Manglende rutine – Liverpools akilleshæl

Rutinerte internasjonale spillere har blitt solgt fra Liverpool en etter en. Unggutta som har kommet til klubben besitter utvilsomme talent, men er mangel på ”gamle kloke hoder” blitt et problem for Liverpool?

Framtida ser usedvanlig lys ut for Liverpool FC med tanke på den mengden unge talenter som enten er i klubben som etablerte nøkkelspillere eller fremadstormende reservelagsspillere. Fire franskmenn er dessuten på lån fra Liverpool i hjemlandet sitt, deriblant duoen Florent Sinama-Pongolle og Anthony le Tallec som allerede i en alder av 18 år har satt preg på Le Havre i den øverste franske divisjonen. Duoen nyter stor respekt på Anfield allerede før de har tatt på seg Liverpool-trøya en eneste gang. For de som fikk med seg høydepunkter fra Le Havres treningskamp mot Liverpool i oppkjøringen til inneværende sesong, hvor både le Tallec og
Sinama-Pongolle til tider briljerte, så er ikke det et veldig rart faktum.
 
Gerard Houllier har aldri lagt skjul på at han liker å forme spillere selv, og ved å hente unge talenter har han muligheten til å jobbe med dem før de er et ferdig produkt. Dette er vel og bra for framtida, men selv om talentet til Houlliers tropp er upåklagelig har vi ingen grunn til å forvente at unggutta som kommer fra Frankrike til sommeren skal være på topp kvalitetsmessig før om et par tre år. Det betyr at dagens spillerstall har en usedvanlig lav gjennomsnittalder med Dietmar Hamann på 29 som den eldste.
 
Et av problemene som kan oppstå på grunn av manglende rutine er at unggutta ikke har ”gamlinger” å se opp til og lære fra. Dersom det i tillegg skulle butte litt i mot er det fare for at presset på unge hoder øker for mye og utviklinga stagnere. Spillere som aldri har vært med
i Champions League tidligere kan heller ikke ventes å stå fram som profiler i den turneringa umiddelbart. Det var trolig også en av årsakene til at Liverpool til en viss grad mislyktes med kun to seire på seks kamper blant kremen av europeisk toppfotball før jul.
 
De siste to sesongene har rutinerte spillere som Jari Litmanen (Ajax), Nick Barmby (Leeds), Jamie Redknapp (Tottenham), Christian Ziege (Tottenham), Robbie Fowler (Leeds) og Gary McAllister (Coventry) forlatt Anfield under forskjellige omstendigheter. Felles for alle er
imidlertid at de er anerkjente navn med enorm internasjonal erfaring mellom seg. I tillegg har sykdom og skader for Markus Babbel og Patrik Berger betydd at Liverpool ikke har dratt nytte av duoens erfaring på lange tider.
 
Spillerne som har blitt solgt har naturlig nok blitt erstattet, men verken El-Hadji Diouf, John Arne Riise, Milan Baros, Salif Diao eller Bruno Cheyrou kan sies å ha bevist at de er internasjonale klassespillere, eller har høstet rutine over tid på høyt nivå. Alou Diarra og Patrice Luzi, som i tillegg til Diouf, Cheyrou og Diao ble hentet til Anfield sist sommer, kan ikke regnes som annet enn håpefulle eller aktuelle for spill før om en del år. I etterkant av Robbie Fowlers overgang til Leeds stod Nicolas Anelka fram som soleklar erstatter på lån fra PSG. Spissen som har vunnet det meste som er å vinne for en fotballspiller til tross for sin unge alder ble ikke værende i LFC etter at låneavtalen utløp.
 
Kritikerne sier at Gerard Houllier har solgt erfaring og kjøpt inn spillere som mangler akkurat det. Ingen betviler talentet som befinner seg i klubben, men det er ingen tvil om at en spillertype som Gary McAllister er savnet per dags dato. Skotten var over toppen som
fotballspiller da han kom til Liverpool i forkant av ”Treble” sesongen for to år siden. Likevel klarte han som 36-åring å påvirke kamp etter kamp med klokt hode og skarpt blikk. For øyeblikket finnes det ingen som Macca i Liverpool FC. Det mangler imidlertid ikke gode kandidater – men selv en kar som Steven Gerrard vil ikke nå ”peak” før om et par sesonger. 
 
Selv Gerard Houllier er stadig ivrig etter å påpeke at laget fortsatt er ungt. Om det er en bortforklaring for manglende resultater eller en lovnad om bedre tider i vente er vanskelig å si, men det er uansett et faktum at manageren er fullt klar over at stallen mangler gode gamle
hoder. De vil bli utviklet over tid. Derfor hadde nok de færreste protestert om en rutinert ringrev ble hentet inn for å forsterke stallen.
 
For øyeblikket ser utviklinga i Liverpool utrolig lys ut, på lang sikt. Kortsiktige mål blåser det derimot et blått lys for.