Sannhetens øyeblikk

Meget gode Real Madrid avslørte brutalt Liverpools svakheter, og feilene som Brendan Rodgers har gjort i sommer. Nå står manageren overfor sin største test på Anfield.Et effektivt Real eller ikke, en følte seg helt nummen ved pause. 0-3 på hjemmebane etter 45 minutter føles pinlig.

Nå tror jeg ikke noe på at Liverpools spillere ikke prøvde eller ikke var hundre prosent tent foran et slikt oppgjør som dette, med The Kop kledd til fest, men de svakhetene som en har sett tidligere denne sesongen kom veldig klart fram.

Jeg sitter klar til å spise et par voldsomme porsjoner med kamel, kalt Mario Balotelli og Dejan Lovren. Liverpool hadde ingen som ble noen reell trussel på topp, og det var farlig hver gang en ball enten ble spilt presist eller lempet inn i feltet foran Simon Mignolet.

Mario hadde et par bra løp, han hadde et par bra pasninger, men det var ikke derfor han ble hentet til Anfield. Det er uheldig for ham at Daniel Sturridge har vært skadet så å si hele sesongen, men at Brendan Rodgers ikke benytter en eneste ren spiss i 2.omgang mot Real Madrid forteller hvor stort problemet er på topp for de røde. Rickie Lambert kan alltids si at han ikke kostet stort, men en undrer seg over hva han føler når han har prestert så svakt at han ikke kommer innpå i en slik kamp. Fabio Borini ble heller ikke denne gangen funnet verdig til en plass på benken og det er ingen hemmelighet at Rodgers ønsker å bli kvitt ham så fort som mulig.

Det må et lite mirakel til for at svaret på hvordan Brendan Rodgers løste avgangen til Luis Suarez - blir annet enn svært dårlig. Jeg må holde hånden opp å si at jeg stemte ja både til Balotelli som noe av det beste som Liverpool kunne få tak i, og til at Lambert kunne være et bra 3. eller 4. valg.

Bakover så det brukbart ut en halv omgang, og selv om Real scorer med et fremspill i midten med begge midtstopperne på plass er jeg usikker på at en kan klandre forsvaret for mye for 0-1. Det var et godt fremspill, med en utsøkt avslutning fra en av tidenes beste fotballspillere. 0-2 og 0-3 derimot. En kan sikkert peke på nye individuelle feil, men for meg er det først og fremst noe med organiseringen bak der som er riv ruskende feil. Jeg savner spillere som Jamie Carragher og Sami Hyypiä, ja Stephane Henchoz for den del, med sin blanding av konsentrasjon, ledelse og defensive fibre.

Dejan Lovren kom til Liverpool med et rykte som en leder, en dirigent, og det så bra ut i generalprøven mot Borussia Dortmund. Siden har det ikke sett like bra ut. En har diskutert partnere og hvilken side kroaten skal spille på, men i stadig større grad sliter jeg med å se hva som kan være den formelen som fungerer. Dette er noe Brendan må løse, inkludert en keeper som er utmerket på streken men mangler autoritet i feltet.

Balotelli og Lovren var to viktige kjøp i sommer, og det har ikke fungert. Heller ikke Rickie Lambert. Adam Lallana kom inn og gjorde en bra 2.omgang mot Real Madrid synes jeg, og tyder bra. Alberto Moreno er også en fin type. Det er også Javier Manquillo på motsatt side, om mer uferdig, men han og Lazar Markovic er unge og fortjener tid. På en dag da en måtte ta til seg alt som kunne betegnes som positivt, var det en hyggelig overraskelse å se det råe løpet til Emre Can på midtbanen. Han virket tung mot QPR, men det var også hans første kamp etter et langt skadeavbrekk. Det gir litt forhåpninger.

Totalt er det ikke oppløftende angående de £100M+ som Brendan Rodgers brukte på spillere i sommer. Liverpools managere har bommet i transfervinduer før, som har kommet etter gode sesonger, og måttet betale for det. Jeg tror Rodgers vil bli gitt sjansen til å rette opp dette, men det vil være viktig at han agerer raskt. Uten vesentlig forbedring kan det ligge i kortene at en type som Balotelli kan forsvinne allerede i januar, kanskje samtidig med Fabio Borini, og at en prøver å hente inn en ny spiss som kan score de målene som de røde nå sliter med å finne. En rutinert keeper virker også å være noe det planlegges å hente inn.

Forsvaret er et annet og stort kapittel. Skrtel/Lovren, Skrtel/Sakho, Lovren/Sakho, personlig skulle jeg likt å se det siste paret få prøve seg mer, men jeg er langt fra overbevist om hvor godt det vil fungere. Hvis det ikke blir vesentlig forbedring må en stopper også være høyt prioritert å få inn, eller kanskje en defensiv trener som kan få mer orden på de bakre rekker?

Heldigvis spilles det ikke kamper mot Real Madrid hver uke. Angående Champions League tror jeg ikke rekordtapet hadde avgjørende betydning. Hvis Real gidder vinner de alle kampene i gruppespillet og Liverpool vil kunne avgjøre sin egen skjebne i de to siste kampene mot Ludogorets og Basel.

Nå venter Hull på lørdag og i det store bildet kan en argumentere med at det er en viktigere kamp enn den mot Real Madrid. Hvem spiller Liverpool med på topp da? Var det ikke morkake fra hest som skulle være så effektivt mot skader – er det noen som har prøvd det på Daniel Sturridge?