JUSTICE FOR THE '96!- de etterlatte kjemper videre! (Kopite 7/97-98 )

Til stor sorg og fortvilelse blant de etterlatte etter Englands verste tribuneulykke i moderne tid, avslo Home Secretary Jack Straw en ny etterforskning av Hillsborough-tragedien. Avgjørelsen kan føre til at de etterlatte tar ut privat søksmål. En talsmann for de etterlatte krevde i tillegg at innenriksministeren måtte gå av!

Overraskelsen var ikke stor da innenriksminister Jack Straw offisielt bekreftet at ulykken ikke blir etterforsket på nytt i full skala. Det var imidlertid ventet at Mr. Straw ville imøtekomme "The Hillsborough Family Group" på andre viktige punkter. Tvert i mot kunngjorde Jack Straw til the House of Commons at det ikke var funnet nytt bevismateriale av spesiell betydning, og at grunnlaget for en gjenopptakelse følgelig heller ikke var til stede.

FAMILIENE KREVER AT STRAW MÅ GÅ AV!
Skuffelse stod å lese i ansiktene på lederne for "Hillsborough Family Group", da de møtte media på en følelsesladet pressekonferanse like etter innenriksministeren gikk av talerstolen. De hadde håpet på en liten bit av rettferdighet etter mange års motgang under de konservative sitt styre. De fikk ikke engang et nytt håp av regjeringen til Tony Blair.
Formann Trevor Hicks gikk hardt ut mot rapportens innhold.
- Vi stemte frem denne regjeringen for å få en forandring. Det vi ble presentert i dag var en ny dekkhistorie - bare i en penere innpakning enn tidligere, sa Hicks som selv mistet to døtre i ulykken.
- Når Jack Straw kan stå frem i underhuset og innrømme at høytstående politifolk løy, forandret mening underveis, overså bevis, og i tillegg forsøkte å legge skylden over på uskyldige supportere - uten at dette skal ha betydning for saken, da har denne mannen ikke lenger tillit. Han må gå av, konkluderte talsmannen for de pårørende.
På pressekonferansen ble det understreket av det fantes betydelige fond til å støtte et eventuelt privat søksmål mot myndighetene. Dette kommer til å bli vurdert fortløpende.

KONTROVERSIELL ETTERFORSKNING
Hele etterforskningen etter tribuneulykken har vært preget av både kontroversielle avgjørelser og skandaler. Den siste til å sette sinnene i kok var Lord Justice Stuart-Smith, mannen som ble utpekt til å etterforske nytt bevismateriale i saken i juni i fjor. Foran et møte med mange av de pårørende i Liverpool før jul uttalte han til en far som hadde mistet sin sønn (mens de ventet på at deltakerne skulle innfinne seg): "de er vel like sent ute som supporterne på Hillsbrorough var det".
Et par uker før Stuart-Smith offisielt ble gitt Hillsborough-oppdraget, ble det kunngjort at Mervyn Jones, Chief Constable of Cheshire, plutselig valgte å førtidspensjonere seg. Mr. Jones var tidligere ansatt ved West Midlands politiet, og var sjef ved den avdelingen som var ansvarlig for innhenting av bevismateriale etter ulykken. Den forrige høytstående politimannen som gikk av med de samme betingelsene var Chief Superintendent David Duckenfield, mannen med ansvaret på Hillsborough den fatale dagen.
Samme dag som innenriksminister Jack Straw kunngjør sin beslutning om å vurdere Hillsborough-saken på nytt, uttaler Richard Wells, Chief Constable of South Yorkshire Police, at hvis det er grunnlag for disiplinære reaksjoner overfor noen av hans polititjenestemenn på jobb den dagen, vil så også skje.
Problemet er imidlertid at folk med høyt nok ansvar den 15.april 1989, enten er førtidspensjonert eller har trukket seg tilbake p.g.a. dårlig helse!

