Mer kritikk fra eks-spillere, men sympati fra Wenger

Strømmen av kritikk fra eks-spillere mot manager Gerard Houllier bare tiltar. Sist ute er stopper-duoen Mark Lawrenson og Alan Hansen. Landsmann og kollega Arsene Wenger har imidlertid stor sympati for sin venn Gerard Houllier, og mener at Liverpool bør gi han mer tid.

Tidligere i dag gikk Ian St. John ut med bitende kritikk av Gerard Houllier. Nå har også to andre eks-spillere fremført sine syn på tingenes tilstand i Liverpool FC i etterkant av FA-cup exiten, nemlig stopperkollegaene Mark Lawrenson og Alan Hansen.

 

Mark Lawrenson skjønner i likhet med Ian St. John frustrasjonen til Liverpool-fansen om dagen, og også han mener det er tid for Houllier til å ta sin hatt og gå nå.

 

- Jeg liker Gerard Houllier, og jeg mener han forbedret laget etter at han tok over som manager. Men for 19 eller 20 måneder siden var de langt nærmere toppen av Premier League enn de er i dag, og i det siste har forfallet vært der for alle å se. Hjemmepublikum er apatiske om dagen, og det som en følge av hvordan laget spiller nå, og jeg mener at det nå er på tide med en forandring, sier Lawrenson i dag.

 

- Både formann David Moores og daglig leder Rick Parry støtter fortsatt Houllier, men du kan ikke lure Liverpool-fansen, slår mannen med landskamper for Irland fast.

 

Lawrenson spilte 241 kamper for Liverpool i perioden 1981 – 1988, og var en viktig del av laget som dominerte engelsk fotball det tiåret.

 

- Liverpool dominerte totalt i England både i 70- og 80-årene, slik som Manchester United gjorde det i 90-årene. Selv om ingen kan regne med konstant suksess, ser fansen på laget vi har i dag og slår fast at dette rett og slett ikke er godt nok.

 

Lawrenson tilhører dem som mener at Celtic manager Martin O’Neill er rett mann til å ta over sjefsstolen på Anfield.

 

- Å være manger i Liverpool FC er en meget, meget bra jobb. Hvem enn som måtte ta over, er de sikret en fantastisk støtte i styret, mye penger å rutte med, og et flott hjemmepublikum. For utrolig mange ville dette være drømmejobben. Martin O’Neill gjør middelmådige spillere til gode spillere, og gode spillere til veldig gode spillere, mens veldig gode spillere blir verdensstjerner under hans ledelse. Jeg tror han er rette mannen for Liverpool for øyeblikket, slår den tidligere stopperkjempen fast. 

 

- Når jeg ser meg rundt, vil jeg si at han er som skreddersydd for denne jobben i den situasjonen Liverpool befinner seg i nå, legger han til.

 

Hansen: - Houllier under hardt press nå

 

Lawrensons kollega på storlaget fra begynnelsen av 80-tallet, Alan Hansen, mener at gårsdagens cup-exit, og det faktum at klubben for øyeblikket ligger 26 poeng bak teten i Premier League, gjør at Gerard Houllier nå må leve med et intenst press fra omgivelsene.

 

- Jeg har aldri sagt om en manager at han bør få sparken, og jeg skal ikke begynne med det nå.  Jeg har førstehåndskjennskap til hvor hardt dette yrket er, men siden jeg aldri har vært manager selv synes jeg ikke at jeg har rett til å antyde at noen skal miste jobben. Men realistisk sett, dersom Liverpool ikke kommer med i Champions League, vil styret i Liverpool komme under enormt press med tanke på endringer i sjefsstolen, og Gerard Houllier selv vil også bli meget hardt presset da.

 

Hansen påpeker at det nå har mye å si hvordan Liverpool slår tilbake i UEFA-cupkampen mot Levski Sofia på torsdag, og ikke minst mener han det vil bli interessant å se hvordan publikum vil reagere.

 

- Det er forståelig dersom de begynner å bli utålmodige etter, la oss si, 20 minutters spill, om ikke ting går Liverpools vei. Det blir uhyre viktig for Liverpool å starte kampen godt, men det blir ikke lett å snu på flisa etter et slikt tap som de led mot Portsmouth. Men UEFA-cup eller ei,  det er nok Champions League som har mest å si for Gerard Houlliers fremtid på Anfield nå. Og dersom Liverpools spillere ønsker å backe opp alt det pene de har sagt om sin manager, bør de prøve å berge skinnet hans ved å klare en topp fire plassering i ligaen, koste hva det koste vil.

 

Hansen mener Liverpool FC har store problemer om dagen, og peker på to områder som han mener volder spesielt stor bekymring. Nemlig det at laget spiller alt for negativt, samt at laget mangler fart i viktige lagdeler. Han tenker da på de to midtstopperplassene og på ankerplassen på midtbanen.

