Rafa legger ikke om taktikken

Rafael Benitez gir ikke etter for kritikerne, og kommer ikke til å legge om til et mer offensivt spillesystem. Emlyn Hughes hedret av sine lagkamerater.

Selv om Rafael Benitez sin mest presserende oppgave i Liverpool er å få gjort slutt på måltørken, nekter spanjolen å gi opp sitt 4-5-1 system. Eller 4-4-1-1, som noen vil kalle det.

Aldri før har de røde startet en ligasesong med så få scoringer, og etter 0-0 mot Manchester United begynte kritikerne å murre i enkelte kriker og kroker. Det ble snakket om negativ taktikk fra begge lags side. En reaksjon som har overrasket Liverpool-manageren, ettersom et poeng mot et topplag som Manchester United er framgang fra i fjor. Liverpool tapte som kjent de tre foregående hjemmekampene mot gjengen fra Salford.

De som forventer at Benitez nå kommer til å forandre taktikk i håp om å høre nettsusen oftere, vil nok imidlertid vente forgjeves.

- Jeg vet vi må bli bedre i angrep, men vi har blitt bedre i forsvar. Dersom du ønsker å bygge et sterkt lag, må du alltid begynne med forsvaret, uttaler Benitez til Liverpool Echo i dag.

- Vi ønsker å gjøre både forsvaret og angrepet bedre. I sommerkampene gjorde vi mange mål. Det er sant at vi ikke gjør det nå, og vi må finne den rette balansen og de rette løsningene. Vi har holdt nullen i fire kamper, og det gir selvtillit, legger han til.

Mange har påpekt den åpenbare mangelen på gode vinger som årsaken til at de røde ikke finner veien til nettmaskene. Likeså mener mange at Liverpool i år mangler en toppscorer a la Michael Owen. Benitez ser ut til å konsentrere seg om å finne et system som tjener de spillerne han har best, samtidig som han er forsiktig med å underminere sitt eget arbeide ved å innrømme at troppen ikke er så sterk som han skulle ha likt at den var.

- Kvaliteten på spillerne er den viktigste faktoren når du skal bygge et lag. Du må vite hva du har å jobbe med. Formasjonen avhenger av spillerne du har til rådighet. Vi spiller mye 4-2-3-1. Folk kaller det 4-5-1 når du ikke har ballen, sier Benitez.

- Chelsea spiller likedan, men for dem blir det 4-3-3 når de har ballen og angriper. Tallkombinasjonene er ikke viktige. Det er spillernes bevegelser som gjør at et system fungerer, legger han til.

- Du scorer ikke mange mål bare ved å spille med mange spisser. Det du trenger er mange spillere som er kapable til å komme inn i feltet. I Champions League kastet Chelsea innpå Robert Huth som en ekstra spiss da det gjenstod 10 minutter av semifinalen mot oss. De hadde fire mann i angrepet mot slutten. Gjorde de mål av den grunn? Nei, de kunne ikke finne veien til nettmaskene.

- Chelsea vinner sine kamper ved å kontrollere kampen i forsvar først, og så har de gode angrepsspillere som vet hvordan man bygger opp et angrep. De vinner de fleste av sine kamper 1-0 eller 2-0. Manchester United og Arsenal gjør likedan. De prioriterer først å forsvare seg skikkelig, og ikke la motstanderne komme til mange sjanser. Det er hva vi prøver å oppnå her i Liverpool også.

- Forsvarsmessig har vi blitt bedre, men vi må også forbedre oss i angrep. Det kan ta tid å finne den rette balansen, men jeg føler vi beveger oss i riktig retning. Jeg vet vi kan slå hvem som helst.

- Manchester United har sluppet inn bare ett mål denne sesongen, men de kom likevel til Anfield med frykt for hva vi kunne gjøre mot dem. De hadde stor respekt for oss. Vi vet vi må vinne flere kamper, men før man kan skape mange sjanser må man kontrollere kampen.

Kritikken angående defensiv spillestil er for øvrig intet nytt for Benitez. Han har hørt de samme strofene før, med spansk aksent.

- I min første sesong som manager for Valencia spilte vi 13 kamper på rad uten å tape. Ettersom 7 av disse endte uavgjort, begynte alle å prate om alle poengene vi tapte, og hvordan laget nå måtte begynne å vinne. I mai var det færre klager. Da var vi ligamestre, avslutter Benitez.

Hughes hedret
Flere tidligere Liverpool-spillere hedret sin avdøde lagkamerat Emlyn Hughes under en tilstelning på Adelphi Hotell i Liverpool i går kveld.

Phil Thompson, Ray Clemence, Alan Kennedy, Ian Callaghan, Tommy Lawrence, Brian Hall og Jan Mølby var blant eks-spillerne som fant veien til en middagstilstelning der 350 mennesker bidro til å samle inn penger til en buss som skal bære Hughes sitt navn, og som skal bli donert til en skole på Merseyside.

Emly Hughes døde som kjent i fjor, bare 57 år gammel, etter å ha tapt kampen mot kreften i form av en hjernesvulst. Han spilte 665 kamper for Liverpool i årene 1967 til 1979, og ble den første Liverpool-kaptein til å heve Europacup-trofeet over hodet i Roma i 1977. I løpet av karrieren vant han serievinnercupen to ganger, UEFA-cupen to ganger, ligaen fire ganger, samt FA-cupen og den europeiske supercupen en gang hver seg.