Det ER reservert plass til tittelforsvareren!

Ingen lag blir skadelidende dersom Liverpool får delta i neste sesongs Champions League, sier Lars-Christer Olsson i UEFA. Avgjørelse før 17.juni. Evt. ny regel vil gjelde også i fremtiden. To mulige løsninger?

Mange uvitende journalister har den siste tiden antydet at andre klubber kommer til å miste plassen sin dersom Liverpool får plass som tittelforsvarer i neste sesongs Champions League. Liverpool.no vil herved presisere at dette er fullstendig feilaktig. Det har også kommet frem en rekke kreative løsninger til hvordan UEFA skal finne plass til Liverpool. Dette er useriøst og svært lite nødvendig. UEFA HAR nemlig allerede reservert en plass til Champions League-vinneren. Dette kan man selv se på UEFAs ”Acces List for 2005/06”. Plassen er merket med TH og betyr Titleholder. Tittelforsvareren går direkte inn i gruppespillet. Dette betyr at ingen klubber risikerer å bli kastet ut av turneringen eller må starte i en tidligere runde dersom tittelforsvareren deltar. Oppsettet blir slik det opprinnelig er. Tittelforsvareren er alltid toppseedet.

 

Dersom Champions League-vinneren ikke klarer å kvalifisere seg gjennom det hjemlige seriespillet, så deltar denne vanligvis i tillegg til nasjonens opprinnelige kvote.  Dette gjelder for 46 av 49 nasjoner med representanter i Champions League. De tre øverste på UEFAs Ranking - Spania, England og Italia - er de eneste som rammes av regelen om at en nasjon maksimalt kan ha med fire klubber. England har nå fem kvalifserte klubber, men kun fire plasser. Eneste som hindrer Liverpool deltagelse er altså denne regelen. Hadde for eksempel Rosenborg vunnet Champions League og ikke kommet blant de to beste i Tippeligaen, ville Norge ha fått med tre istedenfor to representanter. 

 

Klarer Champions League-vinneren å kvalifisere seg til neste turnering gjennom ligaspillet, brukes ikke tittelforsvarerplassen. Men tittelforsvareren blir likevel toppseedet i trekningen. En rekke av de kvalifiserte klubbene vil imidlertid da komme bedre ut enn i det opprinnelige oppsettet.

a) De tyrkiske mesterne, Fenerbahce i 2004/05, går rett inn i gruppespillet og slipper 3.kvalifseringsrunde.

b) De polske mesterne, Wisla Krakow, starter i 3. kvalifiseringsrunde istedenfor i 2.kvalifiseringsrunde.
c) Mesterne i Romania og Slovakia flyttes fra 1.kvalifiseringsrunde til 2.kvalifiseringsrunde.
Hvis UEFA opphever sin regel om maks. fire klubber fra hver nasjon, er det disse landene som må starte i sin opprinnelige posisjon.


UEFAs offisielle liste for neste sesong inneholder tittelforsvareren. De seksten klubbene med automatisk adgang til gruppepspillet er som følger: tittelforsvarer, Spania 2 (Real Madrid, Barcelona), England 2 (Chelsea, Arsenal), Italia 2 (Juventus, AC Milan), Tyskland 2 (Bayern Munchen, Schalke 04), Frankrike 2 (Lyon, Lille), Portugal 2 (Porto, Benfica), Hellas 1 (Olympiakos), Nederland 1 (PSV Eindhoven), Tsjekkia 1 (Sparta Praha). England (Manchester U, Everton), Spania (Villarreal, Real Betis) og Italia (Inter og Udinese) har to representanter i 3.kvalifiseringsrunde.

 

UEFA bekrefter til Sky Sports News at de vil ha en telefonkonferanse for å få avgjort spørsmålet om Liverpools deltagelse neste sesong før eksekutivkomiteen møtes 17.juni i Manchester. UEFAs daglige leder Lars-Christer Olsson mener problemet har to sider.

- 1) Champions League er en turnering der kvalifisering enbart foregår gjennom den hjemlige serien. 2) Champions League er en turnering der UEFA har påvirkning og kan ta med tittelforsvareren.

Svensken utdyper for øvrig hva som skjedde i Spania i 2000, der CL-vinner og 5.plasserte Real Madrid fikk plass på bekostning av 4.plasserte Real Zaragoza.

- Det spanske FA tok selv avgjørelsen og det var aldri noe oppstyr rundt saken.

Den gang hadde man også et gruppepsill nummer to. Det besto av fire grupper med fire lag og lag fra samme nasjon kunne ikke møtes. Derfor var det heller ikke aktuelt å ta med fem lag fra Spania. Denne gangen er saken annerledes siden FA har meldt på de fire beste i Premier League, men likevel ønsker å få med tittelforsvareren.

- Vi har fått en henvendelse fra FA. Vi har tatt den vel i mot, men det er et komplekst problem. Det er et følsomt tema og vi må være sikre på å ta en riktig beslutning. Vi må tenke nøye igjennom dette for løsningen skal gjelde også i de kommende sesongene.

Olsson påpeker, som vi har presisert, at avgjørelsen ikke vil påvirke andre klubber.

- Uansett hvilken avgjørelse vi tar vil det ikke komme til å gå utover andre klubber, avslutter Olsson.

 

Velinformerte Daily Telegraph mener det er to mulige løsninger i saken.

a) Invitere Liverpool, men ikke regne dem som Englands femte representant (poengene Liverpool sanker vil ikke regnes på nasjonskoeffiseienten).
b) UEFA har rett til å nekte påmelding og dermed overstyre FAs beslutning. Det betyr at Liverpool får plass i Champions League mens Everton må spille UEFA-cup.

Etter Lars-Christer Olssons uttalelser kan det virke som b) kan utelukkes.