England-kaptein Owen jubilerte med to scoringer

Owen matchvinner mot Slovakia. Gerrard banens beste. Baros og Smicer sentrale i tsjekkisk triumf. Henchoz med fra avspark. Mareritt for Dudek. Poengtap for Riise. Tap for Sami. Stortap for midtstopper Otsemobor i Toulon.

Owen jubilerte - Stevie G man-of-the-match
Michael Owen ble den yngste spiller som noen gang har spilt 50 landskamper for England og feiret det med to scoringer som sikret England 2-1-seier mot Slovakia. Dermed står han bokført med 22 scoringer for landslaget. Med David Beckham både suspendert og skadet hadde også  St. Michael æren av å være kaptein for dagen. Han har aldri tapt en landskamp når han har hatt kapteinsbindet rundt armen fra avspark, men dette var første gang han ledet sine landsmenn i en obligatorisk kamp. Michael Owen kunne gitt England ledelsen allerede i det første spilleminuttet. Et nydelig gjennomspill fra Steven Gerrard sørget for at Owen kom alene med keeper. Avslutningen strøk like utenfor bortre stolpe. Owen hadde også en brukbar avslutning senere i omgangen, men keeper avverget. Etter vel 30 minutter sjokkerte slovakene med å ta ledelsen. Et frispark fra langt hold lurte David James og gikk rett i nota. Dermed så det stygt ut for engelskmennene. "Svennis" satte inn Owen Hargreaves og flyttet Steven Gerrard inn i en mer sentral midtbanerolle. Det skulle vise seg å bli matchavgjørende. Stevie Gerrard hadde en fantastisk 2.omgang. Med presise pasninger, gode forseringer og bra bevegelighet ble han kåret til banens beste. Etter 61 minutter driblet Owen vekk tre-fire motstandere før han ble lagt i bakken innenfor straffefeltet. Han tok straffen selv og scoret sikkert denne gang (kun 53% uttelling fra krittmerket på klubblaget!). Den avgjørende scoringen kom 17 minutter før slutt. En flott cross fra Steven Gerrard ble headet kontant i nettet fra Owen. Tre minutter senere var Michael svært nær et hattrick. Først med en bredside og deretter headet han i tverrliggeren. I siste spilleminutt var Gerarrd gjennom alene, men avslutningen gikk rett på keeper.  Mens både Michael Owen og Steven Gerard var på banen i samtlige minutter var Emile Heskey ubenyttet reserve. Jamie Carragher var ikke engang funnet verdig en plass på benken. Med denne seieren sikret England seg minst en plass i play-off. Tyrkia leder gruppa to poeng foran England som har en kamp mindre spilt. De øvrige lagene er hektet av.

Baros og Smicer sentrale
Milan Baros, med seks scoringer på de syv siste landskampene, var noe overraskende satt på benken mot Moldova av landslagssjef Brückner. Vladimir Smicer startet imidlertid kampen og han var en av tre tsjekkere som misbrukte en sjanse i løpet av de første seks minuttene. Deretter misbrukte Jankulovski et straffespark før Vladi åpnet scoringene etter 41 minutter. Han møtte et overlegg med pannebrasken(!) og ballen gikk i stolpen, men kunne sette returen inn i det åpne buret. I det 59. minutt kom Milan Baros inn for Smicer og 14 minutter senere ordnet han straffespark. Denne gang ekspederte Jan Koller ballen i mål. 2-0! I det siste kvarteret ble kampen avgjort: Etter 78 minutter fikk Moldova en mann utvist etter å ha pådratt seg sitt andre gule kort for en stygg tackling på Milan Baros. Etter dette falt Moldova sammen og tsjekkerne stoppet ikke før tavla viste 5-0. Også Milan Baros hadde en stor mulighet til å tegne seg på scoringslista, men avsluttet utenfor. Seieren betyr at Tsjekkia inntar tabelltoppen på bedre målforskjell enn Nederland (1-1 i innbyrdes oppgjør) og gruppefinalen spilles i september.

Henchoz fikk god kamptrening
Stephane Henchoz var gledelig nok med i startoppstillingen hjemme mot Albania. Dette var hans første start siden Worthington Cup-finalen i mars. Han ble imidlertid byttet ut på stillingen 3-1 15 minutter før slutt, i en kamp sveitserne til slutt vant 3-2. Liverpool-linkede Hakan Yakin misbrukte et straffespark like før full tid. Sveits leder gruppa to poeng foran Irland, som vant 2-0 mot Georgia. Det gjenstår to kamper å spille. Steve Finnan var uaktuell for Irland grunnet skade.

Tabbe av Dudek
Jerzy Dudek var tilbake i mål for Polen mot Sverige etter å ha stått over fredagens privatlandskamp mot Kasakhstan. Opplevelsen må imidlertid ha vært et aldri så lite mareritt for vår sisteskanse. Etter 15 minutter måtte han kapitulere for et lavt, hardt skudd fra Anders Svensson. Skuddet gikk omtrent midt i mål, men Dudek fikk kun endret noe retning på det, men ballen gikk inn i hans venstre hjørne. Det burde vært mulig å avverge. Svenskene økte til 2-0 like før pause uten at keepr kan lastes for den. Men svenskenes 3-0-scoring, kampens siste, må Dudek ta på sin kappe. Et skrudd frispark fra Anders Svensson går mot venstre kryss. Dudek skal bare vippe ballen over tverrligger, men får for ikke touchet ballen hardt nok, og ballen går istedenfor i mål. Polen er nummer fire i gruppa, fire poeng bak både Sverige og Ungarn. Polen har trekamper igjen å spille.

Riise på venstre midtbane
John Arne Riise fikk spille samtlige minutter på venstre midtbane da Norge skuffet med 1-1 hjemme mot Romania. Han er ikke i toppform, men var alltid oppofrende og ivrig. Dødballene og pasningene hans var ikke av vanlig god kvalitet. Norge ligger på 2.plass tre poeng bak Danmark. Begge lagene har to kamper igjen å spille.

Tap for Hyypia
Sami Hyypia spilte også 90 minutter, men kunne ikke forhindre at Finland tapte 0-2 for Italia i Helsingfors. Finland er nå uten muligheter til å vinne gruppa.

Otsemobor tapte i Toulon-turneringen
England U20 tapte 0-3 i sin første kamp i Toulon-turneringen mot Portugal. Jon Otsemobor spilte hele kampen som midtstopper. Han greide arbeidsoppgavene brukbart, selv om engelskmennene tidvis hadde problemer med Portugals stjernespiller Ronaldo. Det var et usedvanlig tamt engelsk lag vi fikk se, og bedre ble det ikke at de på stillingen 0-0 på overtid i 1.omgang ble redusert til ti mann. England møter Argentina i morgen, Tyrkia søndag og Japan torsdag 19.juni. Alle kampene vises direkte på Eurosport. Gruppevinneren spiller finale og gruppetoeren bronsefinale. Begge avslutningskampene spilles lørdag 21.juni.