Blandet suksess for ”gamle” nykommere

I fjor sommer snakket Gerard Houllier om fem ”nye” spillere som av ulike grunner var på vei tilbake og ville forsterke stallen. Uten at det kostet LFC en penny.

Markus Babbel, Gregory Vignal, Igor Biscan, Djimi Traore og Milan Baros startet inneværende sesong som outsidere, og sjefen sjøl hadde lansert alle fem som klare forsterkninger som alle returnerte til førstelaget fra forskjellige omstendigheter. På papiret så det veldig lovende ut, menn som Markus Babbel og Gregory Vignal ville tilsynelatende øke konkurransen om førstelagsspill samt heve nivået på bredden i stallen. Når vi nå går mot slutten av sesongen 2002/2003 vet vi at de fleste av ”nykommerne” på ingen måte klarte å vise seg som forsterkninger. Liverpool.no har tatt en titt på kvintettens innflytelse i Gerard Houlliers forsøk på å hente inn forspranget på Manchester United og Arsenal.

 

Markus Babbel

Uheldige Babbel mistet nesten hele fjorårssesongen med sykdommen "Guillan-Barre syndrome", og det spøkte lenge for tyskerens videre fotballkarriere. Han gjorde imidlertid kritikerne til skamme og var en reell kandidat for førstelaget i høst etter flere gode opptredener på reservelaget. Et påfølgende godt comeback i Ligacupkampen hjemme mot Southampton førte til at de fleste trodde det var en god gammel Babbel som var i ferd med å starte kampen med Jamie Carragher om høyrebackplassen. Babbel var en av De Rødes aller beste spillere gjennom hele ”Treblessesongen”, og Gerard Houllier snakket selv om £10M forsterkningen som hadde ristet av seg sykdom og var i full fart mot storformen. Det skjedde ikke, og selv om den uheldige backen spiller regelmessig god fotball på reservelagsnivå ser det dessverre ut til at tyskerens karriere i Liverpool går mot slutten.

 

Markus Babbel er en meget høyt respektert fotballspiller på Anfield, og samtlige Liverpool supportere så vel som andre fotballfans hadde satt pris på en Babbel i matchform. Det er jeg redd vi aldri får se. Starten på slutten for Pools nummer 6 skjedde trolig på Villa Park før jul. Etter at publikum og spillere måtte vente drøyt halvannen time på kick-off grunnet rot med billettene løp Babbel ut som en av de 11 for Liverpool. De som fikk se kampen ante tidlig at bortelagets høyreback på ingen måte var klar for spill på dette nivået. Vertenes Darius Vassell valset rundt med vår mann i under en halvtime. Da så Gerard Houllier seg nødt til å ta Babbel av banen. I det han var i ferd med å ta et innkast ble 30-åringen gjenstand for den ultimative ydmykelse med å bli byttet ut for slett innsats før halvtid. Frustrasjonen var tydelig å lese i Babbels ansikt da han spraket bort ballen, rev av seg trøya og sprintet ned i garderoben i en kombinasjon av fortvilelse og skuffelse. Så vel som irritasjon over å ha bli byttet ut så tidlig var Markus sannsynligvis like frustrert over at han helt klart hadde langt igjen før gammelformen var inntakt. Det er tyskerens siste opptreden for førstelaget. Tragisk nok kan det se ut som han har utspilt sin rolle i Houlliers planer, og bortekampen mot Aston Villa kan være den siste kampen han spilte for de røde.

 

Djimi Traore

I motsetning til Babbel var Djimi Traore i en mer utfordrende posisjon i fjor sommer. Franskmannen hadde returnert etter et år på utlån i hjemlandet i et forsøk på å gi unggutten matchtrening nok til å utvikle seg det nødvendige steget for å bli regnet som god nok på Anfield. Det steget har ”Jimmy” bevist at han har tatt.

Traore har vært årets overraskelse i en sesong som har gått i berg- og dalbane for Liverpool som lag. Etter en mindre god periode som venstreback fant Djimi seg endelig til rette i midten av forsvaret. Skader hos Stephane Henchoz har ført til at hurtigtoget har fått vist seg voksen for oppgaven samt at han har satt en stopper for umiddelbare krav for forsterkninger i midtforsvaret. 23-åringen har blitt kåret til Liverpools beste ved en rekke anledninger i vår, og spåes en stor framtid på Anfield – som midtstopper!