NYTT BEVISMATERIALE?
Det sentrale punktet for mange etterlatte er hvorfor og hvordan datteren eller sønnen døde?
Politiet gjorde ikke bare en rekke operasjonelle feil ved avviklingen av kampen. Det blir også stilt spørsmålstegn ved hvorfor det tok så lang tid for å sette i gang redningsarbeid og medisinsk oppfølging av skadede eller døende. Den dårlige kommunikasjonen innad i politiet gjorde blant annet at ambulansene ble nektet å kjøre inn på banen, og supportere med medisinsk bakgrunn på andre deler av banen ble aldri oppfordret eller gitt anledning til å hjelpe til med å forsøke å redde liv.
Årsaken til at ingen foreløpig har blitt holdt ansvarlig og straffet for det skandaløse arrangementet er en kontroversiell domsavgjørelse som ble gitt på et tidlig stadium om at supporterne enten var døde eller hjernedøde klokken 15.15 da kampen offisielt ble avbrutt.
På det tidspunkt var Chief Supt. Duckenfield i ferd med å informere Fotballforbundets og Sheffield Wednesdays ledere at Liverpools-fans hadde brutt opp port C og stormet inn på Lappings Lane før avspark. En direkte løgn politisjefen med kun 21 dagers tjenestetid i stillingen, senere måtte trekke tilbake.
Når regjeringen nå har vurdert nytt bevismateriale, blant annet en videotape politiet lenge hevdet ikke eksisterte, vitnemål fra en lege som sier han behandlet supportere som senere døde lenge etter klokken 15.15 da alle offisielt var døde, og heller ikke nå vil åpne for en ny granskning, er det et nytt hardt slag i ansiktet, ikke bare for den nærmeste familie, men for alle supportere av engelsk fotball.
Britiske myndigheter behandlet i mange år forut for Hillsborough fotballsupportere som "kveg". Svært lite ble gjort for å rette opp inntrykket av fotballtilhengere på øyriket som "hooligans". Den delen av supportere som virkelig var bråkmakere ble gitt et vanvittig fristed på tribunene. Lite ble gjort for å stoppe en tikkende bombe som kuliminerte med Heysel-tragedien i Brussel i 1985. At supportere også måtte finne seg i å dø som kveg, er imidlertid en sannhet og en skam fotballøya nå velger å leve videre med uten å ta et oppgjør med sin fortid!

BRED STØTTE
Familiene til de omkomne og skadede i Sheffield har bred støtte for den kampen de kjemper om rettferdighet og oppreisning. I Liverpools siste hjemmekamp mot Tottenham i fjor kom alle spillerne på banen med et rødt kort merket med "Justice for the 96". En sterk markering og en uforbeholden støtte fra begge klubbene, spillere og supportere. Bare noen dager senere ble det avholdt en stor Hillsborough-konsert på Anfield med en rekke britiske toppartister på menyen. Alle opptrådte selvsagt gratis foran et 34.000 stort publikum. Foran derby-kampen mot Everton i februar fikk "folket" sagt sin mening før kampstart - mens Sky sendte reklame! Mange supportere oppfordrer nå til boikott av neste bortekamp mot Sheffield Wednesday. Denne sesongen fikk ikke folk lov til å ta med seg blomster inn på Lappings Lane. Klubben nekter også å oppføre et minnesmerke og de neste 100 døde utenfor tribunen.
Dokumentaren "Hillsborough" som ble produsert av Granada og vist på tv i desember 1996, skapte seerstorm i England. Her ble det på nytt lagt frem fakta som var blitt oversett av den opprinnelige granskningskommisjonen og vist intervjuer med både politi og legepersonell på sykehusene i Sheffield som avslørte grunnleggende svikt i rutinene.
Utenfor Anfield er det reist et minnesmerke over ofrene hvor det brenner en evig levende flamme. Navnene står risset inn med gullskrift. En far mistet sin 14 år gamle sønn som for første gang fikk reise alene på bortekamp med sitt kjære Liverpool. Et ektepar mistet to døtre - parets eneste barn. Tragedien vil for alltid stå der ved hovedporten til den berømte banen - som et gripende minnesmerke over det ufattelige, det umenneskelige og det ubarmhjertige som fikk skje på tribunene i Sheffield. Friske blomster omkranser alltid minnesmerket i denne fattige bydelen, gjerne også en liten hilsen i fra en storebror eller en lillesøster. Det siste de 96 opplevde var kanskje å se Peter Beardsley sette et skudd i tverrliggeren. Klokken var da fire minutter over tre. Publikumshavet svaiet fremover bak målet til Forest-keeperen, og presset på de fremste inntil stålgitteret ble om mulig enda sterkere. Ei rød trøye, en rød spiller, så ingenting mer.
Når Liverpools berømte klubbsang "You'll Never Walk Alone" toner over fotballbaner i inn -og utland betyr det derfor så uendelig mye mer enn bare en fotballkamp og et resultat.

KOPITE BAKGRUNN:
Før semifinalen mellom Nottingham Forest og Liverpool 15.april 1989, ble tribuneseksjonen Leppings Lane overfylt og 95 supportere omkom. En døde fire år senere som følge av skadene han pådro seg. Stor trengsel utenfor inngangspartiet i Liverpool-svingen førte til at en stor port ble åpnet for å unngå en tragedien utenfor stadion. Resultatet ble et voldsomt trykk på supporterne inne på tribunen, og tragedien var et faktum. En granskningskommisjon kom senere med en rekke anbefalinger. Hovedkonklusjonen var kort og godt "failure of police control". Til tross for dette og flere andre kritikkverdige punkter, har de etterlatte kjempet i snart ni år for å få vite nøyaktig hva, hvordan og hvorfor dette kunne skje.