil være etter et par forutsetninger. Ikke å være partner med Lucas, og ikke spille tre kamper i uka. Det høres brutalt ut angående sympatiske Lucas Leiva, som jeg for øvrig synes gjorde en solid figur mot Middlesbrough, men de to sammen blir bare for tregt mot en atletisk og sulten motstander i Premier League.

Rodgers er uheldig som har Joe Allen og Emre Can ute med skader nå, og midtbanen kan bli vrien å få komponert mot Everton. Forhåpentligvis rekker Jordan Henderson å bli friskmeldt, mens det virker mer tvilsomt med Philippe Coutinho. Jeg ga uttrykk for å prøve å bruke Raheem Sterling som indreløper mot West Ham, og når han endte opp som en god vingback kan jeg ikke se hvorfor han ikke kan fungere i en slik rolle. I en litt skjev oppstilling kunne Henderson da hatt mer defensivt ansvar. Nå antydet nylig Brendan Rodgers at han trolig ikke ville bruke diamant på en stund, og da går det vel mot en 3-5-2 eller 4-2-3-1.

Lyspunktene har ikke vært mange de siste par kampene. Jordan Rossiter hadde en flott debut mot Middlesbrough, hvor han synes like komfortabel foran et nesten fullsatt Anfield som om det skulle være en U21-kamp. Jordan Williams greide seg også bra, ikke minst ved å banke inn et straffespark foran The Kop, mens Suso ble «toppscorer» med et spillemål og to straffer. Det vil imidlertid overraske stort om noen av disse starter mot Everton. Det er jeg imidlertid ganske sikker på at Adam Lallana vil gjøre. Tydelig preget av en sesongoppkjøring ødelagt av skade, har han blitt bedre for hver kamp som har gått. Han er en type som alltid er på utkikk etter å skape noe, og det vil nok helst bli som en av tre bak en spiss eller fremst i en diamant. Hvis Rodgers skulle velge Raheem Sterling fremst i den mye omtalte diamanten lurer jeg i det hele tatt på hvor han har tenkt å plassere Adam. Lallana, Sterling, Balotelli og Sturridge, det er mye godt i den kvartetten og det blir opp til sjefen å finne ut hvordan han best skal kunne utnytte alle sammen samtidig.

En noe lignende type som Adam Lallana er Lazar Markovic, men han behøver utvilsomt mer tid i engelsk fotball. Mot Middlesbrough virket han rett og slett noe lammet, hvor en nesten aldri fikk se hans hurtighet og hvor jeg en rekke ganger ropte ut «skyt» da han istedenfor å brenne til fra 20 meter enten tok en touch for mye eller prøvde å finne en medspiller.

Det eneste sikre på topp er at Mario Balotelli vil spille. Han pleier å trives bedre jo større kampene er. Everton har sluppet inn flest mål i Premier League så langt, med 13 baklengs på fem kamper, og de vil nok være minst like nervøse for Mario som røde fans er for at forsvaret foran Simon Mignolet skal svikte. Skjønt foran, midtstopperne har fått mye kjeft men i min bok er det keeperen som skal komme ut og ta et høyt og dypt overlegg som ender opp innenfor 5-meteren på bakre stolpe, slik som tilfellet var ved 0-1 mot West Ham. Kanskje var det også derfor man flyttet linja et par meter høyere mot Middlesbrough, og igjen ble tatt med buksene nede?

Vi krysser alt vi har for at Daniel Sturridge skal bli klar til lørdag. Hvis ikke, ble Fabio Borini spart til en mulig rolle mot Everton ved ikke å spille i ligacupen? Fabio vil løpe hele dagen for deg, men det ser tynt ut dessverre. Det gjør det med Rickie Lambert også, han var da ikke så tung i steget for Southampton forrige sesong? Hvis Sturridge og Balotelli skulle være ute samtidig, da lukter det krise.

Med håp om en bra uke på skadefronten, og med nokså stor grad av usikkerhet, her er laget jeg tipper Brendan Rodgers starter med til lørdag:

Mignolet; Manguillo, Skrtel, Lovren, Moreno; Gerrard, Henderson; Sterling, Lallana, Sturridge; Balotelli