 

- Går du trioen Sami Hyypiä, Stephane Henchoz og Dietmar Hamann nærmere etter i sømmene, ser du fort at ingen av de kan løpe! Men la oss begynne med den negative tilnærmingen til spillet først. Liverpool spilte med angriperne Michael Owen og Emile Heskey mot Portsmouth, men Heskey tilbragte mesteparten av tiden på midtbanen. Han er en spiller som er i stand til å gå forbi folk med sin kraft og sin fart, men jeg har mistet telling på hvor mange ganger jeg har sett han ved midtstreken når laget har vært i angrep denne sesongen. Jeg mener at Liverpool må sette motstanderne under enormt press ved enkelte høve, men dagens lag gjør ikke dette i tilstrekkkelig grad, sier Hansen.

 

Han bruker hjemmekampen mot Manchester City nylig som et eksempel for å understreke hva han mener. En kamp hvor Liverpools hjemmepublikum viste sin misnøye med de rødes vilje til å angripe.

 

- Jamie Carragher og Steve Finnan fikk ballen ved mistreken flere ganger i denne kampen, de så seg om etter muligheter fremover på banen, og der fant de kun en ensom Michael Owen. Hvor var alle de andre, undrer Hansen.

 

- Det er bare for negativt, og bringer meg tilbake til dette med manglende hurtighet.  Jeg ser tilbake nå og ser at en kar som Scott Parker ville ha vært et godt kjøp for Liverpool. De ville vært bedre rustet dersom de hadde kjøpt Parker, og fortalt ham at han var fri til å gå fremover når han ønsket. Men mesteparten av tiden skulle han brukt til å løpe skoene av seg på midtbanen, for å holde ting sammen. Jeg mener også at Liverpool må gjøre forandringer sentralt i forsvaret, og få inn noen med fart i disse posisjonene. 

 

- Selvsagt vil folk peke tilbake på at det samme midtforsvaret fungerte bra nok i Treble-sesongen, men da spilte Liverpool en fotball der de hele tiden hadde 6-7 mann bak ballen når motstanderen angrep, og de holdt nullen i kamp etter kamp. Dersom Liverpool scoret et mål den sesongen, klarte ikke motstanderne å svare. De var et defensivt lag, men de vant troféer. Denne sesongen krevde folk mer angrepsfotball fra Gerard Houllier, og han prøvde på dette. Men når laget angrep, ble de avslørt på farten i bakre rekker. Jeg tror Houllier er fullt klart over at dersom dagens Liverpool angriper for full styrke, så vil de bli straffet hardt. Så nå vet han ikke helt hva han skal gjøre, og resultatene er slett ikke gode. Det er et vanskelig problem å løse, og det eneste jeg kan si er at Houllier trenger Champions League fotball neste sesong, ellers vil hans fremtid automatisk være åpen for debatt, avslutter en som vanlig diplomatisk Jocky.

 

Sympati fra Wenger

 

Kritikken hagler altså fra eks-spillerne, men en som har sympati for sin venn og kollega er Arsene Wenger i Arsenal. Han sier i dag at Liverpool bør beholde Gerard Houllier som manager.

 

- Hvem ønsker å se sin venn bli offer i en heksejakt, så selvsagt har jeg sympati for mannen. Jeg vet hvor skjør en manager-jobb er, sier Wenger om situasjonen til sin landsmann.

 

- Liverpool har vært skikkelig uheldige i år, og som vanlig når ting ikke går din vei i fotball, får du så hatten passer, legger han til, samtidig som han peker på stabilitet som nøkkelen til suksess i fotballens verden.

 

- Det viser en klubbs styrke når alle fortsatt støtter deg når ting går galt. Da er det avgjørende at et styre støtter sin manager, avslutter Wenger.

 

Avstemning i Liverpool Echo

 

En avstemning i Liverpool Daily Post og Liverpool Echo viser nå at 48,58% av de som svarte mener at Houllier må få sparken øyeblikkelig, mens 28.4% mener han bør si opp selv. 12,26% mener at Liverpool bør vente til sesongslutt før de sier "au revoir" til franskmannen, mens kun 10,76% mener at franskmannen bør gis mer tid i managerstolen hos Liverpool FC.

 

I en kommentar til dette sier James Carroll i websiten ”Shankly Gates” at han tilhører dem som fortsatt kommer til å støtte Houllier, men at han mener at ting nå har kjørt seg fast i et negativt spor for de røde.

 

- Jeg ønsker ikke Houlliers hode på et fat, og så lenge han leder laget vil han ha min støtte. Men noe må gjøres ute på banen, og det fort, det være seg både taktikk og valg av spillere. Vi har allerede kjørt oss fast i et negativt spor, og jeg håper bare vi kan få orden på tingene før vi rotner på rot. Vi dominerte kampene mot Chelsea, Arsenal og Manchester United på Anfield, og også kampene mot Everton og Tottenham, men fra disse kampene har vi kun plukket 2 poeng. Det er bare ikke bra nok, og jeg ser heller ikke det å bli nummer fire som noen sportslig suksess, sier Carroll.