Høye bølger etter Kewell-overgang

Mens Leeds-fansen raser over Kewell-salget og styreformann John McKenzie er bitter på Kewell og agent Mandic, kan sistnevnte le hele veien til banken. Midt oppe i det hele har Liverpool FC uttrykt skuffelse over kommentarene fra offisielt Leeds-hold.

Bølgene gikk høye i etterkant av Harry Kewells overgang fra Leeds til Liverpool sent i går kveld. Leeds gjorde det de kunne for å fraskrive seg et hvert ansvar for det "dårlige" forhandlingsresultatet sett med yorkshire-øyne. Det var tydelig at styreformann John McKenzie fryktet fansens og medias reaksjon på overgangsrotet, og prøvde dermed desperat å skyve skylden over på Harry Kewell og hans agent Berne Mandic, og delvis også på Liverpool FC.

Ved første øyekast kan det også se ut som McKenzie har lykkes med sin skitne taktikk. Spesielt ser det ut til at leeds-fansens vrede går ut over Kewell selv og hans agent Mandic. På Sky News Sportsline sent i går kveld kom det svært motstridende uttalelser fra de tre partene. Leeds-styreformann McKenzie beskyldte Kewell og agent Mandic for å tyne Leeds for penger og forsyne seg grovt av overgangssummen fra Liverpool. I et intervju med Sky News tilbakeviste Kewell selv at han får noe som helst av overgangssummen.

"Nei, jeg har ikke mottatt noen pay-off fra Leeds. Jeg får heller ikke en penny av overgangssummen. Jeg får de pengene jeg har krav på i henhold til avtalen fra Liverpool, og kun fra de. Mandics agentselskap får en del av overgangssummen, men det er et forhold mellom selskapet og Leeds United, og har ikke noe med meg å gjøre", slo Kewell fast.

Under den noe selsomme seansen på Sky News Sportsline kom det fram at Mandics agentselskap får hele £2mill av overgangsummen som er på £5 mill., så det er fullt forståelig at både Leeds-styret og fansen er forbannet. Men de bør tilsynelatende heller rette dette sinnet mot seg selv enn å skylde på andre. For Leeds-styret har tilsynelatende gjort en utrolig dårlig jobb i denne saken. Berne Mandic hadde nemlig fakset to brev til Sky News som bekreftet at han hadde fått tillatelse av Leeds-styret til å forhandle med andre klubber på vegner av Leeds, og i disse dokumentene gikk det fram at han hadde fullmakt til å selge spilleren for så lite som £5mill, og at hans firma hadde rett på £2mill av disse pengene.

"Kewell og Mandic har forlatt oss, og etterlatt oss med en bitter smak i munnen. Dersom vi ikke gikk med på deres krav truet de med å forlate klubben på Bosman neste sommer", raste McKenzie.

"Liverpool var den første klubben som oppfylte de kravene Leeds og Harry Kewell stilte. Harry ga sitt ord på at han ville gå til dem, og alt lå til rette for en overgang. Da hjalp det ikke at andre klubber kom inn med tilbud om mer penger både til Leeds og Harry på et senere tidspunkt. Et ord er et ord. Men jeg forstår godt at Leeds prøvde å velte overgangen for å styre Kewell til den klubben som ville gi de mest penger i kassa", kontret Mandic.

Midt oppe i alt dette kom Liverpool FC med en offisiell uttalelse, som ble sitert på Sky News Sportsline. Her uttrykte Liverpool sin store skuffelse over oppførselen til Leeds-styret i etterkant av overgangen, tatt i betraktning den fine tonen som hersket under forhandlingene.

"Vi er utrolig skuffet over kommentarene som har kommet fra Leeds-hold nå etter at overgangen er klar. Vi ble kontaktet av Leeds allerede i januar, man da var vi ikke i en posisjon som gjorde oss i stand til å fullføre noen avtale med dem. Liverpool FC vil også kategorisk benekte at vi noen gang har avtalt en kjøpesum med dem på £7mill pund. Ingen slik avtale ble noensinne gjort", slår Liverpool FC fast i den offisielle uttalelsen.

Det siste setter unektelig John McKenzies uttalelser om at en avtale med Liverpool om en overgangssum på nettopp £7mill ble gjort så sent som den 4.juli i et meget merkelig lys. For oss virker det nå som McKenzie og Leeds-styret bruker alle midler for å dekke over sin egen inkompetanse i denne saken. Leeds har tilsynelatende satt seg selv i en meget vanskelig posisjon i løpet av de 6 månedene som har gått siden de først prøvde å selge Kewell til Liverpool, og nå prøver de å dekke over "sprekkene" i avtalene de har gjort ved å skyve skylden over på andre, og dermed unngå vreden fra egne fans for det dårlige forhandlingsresultatet.

