Ensom kaptein

Da Steven Gerrard scoret utligningsmålet mot Bolton var det de tilreisende scouserne som var målet for jubelscenen. Lagkameratene fikk pent vente.

Stevie G har blitt en ensom kaptein på et skip ute av kurs. Midtbanemotoren stod bak alt Liverpool produserte på Reebok Stadium lørdag ettermiddag, og da han banket inn 2-2 scoringen var det nok med frustrert glede han løp fram til de trofaste bortesupporterne og slo knyttneven i lufta med et påfølgende ”come on!”. Selv medspillerne hadde skjønt det; de har latt kapteinen være alene ved roret alt for lenge. Responsen på utligningsmålet var derfor ydmykhet og ingen forsøkte å dele æren over scoringen.

 

Det var en gang det oste stolthet av supporterne når unggutten med nummer 17 på ryggen fosset nedover kantene med blikket oppe speidende etter medspillere. Nå er det med gryende skepsis fansen ser Gerrard stå bak nesten alt sine helter skaper framover på banen. ”The Houton Hammer” har aldri vært i bedre form og når Gerard Houllier hevder han er ”stolt over laget” burde han egentlig ha utelukket samtlige spillere i hyllesten bortsett fra sin kaptein. Det er urovekkende.

 

Faktum er at Gerrard reddet Liverpool mot Bolton. Med sin karakteristiske drivende stil skapte han innledningsvis en kjempesjanse for Michael Owen. Lynspissen har ikke scoret på ni kamper, og selv ikke en perfekt cross fra Stevie G var nok til å hjelpe ham tilbake i scoringshumør. Sami Hyypiä ruvet deretter høyest på et glimrende frispark fra samme mann og kunne ikke unngå å sette inn utligningsmålet. 23-åringen var overalt; bak på banen for å stoppe et angrep for så å umiddelbart sette i gang lagkamerater med 40-meterspasninger på tvers eller med drivende løp ned en av kantene. Så god var kapteinen at Bolton valgte å flytte fram venstreback Anthony Barness i et forsøk på å markere ham ut av kampen etter pausen.

 

Kapteinsrollen har alltid vært som støpt for Steven Gerrard. Det har hele tiden vært et tidsspørsmål før han skulle ta over som kaptein etter Sami Hyypiä, og finnens svake form i høst kombinert med scouserens økende modenhet førte til at Gèrard Houllier valgte å gå til det drastiske skrittet å ta fra Hyypiä kapteinsbindet midt i sesongen. Den nye sjefen viste seg raskt moden for oppgaven, og Hyypiä spilte dessuten bedre etter at litt av det kollektive ansvaret ble tatt vekk fra hans egne skuldre.

 

Liverpool har ikke vunnet i ligaen på fire kamper, og forrige trepoenger kom etter at Mark Delaney scoret selvmål i 1-0 seieren over Aston Villa tidlig i januar. En solid kamp i FA-cupen mot Newcastle påfulgt av tidvis godt angrepsspill mot Everton signaliserte at noe var på gang. Det er imidlertid verdt å merke seg at Gerrard var banens beste mot Newcastle og dominerende også mot Everton. At han skal holde det gående på denne måten resten av sesongen helt alene er urealistisk.

 

Avisene i England hyller alle Steven Gerrard etter oppvisningen mot Bolton Wanderers. “The Sunday Mirror” døpte ham “captain fantastic”. Gerrard to the rescue”, skriver “The Times” på mandag. ”Gerrard a team in himself but he cannot do it all”, påpeker “The Guardian samme dag. “Gerrard løp, kjempet og slo pasninger med maks engasjement. Men til tider var han en kaptein desperat etter å gjøre for mye mens han strevde etter å gjøre opp for medspillernes mangler. Han ville knalle inn frisparkene fra 20 meter, spille gjennombruddspasningene Bruno Cheyrou så ut til å vare i stand til i tillegg til å nå dødlinja på en måte som ikke så ut til å interessere verken Harry Kewell eller Anthony Le Tallec”, oppsummerer David Hopps på en meget passende måte i ”The Guardian”.

 

Gerard Houllier har god grunn til å bekymre seg over at en tydelig frustrert Steven Gerrard er i en klasse for seg selv for tiden. Spillere som Harry Kewell (ironisk nok kåret til ”årets spiller” i Oseania denne uka) og Michael Owen må snarest tre ut av sin egen skygge for å avlaste en overarbeidet kaptein som har vært alene om å stake ut kursen alt for lenge.