Rafael Benítez' svar til supporterne

Liverpool-manageren har svart på spørsmål som er sendt inn til Liverpools offsielle hjemmesider. Les for eksempel hvilken spiller han helst ser at tar en avgjørende straffe.

- På hvilket tidspunkt i livet ditt bestemte du deg for å bli manager?
- Hmm, vanskelig å si. Men da jeg var 13 år gammel, satte jeg opp lagoppstilling for klubben min. Som 16-åring var jeg både trener og spiller, og i 20-åra ble det bare trening.

- Hvordan sammenligner du dagens Liverpool-lag med det serievinnende Valencia-laget ditt?
- Det laget var sterkere på alle områder, men vi har også vært gode defensivt de siste sesongene. Samtidig blir vi stadig bedre også offensivt. I Valencia hadde vi den balansen jeg ønsker å oppnå.

- Hva er det største øyeblikket i managerkarrièren din?
- Istanbul, kanskje.

- Hva er favorittspillerne til døtrene dine?
- Sami Hyypiä og Steven Gerrard.

- Hvordan går det med scouse-aksenten deres?
- De snakker godt engelsk. Jeg forstår ikke alltid minstejenta når hun snakker engelsk. Hun snakker bedre engelsk enn spansk.

- Hvilket kjøp regner du som det beste siden du kom til Liverpool?
- Alonso, Reina, Garcia, Sissoko, Crouch... Alle er gode og profesjonelle spillere. Hvem som er best, er vanskelig å si.

- Tror du Premier League-mesterne denne sesongen er nødt til å sanke 90 poeng?
- Kanskje, sånn ser det ut hvis vi analyserer de to siste sesongene. Men, det vil bli enda vanskeligere for topplagene å vinne alle kampene.

- Nå har du 20 gode spillere som alle håper på en plass i førsteoppstillingen. Hvordan tenker du å holde alle tilfredse med situasjonen og spilletida?
- Det er ikke enkelt, men vi må se hele sesongen under ett. Alle vil få muligheter, hvis de trener hardt og holder seg i form. Jeg bruker alltid Vladimir Smicers innsats i mesterligafinalen som eksempel. Han er en veldig proff spiller, som alltid gir alt. Han spilte ikke så mye denne perioden, men så scoret han plutselig sitt livs viktigste mål.

- Hvis vi måtte score på straffespark i det 90. minutt av sesongens siste kamp for å sikre seriegullet, hvem ville du helst sett at gikk fram og tok det?
- Vi har noen gode spillere, men kanskje Robbie (Fowler, red.anm.).

- Dette er din tredje sesong som Liverpool-trener. Har du oppnådd det du håpet på, og er det noe som har vært vanskeligere enn ventet?
- Jeg er veldig glad for det vi har oppnådd, sjøl om jeg sjølsagt kunne tenkt meg å vinne enda mer. Noen ganger tenker jeg at jeg burde være bedre i engelsk, men så har jeg ikke tid til å ta språkkurs. Av og til er det vanskelig å forstå hva folk sier, og dette er verre enn jeg ventet.

- Når du velger ut mannskapet ditt til en kamp, hva er det du legger mest vekt på – form, fysikk eller hvem motstanderen er?
- Formen er det første. Så forståelsen mellom spillerne. Til slutt motstanderen. Men alt henger selvfølgelig sammen.

- Hva mener du er den viktigste egenskapen spillerne må ha i moderne fotball?
- Spilleforståelse, de må tenke og handle raskt i forskjellige situasjoner.

- Du har omtalt Gabriel Paletta som en spiller for framtida. Kan vi vente oss mye av ham denne sesongen?
- Ja, det tror jeg. Jeg så ham i dag på treningsfeltet, og han scoret mange mål. Hvis han blir bedre i engelsk, vil det hjelpe ham til å slå rot her. Paletta kan score samme typen mål som Daniel Agger.

- Som en manager tidlig i karrièren, ønsker jeg gjerne råd om hva som skal til for å lykkes.
- Jobb videre hele tida. Av og til blir du skuffet, men da må du komme deg videre. Analysér alt - hver eneste situasjon.

- Hvis du kunne endre en ting i fotball, hva ville det vært, og hvorfor?
- Jeg liker ikke spillere som bruker vold.

- Er det en hard jobb å være manager for Liverpool?
- Ja, det hardt, men det er moro. Vi har en god atmosfære, noe som er mye takket være supporterne.

- Foretrekker du å vinne 2-0 eller 4-2?
- 4-0.

- Hvis du begynner å kjefte under kamp eller trening, gjør du det på spansk eller engelsk?
- Det varierer, av og til på engelsk og av og til på spansk. Her en dag snakket jeg til en spiller, men han skjønte meg ikke. Kanskje trengte jeg en megafon, eller så forsto han ikke hva jeg sa.

- Mange trenere involverer seg i ordkriger med andre trenere eller offisielle representanter. Det er forfriskende å se at du forsøker å unngå dette. Reflekterer dette personligheten og lagleder-stilen din?
- Slike ordkriger er ikke bra, sjøl om det er noen ganger jeg føler jeg at jeg må si noe. Men som regel bør vi fokusere på våre egne lag.

- Var du sterk i akademisk forstand? Hva var favorittemnene dine på skolen, og hva ville du gjort hvis det ikke var for fotballen?
- Jeg var verken fantastisk eller dårlig på skolen. På universitetet studerte jeg fysisk trening, og jeg likte fysiologi og psykologi. Jeg var ikke den beste i klassen, men jeg var brukbar.

- Jobber du bare på Melwood og Anfield, eller tar du også med jobben hjem?
- Jeg har et problem med at jeg tar med jobben hjem. Dattera mi sier ofte at nå må jeg slå av TV-en og at nå får jeg ikke se mer fotball.

- Vil du gi ungdomsstjerner som Paul Anderson og Adam Hammill en sjanse til å skinne i ligacupkampene denne sesongen?
- Hvis de utvikler seg, vil de få sjansen. Vi skal spille mange kamper, så hvorfor ikke?

- Hva fikk deg til å bruke så mye penger på Dirk Kuyt når dere vurderte så mange spisser? Hvorfor skilte han seg ut?
- Han er en annerledes spillertype enn de vi hadde fra før. Vi trengte en sterkere spiller, som kan skape problemer for forsvarerne. Dette vil de andre spillerne tjene på.

- Hvor mange klokker tenker du å kjøpe til Montse (kona, som får ei klokka for hver vunne tittel, red.anm.) i år?
- Jeg har brukt masse penger på dette, men det er bra, for det betyr at vi har vunnet en del. I år håper jeg å kjøpe henne ei dyr klokke etter at vi har vunnet Premier League.