 

Gregory Vignal

Den lille venstrebacken ble en aldri så liten slager sammen med John Arne Riise på venstrekanten for Liverpool i begynnelsen av fjorårssesongen. Suksessen fikk imidlertid en brå slutt da unggutten fra Frankrike brakk foten på tre plasser mot Grimsby i ligacupen. Kampen mot skaden tok lenger tid enn noen hadde trodd, og da foten endelig var leget oppstod nye skader. Årets sesong går derfor helt i glemmeboka for Vignal. Friskmeldt og visstnok i godt slag trodde man gutten var på gang da han startet i første runde av Ligacupen i høst. En rusten back hadde imidlertid ingen god dag og var tydelig utilpass på Anfield. Deretter opplevde Vignal total ydmykelse i Liverpools 1-3 seier i Moskva i Champions League. Han ble først byttet inn på ”feil” posisjon – venstrekant. 24 minutter etter ble Gregory erstattet av Igor Biscan. Houllier forklarte den merkverdige handlingen med at man trengte mer styrke i luftrommet. Forståsegpåere klødde seg i bakhodet, det samme gjorde Gregory. I jula ble han sendt tilbake til Frankrike på lån, og forhåpentligvis får man se hva som bor i ham når han returnerer full av matchtrening om en måned. Selv om Vignal har vært i Liverpool i tre sesonger er han fortsatt bare 21-år, og dersom han viser tålmodighet og utvikling er det ingen grunn til å tro at backen ikke vil spille en rolle i framtida.

 

Igor Biscan

Kroaten har hatt en meget merkelig karriere hos Liverpool. Tilpasningsproblemene har strukket seg over flere år nå, og enda har man ikke klart å få det beste ut av den allsidige mannen som strekker seg 191 centimeter over bakken. Godt spill på midtstopperplass for reservene har førte nylig til at man satte sin lit til Biscan fra start sentralt i forsvaret sammen med Djimi Traore mot Everton da både Sami Hyypia og Stephane Henchoz var uaktuelle. Det varte kun sju-åtte minutter; en trøkk i ryggen førte til at Igor måtte forlate banen før han hadde hatt sjansen til å bevise en eneste ting. Men det er nettopp i denne posisjonen Igor Biscan har vist at han har potensial med fine takter i de tidlige rundene av Ligacupen før jul. Derfor gjorde det trolig spilleren ingen tjenester ved å sette ham ut på høyrekanten i et par anledninger midt i den vanskelige perioden Liverpool gikk gjennom midtveis i sesongen. Kroaten er ingen kantspiller, og når en spiller blir satt ut av posisjon forverrer det garantert selvtilliten til vedkommende som dessuten blir dømt ut fra prestasjonen i den kampen. Det har gått rykter om at Igor er på vei ut av Anfield i sommer, men faktum er at han har blitt mer og mer involvert med førstelaget i det siste. Problemet med å finne plass til kroaten gjør likevel at han i beste fall vil bli regnet som en ”squad-player” også i framtida.

 

Milan Baros

Det var en tydelig godt trent Baros som returnerte til Melwood i fjor sommer. Spissen fra Tsjekkia fikk kun én opptreden for a-laget etter at han ble innkjøpt fra Banik Ostrava forrige sesong, og de mest kritiske ropte høyt om bomkjøp. Prestasjonene etter en sommerferie som tydelig ble brukt godt til ekstra trening har gjort Milan til en publikumshelt på Anfield. Mens Emile Heskey har slitt med å finne nettmaskene har Baros vært en konstant trussel de gangene han har fått sjansen, og to mål i 6-0 trakasseringen av West Bromwich sist helg viste at han også fungerer utmerket i spann med Michel Owen. ”Problemet” med Baros, i øynene på supporterne, er at han ikke har fått spille nok førstelagsfotball! Får han kontinuerlige sjanser fra start er det meget god grunn til å tro at tsjekkeren kan bli veldig god. Fortsetter Houllier å regne ham som tredjevalg som spiss og gi ham begrensede muligheter er det imidlertid fare for at Baros’ tålmodighet tar slutt. En spiss med hans kaliber er nemlig for god til regelmessig benkesliting – selv for Liverpool FC.