In Memoria e Amicizia

For første gang siden Heysel møttes Liverpool og Juventus i en fotballkamp igjen. Kampen vil bli en verdig markering av de grufulle hendelsene for 20 år siden. Nye transfersrykter fra Spania.

De som var på kampen eller så sendingen på TV, vil aldri kunne glemme den 29. mai 1985. To store klubber skulle møtes i den mest prestisjetunge finalen i europeisk klubbfotball. Det ble i stedet en skammens dag for fotball, og Liverpools mørkeste kveld i historien var et faktum da E-Cup finalen endte med opptøyer inne på stadion og 39 mennesker døde. 38 av dem var fra Italia. Straks Liverpool og Juventus trakk hverandre i Champions League, visste man at kveldens storoppgjør på Anfield kom til å bli en spesiell kamp.

 

 

Joe Fagan forsøker å roe gemyttene. Joe trakke seg som manager etter kampen.

 

Som vi har skrevet de siste dagene er det planlagt en rekke markeringer for å gjøre dette til både en respektfull minnestund for de omkomne og dere familier, samtidig som det skal spilles en viktig fotballkamp. Allerede i ettermiddag møtes de to klubbers supportere til vennskapskamp på Akademiet. Før kampen vil det bli avholdt ett minutts stillhet i respekt for de døde. En stor banner med navnene på de 39 vil gå fra The Kop og over til de tilreisende supporterne. En mosaikk med budskapet ”Amicizia” (vennskap) vil også bli synliggjort.  Ian Rush, som har spilt for begge klubber, er trukket inn som ambassadør og har skrevet en spesiell velkomsthilsen til de tilreisende. Alle i Liverpool vet hvordan Juventus og de etterlatte i Torino har hatt det siden 1985. Ikke minst på grunn av Hillsborough. Alle de røde er desperate etter å ønske de tilreisende supporterne hjertelig velkommen til Anfield, og samtidig strekke ut en hånd. Tragedien kan aldri glemmes. Den vil heller aldri bli glemt. På Anfield i kveld vil det derfor bli en verdig minnestund og god ramme rundt en meget spesiell fotball.

 

Ingen ble holdt ansvarlig

Otello Lorentini mistet sin sønn på Heysel. Selv om han er kritisk til hvordan UEFA håndterte alt rundt E-Cup finalen, er han samtidig skuffet over at ikke en eneste av de 14 engelskmennene som ble arrest av belgisk politi måtte sone fengselstraffen sin. Han ble avskilt fra sin sønn da tumultene brøt ut og engelskmennene drev frem mot nettingen som skilte de to fans supportere. Juve-supporterne fikk panikk og presset seg sammen mot en mur som gav etter og tragedien var et faktum. Blokk Z, hvor italienerne stod, var egentlig en nøytral sone – og i praksis var det ingenting som skilte de to lags supportere. Billettene skulle aldri ha havnet på italienske hender, og det var heller aldri meningen.

 

Da den første rettssaken fant sted i april 1989 ble 14 engelskmenn kjent skyldig. To offisielle belgiske representanter ble også dømt. Alle andre, inkludert UEFA, ble frikjent. Liverpool protesterte offisielt ovenfor forbundet flere dager før kampen på grunn av det skadaløse sikkerhetsopplegget, uten å bli hørt på. Etter at dommene ble anket. ble  11 engelskmenn i juni 1990 tillagt en strengere straff. UEFAs generalsekretær, Hans Bangerter, ble gitt en 3-måneders suspensjon for å ha medvirket til det fatale utfallet. Ingen måtte imidlertid sone en eneste dag av straffen. For de etterlatte har dette vært både uforståelig og en meget bitter erfaring fra det europeiske rettsystemet.

Lorentini, leder av støttegruppen for de omkomne, sier det slik: - Jeg kommer ikke til å se kampen på TV. Men så har jeg aldri sett en eneste fotballkamp de siste 20 årene heller…

 

 

Heysel Stadion, 29. mai 1985.

 

Ydmyk Rafa

For managerne er det ikke enkelt å forbedrede seg til en fotballkamp med så mange ”utenforstående” faktorer rundt. Benteiz sa imidlertid i går at ”ikke et eneste ord fra oss kan hjelpe de som mistet en av sine kjære”. ”Vi kan bare tilby støtte i sorgprosessen og gjøre det vi kan for å la de tilreisende føle seg velkomne”. Han avsluttet med å si at Liverpool kom til å gjøre sitt for å spille en fotballkamp slik en fotballkamp skal spilles, og at det ville være fokuset for spillerne når de løp utpå banen.

 

Juventusspissen Allesandro Del Piero sa det slik: - Jeg håper denne kampen betyr at vi kan se avslutningen på et vanskelig kapittel. Vi vil imidlertid aldri glemme de vonde som skjedde på tribunene for snart 20 år siden.

 

To spisser på topp?

Rafa holdt kortene tett inntil brystet på gårsdagens pressekonferanse. Han mente Dudek ville være skadefri og klar til å stå i mål igjen. Videre vil ganske sikkert Hyypiä komme inn i midtforsvaret og ta plassen til en ”cup-tied” Pellegrino. Ellers det vanlige forsvaret med Traore på venstreback. På midtbanen mangler vi fortsatt en Didi Hamann som vill passet meg godt til en slik kamp. Biscan og Gerrard sentralt, med Garcia og Riise på kantene er en sannsynlig oppstilling. I går kveld ryktes det fra Melwood at Liverpool kom til å kjøre med to spisser i en tilnærmet 4-4-2 formasjon. Le Tallec skal vissnok ligge går an til å spille sammen med Baros på topp. I så fall et overraskende valg og det gjenstår å se hva Rafa til syvende og siste faller ned på og om laget et modent for oppgavene.

 

Fra Spania ryktes det at Villarreals unge keeper, José Manuell Reign, er aktuell for Liverpool når tranfersvinduet åpner igjen. 23-åringen har tidligere vært i søkelyset og både Real Madrid og Barcelona snuser visstnok også på spilleren.

Chris Kirkland skal være innstilt på at fremtiden hans ligger utenfor Anfields porter.