Scouser førstemann inn

Liverpool og Brendan Rodgers synes å søke etter omtrent et halvt dusin nyervervelser foran neste sesong.
Hvis en følger de mer troverdige journalister og aviser på de britiske øyer virker Liverpools transferlandskap å være nokså oversiktlig pr i dag, selv om skal være ytterst forsiktig med å spå for mye i ei glasskule som fort kan forandre form.

Ut fra de spillerne som har vært linket til Anfield, har Rodgers på sin ønskeliste en offensiv og kreativ midtbanespiller, en midtstopper, en venstreback, en sentral midtbanemann, et spissalternativ og en reservekeeper. De tre første valgene med høyest prioritet, og som ventelig også vil koste mest.

Det er liten tvil om at Brendan vil ha Adam Lallana, og at han ønsker seg sterkt den lettbente kapteinen til Southampton. Et siste «take it or leave it» bud på £25M skal ha blitt sendt til sørkysten, i håp om at 26-åringen skal være klar for Liverpool før sluttspillet i Brasil starter om snaut to uker.

Xherdan Shaqiri og Alexis Sanchez er nevnt som høyt profilerte alternativer dersom Southampton ikke er villig til å godta det siste tilbudet fra Merseyside. Det vil i hvert fall overraske undertegnede om Liverpool går høyere enn £25M for noen spillere i dette vinduet.

Dejan Lovren nevnes mest som ønsket midtstopper, igjen fra Southampton. Det bringer opp spørsmålet om hvor mange spillere det er mulig å hente fra klubben som endte som nr.8 i Premier League? En har også Luke Shaw, som skal ha en prislapp på minst £25M, og som kan gjøre at Soton ikke føler særlig behov for å selge. Steven Caulker hos Cardiff er et annet, og billigere, midtstopperalternativ. Lovren nærmer seg 25 år, Caulker er 22 år, og antydet pris er henholdsvis £15M og £8M.

Venstreback er et opplagt transfermål, ikke minst etter at José Enrique mistet mesteparten av siste sesong med en kneskade. Mye tyder på at valget kan bli Alberto Moreno, en spiller fra Sevilla som blir 22 neste måned og er på grensen til å komme med i den spanske VM-troppen. En spiller med fart og energi, en tidligere ving som har mest å lære defensivt. Det sies at Liverpool skal være nære en overgang på omkring £17M.

Emre Can er en annen spiller som det virker klart at Liverpool forsøker å sikre seg i disse dager. En atletisk 20-åring som representerer Tyskland men har tyrkiske aner. Bayern München skal ha en klausul som kan bringe ham tilbake fra Bayer Leverkusen, men det skal først være til neste år og Liverpool kan være i ferd med å sluttføre et kjøp til £10-12M, selv om det blir hevdet at man ikke er enig om personlig kontrakt. Can kan benyttes både som sentral midtbanespiller, venstreback og midtstopper, noe som trolig tiltar Brendan Rodgers. En vil anta han som aktuell vikar for spesielt de to førstnevnte posisjonene, og kanskje man på Melwood ser på ham som en fremtidig Steven Gerrard?

Da er det spiss og keeper igjen. Med en Iago Aspas som ikke har fungert etter overgangen fra Celta Vigo har det vært dårlig med dekning for superparet Suarez og Sturridge, spesielt siden Fabio Borini også var på utlån siste sesong. Liverpool ble først linket til Wilfried Bony hos Swansea, men det ville ha overrasket veldig om de røde skulle bla opp et tosifret antall millioner pund for en angrepsvikar.

Rickie Lambert synes jeg passer bedre inn, selv om fødselsattesten viser at han er blitt 32 år. En kan hevde at det er uvanlig for FSG å gi grønt lys for en spiller som nærmer seg slutten av sin karriere, og Liverpool har også noen dårlige erfaringer de siste årene med å hente inn spillere som for eksempel Joe Cole. For scouseren Lambert er imidlertid dette en drøm som går i oppfyllelse, 17 år etter at han ble vraket på akademiet til sin favorittklubb Liverpool FC. Han gir heller ikke inntrykk av å være en spiller på hell, da han er en som har blomstret sent i sin karriere med landslagsdebut og som har vært høyt på scoringslistene til Premier League de to siste sesongene. Han vil være topp motivert, han vil være innstilt på i utgangspunktet å være annenfiolin, og han vil bringe litt andre kvaliteter til angrepsspillet om det behøves.

Brendan Rodgers prøvde i fjor sommer å hente Shay Given og det ligger i kortene at Brad Jones nok ikke blir regnet som helt av den standarden en vil ha som reservekeeper. Michel Worm (30) hos Swansea er blitt nevnt, men er en type en vil tro kanskje blir i overkant kostbar for en posisjon som nok vil ha lav prioritet i dette vinduet.

De seriøse avisene tror Liverpool i sommer har en transferramme på om lag £40M netto. Det er blitt antydet at så mye som et dusin spillere kan være på vei ut, selv om virkeligheten nok vil vise et noe lavere tall på permanente avganger. Aspas, Alberto, Reina, Agger og kanskje Borini kan bringe økonomiske midler inn. Lucas har vært nevnt, selv om jeg tviler på det, men hvis vi sier at £25-30M kan sikres ved salg, hvordan går regnestykket opp?

Lallana for £25M, Moreno for £17M, Lovren for £15M, Can for £12 og Lambert for £4M, det blir £73M. Det kan være innenfor budsjett. Dejan Lovren virker lengst unna av disse, og kanskje ender en opp med et noe billigere alternativ for en midtstopper og likevel spanderer på seg en reservekeeper?

Hvem som blir solgt kan selvfølgelig også influere hva som vil skje videre, men Lallana, Moreno, Can og Lambert virker det utvilsomt som at det blir jobbet hardt med å få inn for øyeblikket.

Lallana og Lambert vil gi flere muligheter fremover og personlig håper jeg at Fabio Borini blir en del av førstelagsstallen til neste sesong. Suarez, Sturridge, Lambert og Borini synes jeg høres ut som en god fremre firer å velge fra. Moreno er et spennende valg på venstrebacken og kan bli en betydelig signering om det går i orden, selv om jeg helst hadde sett Luke Shaw på venstresiden av forsvaret til Liverpool de neste ti årene. Det virker imidlertid som Liverpool tidlig besluttet av sistnevnte bare blir for kostbar.

Emre Can vil gå i sekken som «potensial» og en type spiller som Rodgers antydet at man ikke skulle gå for i sommer, men en vil da tro at transferkomiteen har høyere tanker enn som så om tyskeren og at han være klar til å prege førstelagstroppen. Posisjonen midtbaneanker kan bli til bekymring med en 34-årig Gerrard og en Lucas som sliter med å komme tilbake på samme nivå etter sine skadeopphold.

Midtstopperplassen er en annen posisjon som det diskuteres mye om. Det ligger i kortene at Mamadou Sakho blir foretrukket fremfor Daniel Agger og at dansken er på vei ut, og at en ønsker å henter inn en ny profilert stopper som kan kjempe med Sakho og Martin Skrtel om en plass i det indre forsvaret. Hvorvidt Lovren er det riktige valget, hvis det nå skulle bli han er jeg veldig usikker på. Magefølelsen er at dette er en posisjon hvor det drar ut før en forhåpentligvis får noen på plass innen september.