Amnesty med Shinawatra-kritikk

Amnesty International retter skarp kritikk mot potensiell investor. Rush urolig foran Newcastle-kampen, men mener Gerrard er best i Europa. Kewell slipper muligens å operere ankelen.

Amnesty kritiske til Shinawatra

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International skal ikke være overbegeistret over Liverpools planer om å la Thailands statsminister Thaksin Shinawatra få benytte klubbens popularitet i sin politiske agenda. Går det som Shinawatra nå ser ut til å tro, sitter han med 30% av aksjene i Liverpool når uka er omme, og samtidig kan han ha sikret seg rettigheter til å bruke Liverpools navn i kommersiell sammenheng i sitt land.

 

Shinawatras regjering har blitt hardt kritisert av Amnesty International de siste årene, og Amnesty-talsmann Neil Durkin uttalte i dag følgende til Daily Telegraph: - Thailands forhold til menneskerettighetene har vært en bekymring for oss den siste tiden, etter at regjeringens krig mot narkotika i landet har ført til at flere tusen narkotika-mistenkte har blitt drept av lovens håndhevere. Bare i en tre måneders periode i fjor ble hele 2 245 mennesker drept ifølge den offentlige statistikken. Vi har krevd en uavhengig granskning av denne drapsbølgen.

 

I tillegg til dette hevdes det også at regjeringen var ansvarlig for drapene på 107 muslimske aktivister forrige måned.

 

Offentlige eller private midler?

Det hersker fortsatt stor usikkerhet hvorvidt det er private eller offentlige midler Thailands statsminister akter å pumpe inn i Liverpool. Regjeringstalsmann Jakrapob Penkair, som i dag uttalte at man hadde kommet til enighet med Liverpool om en avtale, har nektet å kommentere avtalens konkrete innhold, men har i et intervju med Sky News kommet med følgende kryptiske uttalelse: - Vi vil kjøpe i Thailands navn. Vi ønsker at folket i Thailand skal få ta del i denne handelen. Det er Thailands regjering som har fremforhandlet avtalen, ikke Thaksin, og mesteparten av pengene vil komme fra offentlige fond.

 

Rush: - Historien har lært oss å være forsiktige

Liverpools spisstrener Ian Rush prøver å fokusere på det sportslige midt oppi alle kapitalryktene, og maner til forsiktighet når man møter Newcastle til avgjørende kamp på lørdag. I fall noen skulle tro at kampen om fjerdeplassen er over, minner Rush i dag i sin spalte i Liverpool Echo om hva som skjedde da Liverpool var vertskap for Arsenal i den siste og avgjørende kampen om ligamesterskapet i 1989.

 

- Et av de verste øyeblikkene fra min karriere. Det var kampen som skulle sikre oss ligatittelen. Vi trengte ikke engang uavgjort – vi ville vinne selv om vi tapte 1-0. Som vi vet gikk det helt galt for oss, og om vi hadde fått sjansen til å spille kampen om igjen ville vi nok gjort mye annerledes. Jeg kan ikke huske at vi gikk til kampen for å spille på uavgjort, men ting ble bare slik på grunn av omstendighetene. Vi begynte med to på topp, men jeg måtte forlate banen etter 20 minutter, og vi spilte da med fem mann på midtbanen og John Aldridge som ensom spiss.  Selv etter at  Arsenal tok ledelsen 1-0 visste vi ikke om det var riktig å angripe eller forsvare oss. Og til slutt ble marerittet virkelighet, erindrer Rushy.

 

Han advarer nå Liverpool-spillerne. Dersom Newcastle vinner mot Southampton i morgen vil dagens lag befinne seg i den samme merkelige situasjonen.

 

- Selv om du har en fordel når kampen begynner, er det en vanskelig situasjon for en spiller når instinktene forteller han at han skal være forsiktig, samtidig som du prøver å spille for å vinne. Vi ønsker selvsagt å gå til denne kampen som om vi trenger å vinne den, men dersom det er 0-0 når det gjenstår 20 minutter vil det oppstå et dilemma for spillerne. Newcastle vil ha en klar plan å spille etter, og vil kaste alle mann i angrep. Vår kamp mot Arsenal er ikke den eneste i historien som beviser at det kan koste dyrt å spille på et uavgjort resultat, sier Rush.

 

- Gerrard best i Europa

Samme Rush mener for øvrig at Steven Gerrard nå er Europas beste midtbanespiller.

 

- Folk vil kanskje synes jeg tar vel hardt i, men jeg vil påstå at Gerrard har vært bedre enn Zidane denne sesongen. Jeg ville i alle fall ikke ha byttet spiller med Real Madrid. Det er det største komplimentet jeg kan gi Gerrard, sier Rush.

 

Rush mener Gerrard var eksepsjonelt god mot Birmingham, og mener denne kampen var et bevis på hvor mye Liverpool-kapteinen har modnet som spiller.

 

- Så snart Kenny Cunningham ble utvist avslørte vår kaptein de taktiske omdisponeringene som Steve Bruce foretok. De etterlot rom på flankene, og disse utnyttet Gerrard perfekt. De siste 25 minuttene spilte han praktisk talt enten ute til venstre eller ute til høyre, og det ga tellende resultater. Han viste hvordan man utnytter et talmessig overtall, og var glimrende på lørdag. Hans fart og presisjon ble veldig fremtredende. Jeg synes målene vi gjorde på lørdag viser hvilke kvaliteter som bor i dette laget når det tenner på alle sylindre. Michael Owen liker disse stikkpasningene til Emile Heskey. Vi har kanskje ikke sett nok eksempler på det denne sesongen, men det var gledelig å se at det fungerte mot Birmingham, avslutter Rushy.

 

Kewell vil ha ferie

Australske medier skriver i dag at Harry Kewell kanskje ikke trenger noen operasjon på sin skadde ankel likevel, men at han likevel ikke akter å ta del i Australias landskamper i mai og juni. Han vil i stedet ta en skikkelig ferie fra fotballen for å lade batteriene for en ny sesong med Liverpool, ikke minst fordi han ønsker å vende tilbake til Merseyside helt skadefri og rehabilitert. Kewell blir i dag sitert på at han aldri har lovet Australias landslagsledelse å spille i kampene mot Tyrkia og i Oceania-mesterskapet.

 

- Det er de samme folkene som kritiserer meg hver gang dette blir tema. Jeg har hatt et kronisk ankelproblem denne sesongen, og jeg har blitt anbefalt av min medisinske rådgiver om å ta en skikkelig ferie. Det er det jeg akter å gjøre, og jeg ser fram til min første skikkelige ferie sammen med Sheree og barna.

 

- Jeg ga klar beskjed til landslagsledelsen allerede i mars at det var uaktuelt for meg å spille landslagsfotball i ferien. Det gjaldt både denne sommeren og for fremtiden. Mitt ankelproblem ser nesten ut til å ha gått over av seg selv nå, men jeg må fortsatt være forsiktig. Jeg er bare 25 år gammel, og ønsker å spille fotball i mange sesonger til. Derfor tar jeg ingen unødvendige risker med min helse og min karriere. Jeg ønsker å være best mulig rustet til neste sesong, sier Kewell, noe som skulle være søt musikk i de fleste Liverpool-fans sine ører.