Rafa bevarer roen

Rafael Benitez er fullstendig rolig før kveldens store kamp mot Chelsea på Anfield, og legger vekt på de små deltaljene som kan bli helt avgjørende. Sami Hyypiä tror Steven Gerrard blir tungen på vektskålen.

Rafael Benitez går til verket mot Chelsea i kveld, med tro på at fjorårets semifinale-seier kan gi de røde et psykologisk fortrinn. Nå håper han på en gjentagelse av både atmosfære og resultat.

- Det er viktig for oss at vi slo dem i semifinalen i fjor. Det tapet er noe som fortsatt plager dem, og det gir oss tro og selvtillit. Jeg aner ikke om de legger større press på seg selv som en følge av alt snakket om revansje, men de vet at vi er et godt og farlig lag, spesielt når vi har en tolvte spiller i publikum, sier Rafa bare timer før kampen.

- Jeg håper det faktum at vi løper ut foran våre egne fans som regjerende mestere vil affektere Chelsea. Jeg liker når våre supportere stiller seg full og helt bak oss i kamper som dette.

Liverpool-manageren oppfordrer sine spillere til å dra med seg lærdommen fra tidligere møter med Chelsea inn i denne kampen. Et Chelsea-lag som for øvrig har tapt sine fire siste bortekamper i Champions League.

- Det blir ikke vanskeligere enn i fjor. Chelsea har de samme styrkene og svakhetene. Men vi er i stand til å identifisere disse svakhetene. Nå må jeg finne de rette spillerne til å utnytte dem, resonnerer han.

- Chelsea har kjøpt enda flere gode spillere, og har flere valgmuligheter nå. Men de har fortsatt de samme svakhetene. Det blir som to boksere som kjenner hverandres svake punkter, og alt avhenger av hvem som får inn det første slaget.

- Måten de vil angripe kampen på vil ikke være ulik fjoråret, og vår måte å gå til oppgaven på vil også være lik. Den eneste forskjellen er at i år er den en gruppespillkamp, og ikke en semifinale.

- Jeg tror ikke Chelsea er noen dårlig ting for engelsk fotball. Ser du noe i det Chelsea eller andre lag gjør som du kan lære av, må du prøve å implementere dette i ditt lag. En viktig moment for meg i Valencia var å rotere på laget og bruke hele troppen. Det kan utgjøre forskjellen i en lang sesong. Chelsea gjør dette, og det gjør Manchester United og Arsenal også. Nå har vi også en tropp som gjør oss i stand til å rotere. Jeg husker kamper hvor vi hadde 2-3 unggutter på benken, mens Chelsea hadde spillere som Crespo der.

- Vi har fjorårets semifinale friskt i minnet, og trenger ikke å se den på nytt. Nå snakker vi om hva vi kan forbedre fra den. Det jeg husker best fra møtene med Chelsea i fjor var den fantastiske atmosfæren våre supportere skapte i semifinalen på Anfield og i ligacupfinalen. Jeg ønsker å se mange flere slike kvelder på Anfield, da det betyr at vi spiller i viktige kamper.

- Når det gjelder vinnermålet i semifinalen, har jeg to vitner som sier at ballen var inne. Luis Garcia og min sekretær. Luis sa til meg at han var akkurat på linja, og han så at ballen var over, før han snudde seg og løp mot tribunen for å feire. Min sekretær, Sheila Walsh, satt akkurat på dødlinjen, og sa det samme. Hun er en veldig ærlig person, og det er godt nok for meg. Ballen var inne, sier Benitez.

Om Mourinhos sure oppstøt har han følgende å si:
- Jeg har hørt det samme før. Da Barcelona tapte for Chelsea i Champions League i fjor, påstod de også at det beste laget tapte. Dette skjer hver uke i fotball. Jeg sier aldri slike ting. Jeg foretrekker å holde fokus på mine spillere og min jobb. Jeg spiller ikke mot Jose Mourinho. Folk snakker om managerne, men det er spillerne det handler om. Du kan planlegge på forhånd, men det er opp til spillerne å sette planene ut i livet.

