Kostbar snuoperasjon

Liverpool FC tjener stadig mer penger, men har fortsatt store årlige underskudd. Det er ingen grunn til å tro at klubben ikke er på rett spor, selv om en helst ikke skal falle utenfor den sportslige suksessveien.
Liverpool ligger på 2.plass i Premier League og har god kurs mot endelig spill i Champions League igjen. Det het gjerne at dersom du har suksess ute på det grønne gresset, at du har spillere som vinner kamper, da går resten av seg selv.

Hvor mye det fortsatt gjelder er åpent for diskusjon, men på 22 måneder har Liverpool FC vist regnskaper som viser et underskudd på totalt £90M og det er påfallende få kritiske bemerkninger.

Nå er jeg helt med på at eier John W. Henry og FSG er i gang med en ryddeaksjon hvor en arbeider hardt for å få de røde fra Anfield tilbake på skinnene både sportslig og økonomisk. En har vært nødt til å rydde opp feilgrep gjort av et tidligere regime som sendte klubben på konkursens rand. Magefølelsen er at dette både har blitt dyrere og tar lengre tid enn hva man så for seg.

Da er det godt at man har noen positive tall å vise til, og nok også at Brendan Rodgers og hans spillere gjør en utmerket jobb på banen.

FSG driver en god butikk. Liverpool tjener stadig mer og de kommer meget godt ut av oversikten over brutto inntekter når en i tillegg tenker på at klubben er utenfor Champions League. Det er ikke tilfeldig at der hvor pengene øker mest er på den kommersielle delen, hvor en selger sponsoravtaler som aldri før. Inntekter fra media og kampdager er omtrent det samme for det regnskapet som ble avsluttet i mai, som det var for året før. Det må legges til at regnskapet for 2012-13 er for 12 måneder og det før var for ti måneder, slik at et tap på £49.8M er sammenlignbart med £40.5M regnskapsåret 2011-12.

Lønnsnivået er kommet ned og er innenfor hva man kan kalle «fornuftig» for en klubb av en slik størrelse og med slike ambisjoner. Vi registrerer en stor utgiftspost for avsluttede kontrakter på £12.7M, og som skal inkludere å få betalt spillere som Joe Cole og Alberto Aquilani ut av sine kontrakter.

Renteutgiftene virker håndterbare med £4.5M mot £3.7M tidligere. Her legges det også vekt på at bankgjelden er gått ned fra £65M til £45.1M. Dette ikke minst for å få vekk noe av den gjelden som har ligget der etter at de storslagne stadionplanene til spesielt Tom Hicks i Stanley Park falt på stengrunn.

Dette er selvsagt bra, men vi registrerer likevel at lokalavisen Liverpool Echo slår dette opp men hendig unngår å nevne at et rentefritt lån fra FSG på £46.8M gjør at gjelden til eierne til sammen er på £69M og som altså gir en total gjeld for Liverpool Football Club på £114M.

Echo slår også fast at den totale gjelden siden FSG kom inn er redusert med over £200M, men da må du regne med alt som var inne da Hicks og Gillett ble presset ut og hvor Henry & Co påtok seg å umiddelbart betale all gjeld til Royal Bank of Scotland som var inne som følge av tidligere kjøp av LFC.

En del propaganda er derfor gjeldende når administrerende direktør Ian Ayre i forbindelse med dette regnskapet understreker at klubben har en sunn økonomi og gjør god fremgang på alle områder. Det at man fortsatt arbeider hardt med å få bort utgiftene som de tidligere eierne hadde med stadionplanene gir følelsen at der har det vært noen flere lik i skapet enn antatt.

Med £90M i utgifter på snaut to år, og ambisjoner om å komme med i Champions League og samtidig oppfylle kravene som FIFA har for Financial Fair Play, kan det ikke være mye penger å breie seg med her og nå. Det overrasker derfor ikke at Brendan Rodgers sier at han har to transferbudsjetter til sommeren, et hvor de røde spiller i Mesterligaen og et hvor man ikke er med.

Topp fire i Premier League kommende mai vil gi kvalifisering til lukrative Champions League, og det aller beste vil være minst topp tre slik at en unngår kvalifisering 20. og 27.august. De siste tallene fra styret gjør det viktigere enn noen gang.

Liverpool tilbake i det gode selskap til neste sesong og vi kan alle smile, og da er det i alle fall nesten som før…

Regnskap for Liverpool FC, avsluttet 31.05.2013.