Kewell får stor stjerne hos Liverpool-fansen

Mens Leeds-styret og Leeds-fansen raser, og agent Berne Mandic kontrer med en åpenhjertig ærlighet som avslærer at hans firma tjener £2mill på denne dealen, har Harry Kewell kommet med en rekke uttalelser i overgangens anledning som gjør at han allerede er sikret en stor stjerne blant Liverpool-fansen.

Det som er klinkende klart er at Harry Kewell har blitt enig om en 5-årskontrakt med Liverpool, der spilleren er tilbudt en ukelønn på £60,000. Liverpool og Leeds har blitt enige om en overgangssum for spilleren på £5 millioner, og i avtalen som Berne Mandic har gjort med Leeds vedrørende salget er det klart at hans firma skal ha £2mill av disse. Det var disse pengene til agentfirmaet som Leeds hadde så tungt for å svelge, og som var hovedårsaken til at overgangssaken dro i langdrag. Dette, samt at Leeds prøvde å få Kewell til å gå til en klubb som tilbød en høyere overgangssum.

Men tilbake til Kewell, og hans glødende ros av Liverpool FC og klubbens spillere:

"Det er noe spesielt med Liverpool, og det var derfor jeg aksepterte deres tilbud. De har noen meget gode spillere, i tillegg til flere spennende unggutter", sier Kewell selv til australsk tv.

"Jeg ble tilbudt mye mer penger for å gå til andre klubber. Men penger var ikke noe hovedmotiv for meg i denne overgangssaken."

Ifølge spillerens agent, Bernie Mandic, var Gerard Houllier og Liverpool den første klubben som innfridde Kewells personlige betingelser. Dette skjedde for om lag to uker siden. Kewell skal da ha gitt sitt ord til Houllier om at Liverpool ville bli hans neste klubb. I etterkant av dette skal tre andre klubber ha kommet inn i bildet, med høyere bud og bedre personlige betingelser. Ryktene vil ha det til at blant annet Chelsea skal ha tilbudt Leeds hele £9 mill, samt 37% mer i lønn til Kewell. Tilsvarande rykter påstår at Manchester United tilbød spilleren £ 5000 mer i uka enn det Liverpool var villig til å tilby, samt en signing-on fee på hele £1 mill. Dette skal Kewell ha avvist prompte, og ha bedyret at han kom til å stå ved sitt ord til Houllier. Kewell hadde også muligheten til å bli Leeds best betalte spiller gjennom tidene, om han tegnet en ny kontrakt med klubben. Der ble han tilbydd £48,000 i uka, ifølge Leeds United selv. Berne Mandic avviste imidlertid på Sky News Sportsline hardnakket at Leeds noen gang tilbød Kewell en ny kontrakt. Nok et punkt der ord står mot ord, uten at noen egentlig vet hva som stemmer.

I intervjuet med den australske tv-stasjonen Channell Nine uttaler Kewell følgende: "Du kan ha alle pengene i verden, men det du virkelig vil er å se tilbake på en karriere der du har samlet vinnermedaljer. Du ønsker å se tilbake, og kunne si at; ja du spilte i den og den finalen. Dette er ambisjoner jeg nå tror jeg kan realisere med Liverpool".

"Det er hardt å forlate Leeds. De er en stor klubb i seg selv, og jeg har noen gode venner der. Venner som jeg vet vil stå last og brast med meg selv om jeg flytter til Liverpool."

Det er også klart at Kewell kommer til å ta over 7’er trøya fra Vladimir Smicer. Til australsk tv uttalte han seg om stotlheten han kommer til å føle når han trekker den berømte 7’er drakta over hodet første gangen.

"Det kommer til å føles jævlig bra å ta på Liverpool-trøya for første gang. Jeg ser virkelig fram til det, og øyeblikket kan ikke komme raskt nok for meg. Det er en ære å ha akkurat det nummeret, og jeg vil bære trøya med stolthet. Og forhåpentligvis kan jeg oppnå store ting i denne trøya".

Selv om Kewell nå har skrevet under en 5-årskontrakt med Liverpool, utelukker han ikke at han en gang i fremtiden også kommer til å realisere drømmen om å spille for en klubb på kontinentet.

"Om fem år er jeg bare 30, og jeg regner med at jeg kan spille til jeg er 33-34 år. Så jeg utelukker ikke den muligheten."