Intervju med Ian Rush

I et intervju med liverpoolfc.tv forteller målkongen ut om sin rolle som spisstrener i Liverpool og om situasjonen blant spissene i klubben.

Hvordan har du opplevd de første månedene i din nye rolle som Liverpools spisstrener?

Det er utrolig gøy å være involvert i klubben igjen. Hele staben har gjort at jeg har følt meg velkommen, og spillerne har vært fantastiske. Mye har forandret seg siden mine dager som spiller her, og fasilitetene i dag er helt utrolige. Det er nok mer disiplin og mer profesjonelt, men mange av ansiktene er fortsatt de samme, som for eksempel Sammy og Phil.

Liverpool har aldri hatt en spisstrener før, så hvorfor skjedde det nå?

Da Gérard Houllier kontaktet meg første gang, kom det som en stor overraskelse fordi Liverpool var inne i sterk periode. Det var i treble-sesongen, og de scoret bøttevis med mål. Men alle som kjenner Gérard vet at han alltid ser framover og etter måter å gjøre laget bedre på. Så gode som spillerne er her, og hvis jeg kan gjøre dem bare to eller tre prosent bedre, så vil ansettelsen være vellykket.

Er du enig i at det er en uvanlig trenerjobb?

På en måte ja, men på en annen side så har man jo i årevis hatt keepertrenere, så hvorfor ikke en spesialtrener for spissene?  For meg blir det omtrent det samme. Det handler om å formidle erfaringene mine videre til spillerne. Spissene her i klubben er bare unggutter – til og med Michael Owen er bare 23. Om et år eller to vil de være mer erfarne, og forhåpentligvis med min hjelp, bedre spillere. Da jeg spilte for Liverpool så jeg for meg at jeg en dag ville kunne bli trener med spissene som mitt spesialområde. Uansett hvilken klubb jeg har vært i, enten det har vært her, Juventus, Leeds, Newcastle eller Wrexham, så har jeg plukket opp ting. Alle diss erfaringene gjør at jeg sitter inne med mye kunnskap som jeg kan formidle videre.

Kan du si litt om hva jobben din går ut på?

Først vil manageren og trenerstaben se på motstanderen, og deretter peke på områder hvor de føler spissene kan utnyttes maksimalt. Så leder jeg en treningsøkt der vi trener på disse tingene, og jeg ser de er bedre forberedt når lørdagens kamp er i gang. Jeg ser selvfølgelig Liverpool temmelig ofte, og jeg føler at det er viktig å følge opp på alle nivåer, enten det er førstelaget, reservene eller juniorene.

Hvilken nytte har spillerne av dine treninger?

Jeg kan jo ikke score målene for dem, men jeg kan likevel være til stor hjelp for dem. Plasseringsevenen er for eksempel en viktig del av spissens arbeidsoppgaver, spesielt når man ikke har ballen. Jeg mener det er viktig å hjelpe lagkameratene fordi hvis du gjør det, så vil de hjelpe deg tilbake. Hvis du er fem meter til venstre eller til høyre, så kan det kanskje spare deg en 30 meter lang løpetur hjemover, og derfor spare deg for krefter som heller kan bruke i neste angrep. Dette er noe Michael Owen har lært i det siste. Det handler om å være smart når du ikke har ballen – å vite hva som er rundt deg og hvordan du kan utnytte rom. Det å være spiss handler også veldig mye om selvtillit. Du lærer av svakhetene dine og blir sterkere gjennom å terpe på dem under trening. De kommer alle til å være mye bedre spillere neste sesong. De er alle unge og lærevillige. Jeg kan lære dem mye, men til syvende og sist er det de som gjøre tingene ute på banen.

Mange av dine tidligere lagkamerater har gått rett inn i manageryrket. Hvorfor har du gått en annen vei?

Jeg har fått tilbud om jobb som manager i lavere divisjoner, men jeg har ikke følt at jeg har vært klar for den oppgaven riktig ennå. Hvis du går inn i din første managerjobb og mislykkes, så har folk en tendens til å huske deg for det og ikke for hva du oppnådde som spiller.

