Straffe?

Debatten raser etter situasjonen der Raheem Sterling fikk straffe tidlig i annen omgang på Britiannia Stadium. Mark Hughes mener at Sterling filmet. Brendan Rodgers mener at straffesparket var billig. Jeg mener det var korrekt.

Der og da var min intuitive reaksjon at dette måtte være straffespark. Det er mulig jeg er farget av at jeg selv spilte spiss for en snau mannsalder siden, men etter å ha sett reprisen om igjen flere ganger er jeg ikke i tvil om at Anthony Taylor gjorde det riktige da han pekte på straffemerket.

Jeg er veldig enig med Brendan Rodgers sitt resonnement til Press Association. Men jeg er ikke enig i konklusjonen om at straffesparket var billig. Min argumentasjon er som følger: Forsvarer tar ikke ballen. Forsvarer toucher en angriper i stor fart. Denne kroppskontakten gjør at angriper mister balansen og faller. Ergo straffe. Og det er overhodet ikke snakk om filming, slik Hughes antyder.

Det Hughes imidlertid har grunn til å være forbannet over, er at det ikke ble blåst hands mot Sterling da han fikk med seg ballen og satte fart mot mål.

Som gammel angriper synes jeg lista for å dømme straffespark i Premier League generelt har blitt lagt alt for høyt denne sesongen. Alt for mange avgjørelser der dommeren er i tvil går forsvarsspillernes vei. Gårsdagens kamp er et meget godt eksempel i så måte.

Personlig mener jeg faktisk det godt kunne ha blitt dømt hele fem straffespark på Britannia i går. Foruten straffesparket som Sterling fikk, burde etter min mening hvert lag fått to straffespark hver seg før pause.

Stoke burde hatt to straffespark på situasjoner der Martin Skrtel holder i i trøya på corner. Vi må bare erkjenne at Skrtel er en av Premier Leagues verste trøyeholderne i feltet på dødballer i mot. Jeg skjønner at dommere ikke dømmer på dette når angriper holder like mye, slik som for eksempel var tilfellet mellom Skrtel og Kompany i kampen mot Manchester City i romjulen. Men i går var det ikke tvil om hvem som var den verste synderen, og Stoke skulle hatt to straffespark.

Jeg mener også at både Luis Suarez og Philippe Coutinho skulle hatt straffespark i første omgang. Suarez da han var først på ball og headet lærkula unna i en situasjon med Stoke-keeper Butland, der målvakten deretter feide Liverpool-angriperen over ende. Coutinho da han ble klart holdt tilbake, og som en følge av det ikke nådde frem på returen etter sitt flotte volleyskudd, som Butland ga retur på like etter at Stoke hadde redusert til 1-2.

Hadde Taylor blåst på disse situasjonene hadde det kanskje stått vanvittige 4-4 til pause, i stedet for 2-2. Hvem vet?

Mitt hovedpoeng er imidlertid at dersom dommerne generelt hadde lagt lista litt lavere for å dømme straffe i slike situasjoner, så ville spillerne ganske raskt måtte tatt konsekvensen av en slik ny policy. De hadde blitt nødt til å kutte ut utstrakt holding i feltet. De ville ikke lenger tatt sjansen på å gå inn i taklinger der det var rimelig stor sjanse for at de ville komme den lille tiendedelen for sent.

Dermed ville vi også fått oppleve at angriperne hadde få mer spillerom og bokstavelig talt friere tøyler. Ergo mindre oppstykket spill, mer attraktiv fotball og flere scoringer.