Kostbar sparing

Manager og eier ga lyd for at Liverpool skulle styrkes i januarvinduet, for å være bedre rustet til å beholde plassen blant topp fire i ligaen. Ikke et pund ble imidlertid brukt, og en undrer seg hvordan det kunne skje.Det ble et mareritt av et transfervindu for LFC, en kan vanskelig konkludere med noe annet. Brendan Rodgers uttalte at man hadde en rekke mulige transfermål listet opp, og selv om manageren passet på å nevne at januar alltid var en vanskelig måned å handle i var null spillere inn ikke det en forventet. Vi velger å tro det gjelder både innenfor og utenfor Anfield.

Jeg tror den generelle oppfatningen blant fansen var at man helst burde styrke troppen med en spiller i hver lagdel, hvor sentral midtbanespiller var øverst på listen. I tillegg var det behov for en offensiv spiller med scoringer i seg og gjerne også en back.

Brendan Rodgers, og vi bør vel også henge på transferkomiteen, syntes å ha en annen vurdering. De to spillerne man gikk hardest etter var Muhamed Salah og Yevhen Konoplyanka. To såkalte «innovervinger» som kan brukes på flankene og bak en spiss, men som begge kan vise til bedre scoringstall enn Coutinho og Raheem Sterling. Når en ser på hva vi har av offensive spillere på benken kan en forstå behovet, i praksis er det Aspas, Moses, Ibe og en kan vel også ta med Alberto som en mulig «ti’er». Det vil neppe skremme andre klubber som kjemper om topp fire i Premier League.

Liverpool ble også linket til en del sentrale midtbanespillere, men uten at noe konkret skjedde. Brendan Rodgers ga lyd for at det var lite aktuelt å hente inn forsvarsspillere da man ville ha bra dekning der når skadesituasjonen ble bedre.IAN AYRE
Granskingen over hva som gikk galt og av hvem er i gang av røde fans når dette legges ut. Uansett hvordan man snur og vender på det, fasiten er at troppen til Liverpool er like skjør som den virket å være før transfervinduet startet.

Hvem som har ansvaret vil være sammensatt, men i løpet av 31 dager greide man altså ikke å sluttføre en eneste overgang. Etter å ha prøve å sikre seg Muhamed Salah i om lag tre uker, kom Chelsea inn og fikset en handel på noen få dager. Blikket ble vendt mot Dnipro og Yevhen Konoplyanka, og mens Chelsea kapret Salah slik andre storklubber har snytt Liverpool for transfermål de siste sesongene, ble det til slutt en situasjon hvor det var opp til de røde og ukrainerne om å bli enige om en overgang.

Når administrerende direktør Ian Ayre reiser over til Ukraina for å forhandle om et kjøp, da vil han ha visst at spilleren var interessert og at Dnipro anså henvendelsen som seriøs nok til at man kunne sette seg ved bordet. Spekulasjonene går i at man ikke ble enige om hvordan betalingen skulle bli satt opp, og hvor den steinrike eieren av Dnipro Dnipropetrovsk ønsket hele beløpet med en gang mens Liverpool ville fordele det over flere år. Nå er det vanlig å ikke betale alt cash i en slik avtale, men det virket likevel inkompetent at man fra Anfield ikke greide å sluttføre en handel under de forutsetningene som var.

Øynene vil bli rettet mot Ian Ayre, og det at det nå begynner å bli mange storkjøp som har glippet mellom fingrene for Liverpool FC. Hvis røde supportere er frustrerte kan en bare ane hva Brendan Rodgers må føle. Manageren greide ikke helt å legge lokk på det nylig da han rett etter at Ayre hevdet at Salah heller ville til Chelsea enn Liverpool og at det ikke hadde noe med det økonomiske å gjøre, forklarte man ikke hadde vært i stand til å få til en avtale. Nå er man opptatt av å ha en samlet front utad i LFC, slik at Rodgers tok en roøvelse da avisene bet seg merke i dette, men signalet virket likevel klart.

Dynamikken til Liverpool i transfermarkedet har i det hele tatt ikke imponert etter at FSG kom inn. Unntaket har ført og fremst vært Daniel Sturridge som kom inn nesten umiddelbart etter at fjorårets januarvindu startet, hvor det tydeligvis var gjort en god og grundig forhåndsjobb. For øvrig etter at eier John W. Henry måtte gå ut å beklage hvorfor man ikke fikk tak i Clint Dempsey fra Fulham i vinduet før. Når inntrykket rundt klubben er at «nå kan det endelig skje noe» når Henry og styreformann Tom Werner kommer til Merseyside etter at halve januar er gått er det ikke rart en undres.

Ian Ayre er en mann med hjerte for Liverpool FC, han har vist at han er i stand til å skaffe klubben eller bidra til å skaffe klubben gode kommersielle avtaler, men styret bør etter min mening nå se på om det ikke er ansvar stort nok for ham. Uten at han i tillegg skal prøve å kapre spillere som Brendan Rodgers og transferkomiteen har blinket ut.

CHAMPIONS LEAGUE
I det store bildet har ikke Liverpool greid å styrke laget eller troppen. Dette på et tidspunkt hvor man har hatt en god første halvdel av sesongen og ligger i posisjon til å komme inn blant topp fire og å komme inn i den lukrative Champions League til neste sesong. John W. Henry ble sitert på at dette var en mulighet man måtte utnytte.

Realiteten er altså at en tropp som virker mer sårbar enn konkurrenter som Tottenham og Manchester United ikke er blitt forsterket. Spill i Champions League vil kunne innbringe £30-40M i ekstra inntekter, i tillegg til at klubben da vil bli merkbart mer attraktiv for gode spillere. Det er også en situasjon med Luis Suarez, hvor du vil anta at fremtiden til klubbens suverene toppscorer vil ha sammenheng med hvorvidt Liverpool ender blant topp fire eller ikke i denne sesongen i Premier League.

Det er bare å krysse alt en har for at man ikke blir for mye påvirket av skader og greier å minst holde posisjonen fremover. Den beste elleveren til Liverpool tåler sammenligning med mye, men dekningen på for eksempel midtbanen kan bli virkelig testet. Et resultatløst transfervindu, hvor ikke et eneste pund er blitt benyttet, kan ende opp med å bli veldig kostbart.