Kommentar:Ydmyk syndebukk med voksen respons

El-Hadji Diouf kunne neppe sunket lavere enn å spytte på publikum sist torsdag. Måten han har taklet følgene på viser imidlertid at gutten har skjønt alvoret.

For å sette det litt på spissen: I Glasgow hadde El-Hadji Diouf sannsynligvis kommet bedre fra det om han hadde vært innblandet i en real slåsskamp. Men å spytte en supporter i ansiktet? I don’t think so… Hadde ikke Dioufs “offer” blitt stoppet av sikkerhetsvakter da han var i fullt firsprang mot banen, kunne Senegaleseren fort blitt belønnet med et beryktet “Glasgow-kiss”.

Heldigvis ble ingen skadet som en følge av episoden på Celtic Park torsdag kveld. Celtics møter med Liverpool er berømt vennlige, og hadde det ikke vært for den gode atmosfæren før og etter kampen kunne Dioufs handling fått fatale konsekvenser i form av tribunebråk eller håndgemeng mellom de respektive lagenes supportere i etterkant av kampslutt.

Gerard Houllier var raskt ute med å fordømme sin egen elev. Det var tydelig at Diouf ikke kunne forklare seg ut av en meget pinlig situasjon, og Liverpool FC bøtela spilleren med to ukelønner så fort han hadde våknet opp morgenen etter – fortsatt i sitt eget mareritt. Notoriske Britiske tabloidaviser stemplet ”The Serial Killer” som ”spitting mad”, og gav ham til og med en sjelden og tvilsom ære med spalteplass på framsiden. (Sporten bekler tradisjonelt baksiden på avisene i Storbritannia og fotballrelasjoner havner svært sjelden på framsiden.)

Diouf var nødt til å unnskylde seg på et tidlig tidspunkt. Et lite spytt hadde skapt en stor storm, og selv om mange oppslag selvsagt var i overkant var det ingen vei utenom det selvpåførte problemet for Pools nummer 9. Etter å ha reist tilbake til Merseyside i skam og uavhengig av resten av troppen var det en meget fornuftig respons fra hovedpersonen. Diouf visste at han ikke kom til å slippe billig unna og at her kunne han fort bli stemplet for livet som en feig spytter. Responsen med en veldig voksen opptreden mot Tottenham viste dessuten at spilleren har hevet seg over den pinlig feige episoden.

Celtic supporteren Dominic Schiavone måtte holdes igjen av sikkerhetsvakter i sitt raseri da Diouf snudde seg og sendte en spyttklyse i skottens retning. Nå ser det ut til at fotballsupporteren ironisk nok får nyte returkampen på Anfield denne uka fra en executive box – ved siden av Diouf! Liverpools angrepspiller kommer helt sikker til å måtte tåle mye drittkasting fra motstandere i lang tid framover på grunn av episoden i sluttminuttene på Parkhead. Derfor var det veldig voksent gjort å ydmykt å skvære opp med ”offeret” på denne måten.

“Jeg har tenkt mye de siste dagene og jeg ønsker å be om unnskyldning til både Celtic og Liverpool supporterne. Siden har jeg invitert begge supporterne som ble ført bort av sikkerhetsvaktene til å være gjestene mine på Anfield torsdag. Dette fordi jeg ønsker å ta dem i hånda og vise ansikt til ansikt hvor lei meg jeg er for det som skjedde”, sier Diouf.

 

”Jeg har ingen anelse hvorfor jeg reagerte på den måten jeg gjorde og jeg kan bare si at det var noe som skjedde i et øyeblikk – uten at det er noen unnskyldning. Jeg husker at jeg falt inn i tilskuermengden og noen dasket til meg i bakhodet. Selvsagt innser jeg nå at jeg reagerte feil, men der og da var jeg redd for jeg visste ikke hva som skjedde bak meg”, forklarer ”syndebukken som legger vekt på at han ikke ønsker å forsvare seg på noen måte. ”Uansett hva Celtic fansen mente å gjøre, jeg hadde ingen rett til å gjøre det jeg gjorde og jeg angrer veldig på reaksjonen min”.

UEFA idømte i går Dioufy to kampers karantene. Houllier hadde uansett ikke kommet til å la afrikaneren få slippe til i returoppgjøret.

En slik avgjørelse tok bort mye av presset på Diouf og provoserer dessuten ikke Celtic supporterne unødvendig. ”The Serial Killer” viste imidlertid allerede i helga at han har lært fra episoden da han fikk fornyet tillitt i den viktige matchen mot Spurs i London. Publikum buet Diouf fra første spark, og motspiller Mauricio Taricco var stadig i tottene på unggutten som har opparbeidet seg en meget høy stjerne blant sine egne fans. Taricco sparket ned Diouf gang på gang, og for alle andre enn Glenn Hoddle så det ut som at argentineren forøkte å få det til å koke over. Det klarte han, men heldigvis forholt Diouf seg lunken mens det var Gerard Houllier som viste sitt sinne og fortalte Taricco at dette ikke hørte hjemme på en fotballbane. Diouf selv spilte så godt at det ikke er noen grunn til å tro at det utenomsportslige vil ha noen innvirkning på formen hans.

Så mens eksperter og kommentatorer forbannet El-Hadji Diouf en etter en og krevd hans avgang fra fotballens verden på grunn av spyttinga har Liverpool FC og hovedpersonen selv taklet problemene på en ypperlig måte. ”Du snakker til ham, får ham til å forstå feilen og sørger for at det ikke skjer igjen. Noe av behandlinga han har fått er ”out of order”. Vi snakker om en spiller som bare er 22. Han har gjort noe galt, og innsett dette og også blitt straffet for handlinga. Men er det ingenting som heter tilgivelse?”, spør Gerard Houllier.

Det finnes ikke plass for å spytte på andre personer på en fotballbane. Det vet El-Hadji Diouf meget godt, og han tar straffen sin som en mann. På torsdag nyter han forhåpentligvis en godt fotballkamp fra tribunen sammen med sine to skotske gjester.

 

Så får vi håpe dette er siste gang Dioufy må ty til gjestfrihet overfor bortesupporterne. Neste gang er det på banen publikumshelten skal skape hodebry.