 

Rush sin vurdering av Liverpool-spissene:

Michael Owen:

Han er skremmende. Han har fått selvtilliten tilbake, og han legger nye alen til sin vekst hele tiden. Hans scoringsstatistikk er fenomenal, og selv da han slet med måltørke var han glimrende i det oppbyggende spillet. Det han har blitt bedre på er måten han beveger seg mot flankene og utfordrer motspillerne. Han ønsker hele tiden å jobbe hardt for å bli enda bedre. På trening er han fokusert på det han må bli bedre på, og for meg er det et tegn på at han er en vinner. Han er den perfekte rollemodell for de yngre spillerne.

Milan Baros:

Har er fortsatt i etableringsfasen, men vi vet at potensialet er der. Nå som han har scoret en del mål, vil Han være bedre rustet foran neste sesong. Jeg forventer at han får mye spilletid da.

Emile Heskey:

Det som er bra med Emile er arbeidsinnsatsen og at han er villig til å gjøre forskjellige jobber. Han har ikke noe i mot å spille på kanten hvis det til det beste for laget. Han har fått mye kritikk, men han har bevist både at han kan score mål og at han utfyller Michael Owen på en glimrende måte.

Neil Mellor:

Han kommer til å score mål i bøtter og spann. Han har fortsatt mye å lære, men det er noe han jobber med. Jeg har sett stor utvikling allerede, og scoringsstatistikken hans for reservene taler for seg selv. Selv på trening elsker han å score, og han jubler alltid entusiastisk når han scorer. For meg er det et tegn på at han er sulten på scoringer.

El-Hadji Diouf:

Han har spilt mye på kanten, men jeg mener at han også kan spille som ren spiss. Vi kjenner alle til hans ferdigheter. Han kan både drible av spillere og skyte på mål. Hans arbeidsinnsats er enorm, og han er til stor hjelp for Jamie Carragher på høyresiden. Han har måttet venne seg til en litt annen rolle en hva han var vant med, men han jobber knallhardt hele tiden.

 

Rush vurderer Owen opp mot Europas toppspisser:

Michael Owen:

Michael Owen er definitivt den beste av dem alle. Man kan ikke sammenligne ham med noen andre spisser i historien. Hvis han holder seg skadefri, ser jeg ingen grunn til at han ikke skal overta alle scoringsrekordene i denne klubben. Jeg er stolt av mine egne rekorder, men ingenting ville glede meg mer enn om Michael knuste dem. Han har allerede utlignet mitt antall i Europa, så det er ingen tvil om at den rekorden vil bli slått. Nylig passerte han 10o ligamål, og i det lange løp så vil han helt sikkert bryte flere grenser. Det som er bra er at han har disse rekordene i sikte og at han ønsker å slå dem. Det er fordi han er en vinner.

Raul:

Han har vært en hyppig målscorer i Champions League i flere sesonger med Real Madrid, og han har bevist at han tilhører den ypperste eliten av spisser i Europa. Han er omgitt av stjernespillere på Bernabeu, men likevel er han en av de største på Reals lag.

Ruud Van Nistelrooy:

Med sin arbeidskapasitet og scoringsevne må han regnes helt der oppe blant de beste. Han er kanskje ikke den komplette spilleren, men ofte må han spille helt alene der framme, og statistikken hans beviser hvilken naturlig målscorer han er.

Thierry Henry:

Hans taktskifte og ferdigheter er utrolig, og han er nok en spiller som jeg er sikker på kommer til å bli enda bedre. Han var fenomenal for Arsenal denne sesongen, og en fryd for øyet.

Filippo Inzaghi:

Inzaghi har fanget min oppmerksomhet denne sesongen gjennom sitt spill for AC Milan i Champions League. Han er ikke redd for å misse, og det er et typisk trekk hos en toppspiss. Jeg liker slike spillere, selv om han muligens bør score flere enn han gjør.

(Intervjuet er hentet fra www.liverpoolfc.tv)