Kommentar: Det har startet!

- Denne troppen har kapasiteten og kvaliteten som skal til. Det er bare et tidsspørsmål før vi er i gang for alvor. Men det må starte nå, sa kapteinen. Nå har det startet.

For Gérard Houllier, flere av spillerne og klubbens anseelse var det et spørsmål om må.

 

Når det er sagt, hjelper det ikke særlig å starte hvis du snubler i første hinder. For Liverpool Football Club er det ikke godt nok å delta. Sammen med staben sin, må Houllier nå sørge for at laget de nærmeste månedene gjør det stikk motsatte av på samme tid i fjor. Det vil si:

 

Å spille feiende flott fotball  o g  skaffe klubben resultater.

 

Det er nå Liverpool skal sikre posisjonen sin som topplag i Premier League, og Gérard Houllier sin posisjon som klubbens sjef. Heldigvis er det flere sammenfallende ting som tyder på at det vil skje.

 

Den viktigste enkelttingen prater tysk og heter Dietmar Hamann. At han var tilbake med en god forestilling mot Steaua Bucuresti, og bidro på nytt mot Birmingham, er bare halve herligheta. Like viktig er det at dette åpner for en friere og mer offensiv Steven Gerrard.

 

I fjor var det skaden til Dietmar Hamann som, etter en god sesongstart, betydde begynnelsen på nedturen for Liverpool. Nå er det kanskje comebacket til samme mann som, etter en elendig sesongstart, betyr begynnelsen på oppturen for rødtrøyene.

 

Og fortsatt lurer noen på hvorfor fotball fascinerer?! 

 

En annen positiv enkeltfaktor er at flere spillerne, med kapteinen i spissen, har skjerpet tonen utad, og dermed også presset på seg selv. - Vi kan, vi vil og nå er det på høytid å få det til, har vært gjennomgangstonen i flere intervjuer den siste uka.

 

Etter ligacupkampen i midtuka, er Newcastle neste hinder. Det betyr at nye viktige poeng står på spill i kampen om fjerdeplassen. Men kamp mot Magpies er, som vi vet, så mye mer. Det er fart, det er dramatikk, det er masse mål og – sist, men ikke minst - det ender ganske ofte godt til slutt. Det er med andre ord akkurat hva vi trenger for å få fornyet tro på at Liverpool forblir et topplag.

 

Dessverre fortsetter skader å ødelegge. Den eneste positive virkningen av det, er at Houllier ser ut å ha lært. De siste uttalelsene tilsier at troppen blir sterkt styrket til sommeren, om ikke før. Akkurat nå er det derimot minimalt å gjøre med skadesituasjonen. Spørsmålet blir mer hva som kan gjøres ut av den.

 

At Steve Finnan forsvant var selvsagt særlig surt siden Jamie Carragher er ute fra før. Løsningen kan kanskje bli en formsterk Biscan på høyre back så snart Henchoz blir skadefri. Med Dietmar Hamann tilbake og en Sami Hyypiä i godt gammelt slag, er det i hvert fall ingen grunn til ikke å gi herrene H, H og H en ny sjanse sammen. Det er tross alt ikke så lenge siden dette trianglet utgjorde hjertet i et av Europas beste forsvar.

 

Lenger framover er det vanskelig å forestille seg hvordan et lag med så drivende offensive krefter som Steven Gerrard (nå løst fra sine forpliktelser som defensivt anker) og Harry Kewell skulle kunne bli tannløst. Og så lenge Florent-Sinama Pongolle holder seg skadefri (hvor lenge kan det vare?), burde også spiss-duoen holde mål. Selvfølgelig hviler det mye ansvar på Emile Heskeys skuldre. Men om det er det bare det å si, at (1) den mannen har brede skuldre og (2) han  k a n  score mål!

 

Det er i utgangspunktet ikke umulig å hente inn lagene foran, men med så mange skader på så sentrale spillere som Liverpool har hatt – og fortsetter å ha - denne sesongen, er det urealistisk. Fjerdeplass får være målet. Noe annet ville være å undervurdere de tre lagene i tet, og de av oss som så kampen Chelsea-Manchester United i går, gjør i hvert fall ikke det.

 

Men hvis vi legger det til side for en stund - det vil si ut denne sesongen - og i stedet ser på egen situasjon, så ser det etter alle knottemerker ut som det kapteinen og andre sentrale spillere har snakket så stort om den siste tida, det er underveis.

 

Det har startet!