- Dersom vi hadde slått Birmingham ville jeg ha blitt akkurat like glad som jeg blir om vi skulle slå Chelsea. Jeg ønsker å vinne alle kamper. Kamper mellom de store klubbene er kanskje viktigere for supporterne og media, men ikke for meg.

- Jeg bryr meg ikke om at folk sier at Chelsea er favoritter, selv om vi er regjernende mestere. Alt jeg vil gjøre er å forberede mitt lag på den måten jeg bruker, og bevare troen på at vi kan slå dem. Store kamper som dette kan avhenge av små detaljer. Vi husker alle ligacupfinalen, som vi ledet til 10 minutter gjenstod. Et selvmål utgjorde forskjellen. Vi spilte godt mot Chelsea i ligaen på Anfield i fjor, og var uheldige som tapte. Vi slo dem i Champions League, og jeg tror vi kan gjøre det igjen. Men jeg forventer en jevn kamp.

Et omen som taler til fordel for begge lagene i kveld, er det faktum at hver gang Liverpool har møtt en annen engelsk klubb i Europa, har ett av lagene gått hen og vunnet finalen. For øvrig er kveldens italienske dommer, Massimo de Santis, identisk med mannen som dømte da Liverpool slo Auxerre på bortebane i UEFA-cupen i februar 2003.

Gerrard på alles lepper
Et navn som alltid er å finne på alles lepper når Liverpool skal spille mot Chelsea, er Steven Gerrard. Sami Hyypiä snakket nok for samtlige av sine lagkamerater når han foran et samlet pressekorps i går kveld kunne slå fast at han var utrolig glad for at kapteinen bestemte seg for å takke nei til Roman Abramovich sine rubler.

- Jeg er veldig glad for at Steven Gerrard bestemte seg for å bli i Liverpool. Han er vår kaptein, og beste spiller. Han var god i fjor, og har fortsatt sitt gode spill i år. Han er viktig for oss. Det oser vinnervilje hos Steven. Han er en Liverpool-gutt som vil gjøre alt for klubben, slår finnen fast.

- Jeg så allerede den dagen han kom fra akademiet at han hadde de rette fysiske forutsetningene. Han hadde fart, var god på hodet, hadde et godt skudd og var en god pasningsspiller. Alt en spiller i verdensklasse skal ha. Nå har han tilegnet seg mye internasjonal erfaring og rutine gjennom å ha spilt i en rekke store kamper, og han blir bare bedre og bedre, legger han til.

- Steven Gerrard er en vinner. Når du spiller mot lag som Arsenal, Manchester United, Chelsea eller andre store lag, vet du at han er det lille hakket ekstra motivert. Men uansett hvem han spiller mot, ønsker han å vinne, uttaler manager Rafael Benitez om klubbens kaptein.

- Chelsea er ikke fra en annen planet. Ingen lag er uslåelige. Det er 11 mot 11, og du må ha tro på at du skal klare oppgaven, ellers vil du være nederlagsdømt. Vi kan ikke ha et mindreverdighetskompleks overfor dem, slår Hyypiä fast.

- Det har vært snakk om at Chelsea spiller kjedelig, men det er kanskje fordi de har vunnet alle sine kamper, undres han, og medgir samtidig at en seier i ligaen på søndag kan være like verdifull for de røde som en seier i kveld.

- Dersom vi slår Real Betis to ganger og Anderlecht to ganger i gruppespillet, er vi videre. Da har resultatet i kveld lite å si. Chelsea er et godt lag, men har noen svakheter. Disse må vi utnytte.

Om gjensynet med Hernan Crespo sier den finske midtstopperen følgende:
- Han er vanskelig å spille mot. En spiss som vet når og hvor han skal forflytte seg, er det. Men jeg er ikke sjalu på Chelseas ressurser og deres store spillertropp. Med de ressursene de har, ville det vært dumt av dem å ikke ha en slik tropp.