Klart for FA Youth Cup

Liverpool U18 møter Cardiff U18 i 3. runde av FA Youth Cup. Oppgjøret spilles på Anfield og har avspark kl. 12.00 i dag. John Owens før kampen. Steve Heighway om talentutviklingen. Jamie Carragher ønsker lykke til.

John Owens’ mannskap har store forhåpninger om å følge i fotsporene til Steven Gerrard og Jamie Carragher ved å ta steget opp på Liverpools førstelag om noen år. Juniorcupen har vært et springbrett i karrieren for mange av dagens stjerner. Michael Owen, Carragher og Neil Mellor fikk alle mulighet til å vise seg fram i flere kamper i den cupen i ungdomsårene. Owen og Carragher, sammen med Blackburn David Thompson, var på Liverpools vinnerlag i 1996, eneste gang klubben har vunnet FA Youth Cup. Liverpool har deretter slitt voldsomt med å hevde seg i denne nasjonale cupen, hvor man siden har røket ut ved første (3. runde) eller andre (4. runde) hinder. Semifinalen for fem år siden, med Neil Mellor på laget, var derimot et sjeldent lysglimt.

John Owens rår imidlertid over en god årgang denne sesongen, og med flere innhentede unggutter bør man ta sikte på å komme langt i juniorfotballens mest prestisjetunge turnering på øyriket.
- Det samme skjer hvert år. Man har sjansen til å få hjemmebane i trekningen og heldigvis har vi fått det de siste årene, forteller Owens.

- Det gir spillerne våre i det minste en sjanse til å spille på Anfield for minnenes skyld, men også for erfaringen. Det vil bli det samme for Cardiff-guttene og man håper på at våre makter å prestere ved anledningen.

- De spiller uke etter uke på The Academy, men der finnes som regel bare familie, venner og noen få speidere til stede. Denne gang får supporterne sjansen til å se dem og det vil være spillernes mulighet til å vise seg frem. Fansen leser om guttene i programmet og i Daily Post, og nå kan de se hva de duger til.

- Dette er sjansen guttene har fått til å vise egenskapene sine ved en stor anledning.

Liverpool har nå vunnet to kamper på rad i FA Premier Academy League og ligger på 3. plass, to poeng bak lederlaget Manchester United før vinterpausen. Dagens mannskap vil imidlertid inkludere flere av de unge spillerne som til vanlig spiller for Hugh McAuleys reservelag – Adam  Hammill og de nyinnkjøpte forsvarsspillerne Jack Hobbs, Miki Roque, Godwin Antwi, midtbanespillerne Paul Anderson og Besian Idrizaj. Alle disse spilte i forrige helgs seier mot Stoke i juniorserien, og dagens lagoppstilling vil bli veldig lik.
- Vi håper de kan prestere på samme nivå som de gjorde mot Stoke. Vi har ikke hatt en spesiell spiss som har scoret alle målene denne sesongen, men alle guttene har bidratt, og vi håper at det kan fortsette slik, avslutter Owens.

Det har versert en del teorier om at de innhentede utenlandske talentene er i direkte konkurranse med ungdomsarbeidet i Kirkby. Dette avviser direktøren Steve Heighway på The Academy.
- Det er ikke konkurranse, selvsagt er det ikke det. Det er bare en fotballklubb og vi er akademiet til Liverpool FC. Det er bare et førstelag, og en talentutviklinggdel. Vi er talentutviklingsdelen.

- Det har ikke alltid vært lett, selvsagt. Vi har vært igjennom fire eller fem år med fransk ledelse. Nå har vi spansk ledelse. Det er seks spanjoler i staben nå og ikke alle snakker godt engelsk, og bare fra naturens sider skaper det situasjoner hvor vi alle må være voksne og ordne opp.

- Men jeg tror ikke at hvis man bare konsentrerer seg om den lokale regionen, så vil vi kunne skaffe fem førstelagsspillere. Det ville vært fint om vi kunne. Det ville vært fantastisk. Jeg er fullstendig klar over at vi ikke kommer til å få fem førstelagsspillere fra en aldersgruppe. Men har vi tilgang på godt råmaterialet, vil vi alltid produsere gode spillere. Vi gjør det alltid. Og vi håper å produsere en eller to helt enestående.

- Fotballen er global nå. Det er en verdensscene, så vi vil være dumme om vi ikke så til utlandet etter talenter. Det eneste problemet vi har, er når de kommer hit. Hvor skal de trene? Skal de trene på The Academy eller på Melwood.. Så det er litt diskusjon rundt det.

