Må Liverpool spille i krigssonen?

Må Liverpool reise til krigsherjede Israel for å spille fotballkamp? UEFA har bedt israelerne ha en reserveløsning i bakhånd, og sjansen er stor for at kampen blir spilt i et annet land.

Liverpool trakk israelske Maccabi Haifa i 3.kvalifiserende runde til Champions League. Israel er som kjent i krig, og landet er på randen til å bli utestengt fra internasjonal fotball om sikkerhetssituasjonen i Midt-Østen forverres.

UEFA har gått til det skritt å utstede en egen sikkerhetsoppdatering, der det går fram at de har bedt israelsk FA utarbeide back-up planer om kampen ikke kan spilles i landet.

I pressmeldingen fra UEFA heter det:

”UEFA har i dag skrevet til det israelske fotballforbundet og bedt om skriftlige garantier, både fra fotballforbundet og relevante offentlige myndigheter, for sikkerheten rundt UEFAs kamper som skal spilles i Tel Aviv-området.

Den 21.april 2004 opphevet UEFA forbudet mot at hjemmekamper skulle spilles i Israel. Forbudet ble opphevet på en betingelse om at samtlige kamper skulle spilles i Tel Aviv-området, og at sikkerheten kunne garanteres for samtlige kamper. Dette måtte det israelske fotballforbundet gi skriftlige garantier for, og UEFA beholdt retten til å innføre et nytt forbud mot at kamper spilles i Israel om sikkerhetssituasjonen skulle forverres.

På grunn av den økte spenningen i konflikten mellom Israel og Libanon, har UEFA også bedt det israelske fotballforbundet om å sørge for en reserveløsning utenfor landets grenser, og at dette blir klargjort med de nødvendige offentlige myndigheter.”

På grunn av den spente situasjonen i Israel akkurat nå vil vi på bakgrunn av dette anta at det er store sjanser for at bortekampen mot Maccabi Haifa spilles andre steder enn i Tel Aviv. At kampen spilles i Haifa er som det går frem av UEFA-meldingen helt utelukket. Vi antar at kampen med stor sannsynlighet vil bli spilt på Kypros eller et tilsvarende sted.

Maccabi Haifa fikk for øvrig direkte plass i 3.kvalifiserende runde i Champions League etter å ha vunnet den israelske ligaen for 10.gang sist sesong.