Liverpool nevnt i BBC-dokumentar

I forhold til overskriftene før BBCs ”avslørende” program gikk på luften i kveld, ble dokumentaren en heller bleik forestillingen. Liverpool filmet i møte med Nathan Porrits agent.

Det har vært skrevet flere bøker og blitt skrevet mange artikler om penger i engelsk fotball og hvordan mekanismene rundt spillerne og klubbene i Premier League både på lovlig og ulovlig vis suger til seg penger. Flere managere har blitt beskyldt for å ha involvert seg i tvilsomme overganger og for å ha mottatt penger under bordet. Kveldens program kunne bringe lite nytt til torgs.

Dagens Næringsliv skrev en interessant artikkel om Rune Hauges fremgangsmåte og virkemidler og hans samarbeid med Graeme Souness for noen måneder siden. Det handlet om uærlige bakmenn og ulovlige utbetalinger.

Det var nettopp dette BBC satte fokus på i kveld med sin dokumentar "Undercover: Football’s Dirty Secrets". I forhold til de forhåndsannonserte avsløringene var det lite nytt – få nye avsløringer og ikke altfor mange nye holdepunkter.

Det som var nytt var folkene som ble filmet og det de sa på tapen. To agenter stod frem og sa at de hadde gitt penger under bordet til Boltons Sam Allardyce for å få igjennom overganger. Sønnen til Big Sam ble også trukket inn. Craig Allardyce skal ha mottatt penger fra agenter, og ble filmet mens han skrøt åpenlyst av "tilgangen" til managerkontoret på Reebok.
Det finnes også flere slike konstellasjoner på toppnivå i engelsk fotball. Sønnen til Arsenals viseformann, Dein, er også involvert i agentmiljøet og har flere ganger blitt anklaget for å gjennomført overganger via faren.

I tillegg til Allardyce kom også Harry Redknapp dårlig ut. Harry blir filmet mens han diskuterer å kjøpe Blackburns Andy Todd "illegalt" – mens hans nummer 2, Kevin Bond, sier han kan tenke seg å ta i mot (ulovlige) penger i forbindelse med overganger. Den nåværende assistenten i Newcaslte hadde tilsvarende jobb i Portsmouth da opptakene ble gjort.

Chelsea og Liverpool blir nevnt i forbindelse med Middlesbroughs unggutt Nathan Porrit. Klubbene er invitert til et møte med ungguttens agent Peter Harrison. Det ble også flere andre. Porrit var 15 år da BBC filmet møtet. Representanten for Liverpool uttrykker ønske om å kjøpe spilleren når han fyller 17 år. Men sier ikke mer enn det. Klubben kommer ikke til å bli tiltalt for dette - og benekter ovenfor BBC i dag å ha gjort noe ulovlig i saken.

Chelsea Frank Arnesen går mye lenger. Han sier blant annet at de er villig til å betale spilleren £150.000 fordelt på de tre neste årene hvis han skifter klubb. Chelsea ble forrige sesong bøtelagt av fotballforbundet for å ha kontaktet Ashley Cole ulovlig. Dersom de blir funnet skyldig en gang til for samme forseelse vil de miste tre poeng.

TheFA.Com sier imidlertid i en pressemelding at det gjelder forskjellig regelverk for å kontakte en proffspiller under kontrakt og en Akademispiller. Chelsea vil dermed ikke kunne få poengstraff for denne forseelsen.

Det må legges til at innslaget med Liverpool og Chelsea ikke ble slått spesielt opp. Det var herrene i Bolton og Portsmouth, samt uttalelser fra agenter om en korrupt idrett, som var programmets hovedpoeng.