- Fire eller fem av guttene vi har hentet er på Melwood, og det er viktig at de er bedre enn de vi har her, ellers ville det skape gnisninger. Men alle klubbene gjør det. Arsenal har brukt vanvittig mye penger på å hente inn unge spillere, men vi er veldig sikre på hva vi gjør her. Uansett hvor spillerne kommer fra, vil vi like å ha muligheten til å jobbe med dem.

Steve Heighway er tror flere av dagens juniorspillere vil bli førstelagsspillere i fremtiden.
- Vi har noen fremragende spillere skadet og de vil ikke være med – én med brukket ben og én som er tilbake om to eller tre uker. Men vi har seks eller syv spillere på ca. 17 år som har en god mulighet til å ta steget.

Akademi-sjefen forteller videre om problemene de står overfor.
- Vanskelighetene nå er at når vi ser på et ungt talent, så kan vi være sikre på at Chelsea, Arsenal og Manchester United også vil være interesserte. Hvis avgjørelsen til unggutten bare tas på bakgrunn av hvilken klubb han føler seg mest komfortabel i, så har vi en god mulighet. Men hvem kan konkurrere med Chelsea finansielt? Det er det samme på de yngre nivåene som det er på toppnivå. Dersom Chelsea ønsker en 17-åring, vil de trolig få ham, så sant det ikke er en gutt som Scott Carson, som ser på klubben og sier nei.

- Det finnes 40 akademier og vi har omtrent 20 profesjonelle klubber innen en times kjøring, som er innenfor vårt område, fordi det er strenge regler på hvor langt bort man kan hente talenter. Så det er ikke lett å finne en verdensstjerne. Plassen er full av talenter fra 9 til 19. Vi har gjort det veldig bra, men det er fremdeles scousere som spiller for andre klubber.

Jamie Carragher var med å vinne Liverpools eneste trofé i FA Youth Cup i 1996, og han har følgende budskap til ungguttene.
- Gå ut der og kos dere. Det vil være første gang for mange av dem at de spiller på Anfield. Jeg vet av erfaring hvor stor hendelse det kan være. Det er en herlig arena å spille på og jeg er sikker på at det vil få det beste ut av dem. Fordi førstelaget og The Academy trener separat, vi på Melwood og de i Kirkby, vet jeg ikke så mye om guttene som har kommet gjennom systemet, men jeg er ikke i tvil om at de vil gjøre klubben stolt. Jeg ville like å se at dem gå hele veien og kopiere det juniorlaget jeg var en del av for 10 år siden gjorde. Å vinne trofeer er hva Liverpool Football Club handler om. Hadde jeg ikke vært i Japan, ville jeg heiet på dem på Anfield. Forhåpentligvis vinner de kampen, får hjemmebane i neste runde og jeg vil da sitte ringside. Lykke til, gutter.

The Liverpool Way tror at dette bli startoppstillingen. Dave Roberts, Miki Roque, Stephen Darby, Godwin Antwi, Jack Hobbs, Paul Anderson, Jimmy Ryan, Ryan Flynn, Adam Hammill, Besian Idrizaj, James Frayne.

Vi legger ut en kamprapport etter kampslutt. Vinneren av Liverpool-Cardiff møter Ipswich hjemme i 4. runde.

FA Youth Cup siste ti år (utslått i følgende runde):
2005 4. runde Tottenham (H) 1-1
2-4 på straffer
Vinner: Ipswich

2004 3. runde Gillingham (H) 0-1
Vinner: Middlesbrough

2003 3. runde Barnsley (H) 1-2
Vinner: Manchester United

2002 3. runde Leeds (B) 0-1
Vinner: Aston Villa

2001 Semifinale Blackburn (H) 1-1, (B) 1-1
3-4 på straffer
Vinner: Arsenal

2000 4. runde Nottingham F (B) 1-2
Vinner: Arsenal

1999 4. runde Wimbledon (H) 1-2
Vinner: West Ham

1998 3. runde QPR (H) 1-2
Vinner: Everton

1997 3. runde Manchester Utd (H) 1-2
Vinner: Leeds

1996 VINNER West Ham (B) 2-0 ,(H) 2-1
Kamper+innbytter-mål
Phil Brazier 8
Jamie Carragher 8
Jamie Cassidy 8-3
Ian Dunbavin 0+1
Michael Johnson 1-1
David Larmour 1+2-5
Michael Moore 2-1
Ray Naylor 8
John Newby 6-2
Michael Owen 5-11
Andy Parkinson 1+3
Lee Prior 7+1
Paul Proctor 0+1
Mark Quinn 3+2
Stuart Quinn 8-2
Gareth Roberts 8
David Thompson 8-1
Eddie Turkington 6+1