Reaksjoner på søknaden

Les reaksjonene på Liverpools søknad om å få bygge nytt stadion i Stanley Park. Hillsborough-minnesmerke blir hvor det er, mens Shankly- og Paisley Gates flyttes?

Tidligere i dag sendte Liverpool søknaden om å få bygge et nytt 60.000-seters stadion i Stanley Park (se også tidligere sak) .

Reaksjonene blant lokalbefolkningen, som selvfølgelig har en del makt i denne saken, har så langt vært delte.

Anfield-beboer og politiker Kiron Reid sier til Liverpool Echo at han er glad for at ting endelig skjer, og at planene nå ligger på bordet for åpent innsyn.

- Folk som bor i området har vært forsiktige optimister til stadionplanene, særlig fordi de går hand i hand med en fornying av hele området. Det verste siden 1997 har vært usikkerhetene om hva som skal skje, sier han.

En annen lokal beboer, Alan Blundell er også optimist. Han sier til Echo at Liverpool Football Club er de eneste som kan sørge for at Stanley Park kommer til sin rett.

Men Mike Butler og Joe Kenny i den lokale aksjonsgruppa for fornying av området, er slett ikke enige. 

- Dette stadionet blir høyere enn Liver building. Og så skulle det ikke ha innvirkning på hvordan Stanley park blir seende ut? spør Butler, og legger til at LFC bare har konsultert 4.000 lokale innbyggere, mot de 19.000 de opprinnelig lovte.

Joe Kenny truer på sin side med å anmelde prosjektet til menneskerettighetsdomstolen.

- Dette er et boligområde og dette prosjektet vil krenke folks rettigheter til å leve i fred og ro, mener Kenny.

Ifølge Butler er Stanley Park dessuten inkludert i registret over historisk verdifulle parker. Hvis noen klager på dette, kan det, ifølge Liverpool Echo, medføre en minst to års forsinkelse.

- Denne planen vil aldri se dagens lys, advarer Butler.

Hillsborough memorial blir hvor det er?

Liverpool Echo skriver i dag at inngangsportalene Shankly- og Paisley Gates vil bli flyttet til det nye stadionet når det gamle rives. Det samme gjelder selvfølgelig museet, som samtidig vil bli større, men ikke minnesmerket etter Hillsborough-tragedien (bildet).

Etter at dagens stadion er revet vil det bli erstattet med noe som kalles Anfield Plaza. I tillegg til hotell, antydes det at stedet vil bli bli brukt til kontorer og kafeer, samt et åpent område for markeder. Så er spørsmålet om dette er riktige omgivelser for Hillbrorough Memorial?

LFCs styreformann, Rick Parry, virker uforstyrret av kritikken som så langt har kommet (se ovenfor). Han er svært optimistisk til de nå offentliggjorte stadionplanene.

- Vi snakker om mye mer enn bare et stadion. Hele området vil bli forandret til det bedre. Dette prosjektet passer som hånd i hanske for Europas kulturhovedstad 2008, stråler han.

Håpet er at Anfield/Stanley Park-området skal kunne konkurrere med sentrum om turistenes gunst. For å oppnå dette foregår det diskusjoner om å få åpnet en gammel jernbanelinje opp til området.

Liverpool fotballklubb investerer 120 millioner lånte pund i prosjektet, hvorav 80 i stadionet alene. Pengene skal man etter planen tjene inn gjennom økte tilskuertall.

Da planleggingen av et nytt stadion startet, var det snakk om 70.000 seter. Nå blir det 60.000, uten mulighet til utvidelser.

- Vi startet på 70.000 fordi det ville gitt oss landets største stadion, men et slikt bygg ville ha kostet oss 130 millioner pund. Dessuten ville det ha skapt trafikkproblemer i området. Det gjelder å finne en middelvei mellom et stadion som vi kan være stolte av i framtida, og et som det er realistisk å bygge, påpeker Parry.

Søknaden skal nå behandles av kommunen, men hvis alt går som LFC håper, vil stadionbyggingen starte på vårparten og være fullført i 2006.