Små skritt

Brendan Rodgers har gått tilbake til forrige sesongs lag, inkludert spillere som den gang ikke var i nærheten av startelleveren, for å prøve å ta små skritt framover.
Jeg var litt, men ikke veldig, overrasket over laguttaket til Brendan Rodgers mot Stoke. Jeg forventet at de fleste ville beholde sine plasser etter uavgjort mot Ludogorets, hvor en forsiktig og pragmatisk oppstilling hadde gitt bedre defensive forutsetninger. Riktignok ble det sluppet inn to mål i Bulgaria også, men det kom etter en keepertabbe og en dødball, og generelt sett virket det tryggere. Samtidig mister en noe framover og jeg forventet at en av midtbanespillerne ville bli byttet ut med Coutinho eller Lallana.

Innerst inne trodde jeg at Dejan Lovren ville komme inn for Kolo Touré i midtforsvaret, og jeg hadde nok ventet at Joe Allen ville vike for en hurtigere og mer kreativ spiller. Nå ble det Steven Gerrard som måtte ut, mens José Enrique inn på venstreback var den eneste forandringen i forsvaret. Det var interessant å ta en titt på sosiale medier før kampen, hvor jeg knapt så noen negative reaksjoner på at Steven ble hvilt. Kapteinen vil alltid være en legende, men som spiller skinner ikke hans stjerne like klart lenger. Da var det flere som mente at det burde ha vært en spansk back istedenfor Glen Johnson, eller at Emre Can hadde fortjent å komme inn på midtbanen. Jeg har selv kritisert Johnson regelmessig, men har han spilt noe dårligere enn de andre backene i det siste? Can og Allen bringer noe forskjellig til bordet, men slik situasjonen er nå har jeg ikke noe problem med at Rodgers ser mot energien og arbeidsmentaliteten til Allen.

Mignolet; Johnson, Skrtel, Touré, Enrique; Lucas, Allen; Henderson, Coutinho, Sterling; Lambert.

Jeg ser på startoppstillingen over og med hånden på hjertet, den fyller meg ikke med stor optimisme. Det er laget fra forrige sesong, minus Suarez, Sturridge og Gerrard, hvor Touré og Lucas har kommet inn fra hva som i beste fall var benken. Unntaket er Rickie Lambert, som for £4,5M var hentet som cover fra Southampton. De øvrige £100M av spillere som ble kjøpt i sommer var på benken eller i direktørboksen.

Nå gledet jeg meg over 2.omgang mot Stoke. Før pause la man alt for dypt, men når Brendan Rodgers fikk flyttet frem Joe Allen ble det mer aggressivt og med bedre fasong. Slik sett må man si at Brendan har lykkes med å gå tilbake til start, og enda lengre enn det. Med hånden på hjertet kan jeg ikke peke på én spiller som ikke la inn et skift i de siste 45 minuttene. Hvis noen hadde påpekt etter transfervinduet i august at manageren ville prøve å redde sesongen ved å sette inn Kolo Touré og Lucas på laget hadde det vel blitt anbefalt en mental undersøkelse.

Ære være Kolo og Lucas, de har kommet inn og gjort inn det en kunne forvente og vel så det. Jeg har sett noen forskjellige vurderinger av Kolo Touré etter Stoke, men jeg synes han var god. Gjestene hadde noen sjanser, men det var også mye realt forsvarsspill fra de helrøde. Lucas var igjen sterk som anker, en oppgave Steven Gerrard nå synes å ha bli løst fra. Kanskje Brendan Rodgers nå endelig vil sette et midtbaneanker helt i toppen av sin ønskeliste?

For det er hva som lugger, frydefulle tre poeng til tross, dette virker ikke bra nok når vi skal møte lag vi ønsker å sammenligne oss med. Nå gjelder det imidlertid først å gripe de kommende dagene, hvor det blir nye jobbekamper borte mot Leicester og hjemme mot Sunderland, før skjebnen skal avgjøres i Champions League mot Basel foran et fullsatt Anfield.

Det ligger vel i kortene at manageren nå fortsetter med den bakre fireren som holdt nullen mot Stoke. Maskinrommet består av disiplinerte og taktisk kloke Lucas bak løperguttene Allen og Henderson, mens Raheem Sterling og Philippe Couthino er krydderet. På topp begynner nå Rickie Lambert å bidra, noe som må føles utrolig deilig for ham. Han virket direkte håpløs de første kampene, men det var interessant å høre ham si denne uka at han nå har begynt å tenke mer på seg selv og at han ikke skal være fornøyd med å være en som kan komme inn fra benken. Å få til en slik heading mot betongforsvaret til Stoke var sterkt, og helt avgjørende for at de tre poengene kunne innkasseres.

Jeg savner desperat større profiler i dette laget. Daniel Sturridge vil ventelig bli det når han forhåpentligvis er tilbake i sin beste form på nyåret, og så har vi Raheem Sterling. Nå er det imidlertid først og fremst snakk om alle mann til pumpene.

Er det noen Rodgers bør bytte av de 11 som løp ut til 2.omgang mot Stoke, for å gjøre laget bedre? Jeg er litt svar skyldig. Siden har man kanskje en fransk 24-åring eller kroatisk 25-åring som kan jobbe seg inn i midtforsvaret igjen, eller noen unge spanske backer sammen med en scouser, men jeg tviler som sagt på at det blir neste uke. Can, Lallana og Markovic må også vente på tur, og så blir det spennende hvordan Stevie G disponeres. På topp får Rickie den muligheten til spille regelmessig som han har drømt om.

Hvor godt det er vil de neste ukene vise, det kommer opp mange viktige kamper i liga og cup på kort tid. Brendan Rodgers har fått mer fasong i sitt «reproduserte» mannskap, og selvtilliten bør være stigende. Dette har vært noen dager hvor det er blitt tatt små skritt framover, etter rutsjeturen så langt denne sesongen. Manageren må finne ytterligere løsninger som kan gi fortsatt fremgang.