Skivebom av Rodgers

Brendan Rodgers bommet fullstendig med lagoppstillingen mot Aston Villa. Det innrømmet han også selv overfor pressen etter kampen.

Det virket som Rodgers forsøkte å overraske Paul Lambert ved å stille med en ultraoffensiv lagoppstilling mot Villa lørdag kveld. Liverpool gikk ut i en smal 4-4-2 formasjon der det var meningen at Philippe Coutinho og Raheem Sterling skulle spille lenger inn i banen enn de vanligvis gjør. Det fungerte på ingen måte slikt det var tenkt.

Den største tabben Rodgers gjorde var kanskje å ta ut Lucas Leiva for å gjøre plass til Daniel Sturridge i startoppstillingen. I etterpåklokskapens lys hadde det nok vært best å starte med Sturridge på benken.

Liverpool leverte bortimot årsverste i de første 45 minuttene. Steven Gerrard i den dype ankerrollen var rett og slett en katastrofe. Kapteinen ble hele tiden satt under press, noe som førte til at han stadig mistet ballen før han i det hele tatt fikk vendt opp og slått en pasning til en medspiller. Når han først fikk slått en pasning, var det heller ikke sedvanlig adresse på disse.

I stedet for å overraske Lambert var det Rodgers selv som ble tatt på senga av Villa-managerens diamantformasjon. Liverpool var meget heldige som ikke lå under med både to og tre mål til pause. Og ikke minst var de heldige som fikk en redusering på et psykologisk viktig tidspunkt like før pause. Den scoringen kom på det som var kampens fineste angrep, der en flott hælflikk av Jordan Henderson gjorde at Daniel Sturridge iskaldt kunne vippe ballen i langhjørnet alene med keeper.

En kjærkommen pause gjorde at Brendan Rodgers kunne ta vareopptelling, og ta ut den for en gangs skyld ineffektive Coutinho til fordel for landsmannen Lucas Leiva. Med tre sentralt på midten fikk Liverpool umiddelbart overtaket, og utligningen lot ikke vente lenge på seg.

Straffesparket som Liverpool utlignet på skapte krigsoverskrifter i engelske tabloider. Fordi det var Luis Suarez som skaffet det. La oss slå det fast med en gang. Det var overhodet ingen dive. Det var rett og slett et klart straffespark, noe også reprisene som TV2 kjørte etter kampen dokumenterte. Brad Guzans kne treffer Suarez i ankelen, slik at han får en vridning i ankelleddet og faller som en følge av det. Engelske TV-eksperter som Alan Shearer og Gary Lineker slo etter kampen fast at dommer Jon Moss hadde gjort det riktige ved å dømme straffespark.

For å sitere Alan Shearer: «Dersom Guzan er så dum at han kommer rusende ut slik som det der på en våt bane, og sklir inn i situasjonen, hva forventer du da at Luis skal gjøre her? Er det meningen at Suarez skal hoppe over ham og komme seg unna hinderet foran ham, slik at han ikke kommer borti ham? Det er latterlig, folk er for opptatt av å kritisere Suarez bare på grunn av hans rykte. De ignorerer fullstendig de mange tjuvtriksene og fellingene som han ikke får frispark på. Det er kontakt. Det er noe helt annet dersom det ikke er kontakt i det hele tatt og Suarez filmer. Det var kontakt. Ingen filming og et straffespark.»

Gary Lineker er helt enig: «Jeg syntes det var straffespark. Det er noe helt annet når det ikke er kontakt. Han gjør helt klart det meste ut av keeperens dumhet, men det er noe helt annet når spillere filmer og det ikke er kontakt. Gikk han for å få straffespark? Ja. Filming? Nei.»

Etter utligningen var det over en halvtime igjen å spille, og Lucas sin inntreden på laget hadde virket som en vitamininnsprøyting. Dessverre fikk den uheldige brasilianeren bare drøye 20 minutter på banen. Han pådro seg en tilsynelatende alvorlig kneskade etter å ha kollidert med Fabian Delph, og mye tyder på et lengre skadeavbrekk for midtbanespilleren.

Man føler oppriktig synd på Lucas, som nå i verste fall går glipp av VM på hjemmebane på grunn av denne skaden. Han har kjempet seg tilbake fra to alvorlige langtidsskader – hvorav den ene var nettopp en alvorlig kneskade, dog i det andre kneet – og var endelig tatt inn i landslagsvarmen igjen, etter å ha spilt seg opp på sitt gamle nivå for Liverpool. Lucas har vært stabilisatoren på midtbanen denne sesongen, og man så hvor sårt han var savnet i de første 45 minuttene på lørdag.

Nå gjorde ikke erstatter Joe Allen noen dårlig jobb, men Liverpool mistet likevel litt av rytmen igjen etter at Lucas måtte ut, og man klarte ikke å skape de helt opplagte målsjansene selv om man hadde føringen og trykke mesteparten av andreomgangen mot Villa. Et susende frispark fra langt hold av Suarez var det nærmeste de røde kom etter vinnermål etter at Lucas forlot banen. Dermed må man dessverre innse at Liverpool har mistet litt av kontakten man hadde med de tre tetlagene, og man føler pusten av Tottenham og Everton i nakken.