Ny Suarez-sommer

Sjokket har fortsatt ikke lagt seg, ei heller vantroen over det en fikk se i sluttminuttene mellom Italia og Uruguay. Igjen vil Liverpools sommer bli preget av at Luis Suarez har bitt en motspiller.Skal vi vende ham ryggen? Det er ikke et enkelt spørsmål og vil bli besvart forskjellig av Liverpool-supportere. Luis Suarez er ikke det første geniet med en ekstrem oppførsel, ei heller blant fotballspillere. Publikumsfavoritter som George Best og Paul Gascoigne ble tilgitt gang på gang, i hvert fall av sine egne.

Det er simpelt å bite noen. Det er ikke akseptabelt. I sin søken etter å vinne og kjempe virker Luis Suarez enkelte ganger å komme til et punkt hvor han ganske enkelt ikke greier å styre sitt temperament. Mot Italia så han sitt Uruguay på vei ut, etter at han selv åpenbart ikke var i kampform og hadde misset en stor sjanse like i forkant da det nærmest seg slutten av kampen. Slik var det på Anfield mot Chelsea også, hvor han like etter å ha forårsaket et straffespark fikk rullegardinen solid tredd nedover øynene.

Det ligger i menneskets natur å tilgi. Luis Suarez har ikke i nevneverdig grad skadet noen fysisk. Han har først og fremst et personlig problem. Det er imidlertid et problem som i dette tilfellet går utover hans lagkamerater og fans, og i ytterligere konsekvens omdømme til fotballen, landslaget og klubben.

Suarez behøver hjelp, og en trodde hjelp fra psykolog Steve Peters det siste året hadde sterkt bidratt til å få 27-åringen på bedre kjøl igjen. Hvorvidt denne atferden til Luis i det hele tatt helt kan leges, ved gitte tilfeller, virker nå tvilsomt.

Liverpool FC ga etter hendelsen mot Chelsea for et drøyt år siden spilleren en kraftig advarsel. Eiere og manager vil like svært dårlig at dette nå har skjedd igjen. Det kan likevel ikke underslås at Luis Suarez er en svært verdifull spiller for Liverpool, både i forhold til hva som skjer ute på det grønne gressteppet og gjennom sin markedsverdi.

Jeg tror Luis Suarez vil bli i Liverpool Football Club. For ham personlig tror jeg også det vil være den aller beste plassen å være fremover. Der vil han få behandling, der vil han få hjelp, og jeg tror også klubben og supporterne i stor grad fortsatt er villige til å støtte ham.

Han er en geni som noen ganger oppfører seg idiotisk, men han er vårt idiotiske geni. Personlig er jeg skuffet, men jeg greier ikke helt å vende ham ryggen.

Det første som nå må skje er at Suarez selv må komme ut og legge seg fullstendig flat. Det er et menneske oppe i det her, og det mennesket må komme med en uforbeholden unnskyldning.

Timeglasset er snart tomt, men i tilfellet Luis Suarez håper jeg det renner på Anfield også kommende sesong.