Et spill for galleriet?

Både Jose Mourinho og Rafael Benitez uttalte i går at CL-oppgjøret mellom Chelsea og Liverpool nå er betydningsløst. Aner vi et spill for galleriet, eller vil en av klubbene gå i samme fellen som Man Utd i fjor?

I går uttalte både Jose Mourinho og Rafael Benitez at den siste gruppespillkampen i Champions League er nærmest betydningsløs både for Chelsea og Liverpool, og fra Anfield kom det til og med signaler om at man akter å bruke et reservespekket mannskap på Stamford Bridge. Det er likevel grunn til å spørre seg selv om ikke disse uttalelsene først og fremst er et spill for galleriet. Det er nemlig flere gode grunner som taler for at både Mourinho og Benitez vil sette alle kluter til for å vinne gruppen.

Det er nemlig all grunn til å tro at de to managerne husker blemmen Alex Ferguson gikk på i fjor. Manchester United var allerede videre til cupspillet før sin siste kamp i gruppespillet mot Fenerbache. De sendte et reservelag til Istanbul, og ble slått lett. Dermed ble de bare nummer to i gruppen, og trakk Milan, mens gruppevinner Lyon trakk langt enklere motstand i form av Werder Bremen. Det ble Manchester-lagets bane i fjorårets turnering.

Gruppevinnerne i Champions League kan som kjent kun trekke gruppetoere, og det betyr i de fleste tilfeller enklere motstand. Gruppevinnerne vil også få hjemmebane i den andre kampen i neste runde, noe som ofte kan være av avgjørende betydning. Det vil forundre oss sterkt om herrene Mourinho og Benitez ikke har dette i tankene når de plukker sine mannskap 6.desember.

Som gruppevinner vil Liverpool unngå å møte lag som Barcelona, Inter Milan, Arsenal, Lyon og Bayern München/Juventus i neste runde. Villareal og AC Milan vil sannsynligvis også vinne sine grupper. Så selv om de røde kan risikere å trekke Manchester United, Real Madrid og Juventus/Bayern München også som gruppevinner, er sjansene mye større for en ”enklere” motstander om man vinner gruppen. De eneste lagene som allerede nå er klare som gruppetoere er Ajax og Real Madrid.

Ellers er det jo verdt å merke seg at gule kort fra gruppespillet tas med inn i cupspillet i Champions League. Både Jose Reina og Xabi Alonso har to gule kort til nå, og vil dermed måtte stå over den første kampen i cupspillet dersom man pådrar seg et nytt kort på Stamford Bridge. Det kan være en god nok grunn til at Benitez hviler disse to spillerne mot Chelsea, og dermed gir Jerzy Dudek en sjelden sjanse til å vise seg fram igjen mellom stengene.