Redaktør fastholder løgner

Tidligere redaktør i The Sun, Kelvin MacKenzie, har igjen opprørt Merseyside ved å si at han fastholder påstandene etter Hillsborough.

Med overskriften ”The Truth” smurt utover hele forsiden, fikk The Sun i april 1989 hele Merseyside mot seg, og en boikott av avisen gjennomføres den dag i dag.  Tabloidavisen hevdet at det var fulle supportere som var skyld i tragedien på Hillsborough, da 96 Liverpool-supportere døde, og at man senere robbet og urinerte på likene.

Avisen har flere ganger senere prøvd seg med halvhjertede beklagelser, men de har aldri blitt godtatt av de etterlatte etter Hillsborough og den øvrige Liverpools befolkning.

Redaktøren Kelvin MacKenzie sluttet snart i en avis som i 2004 selv hevdet at det var ”den største tabben i avisens historie”.

Påstandene som ble fremsatt under ”The Truth”, sannheten, ble etterpå avvist fullstendig av en granskingskommisjon, som fastslo at det var politiet, med ansvaret for sikkerheten, som var den direkte årsak til tragedien og at det var blitt gjort skjebnesvangre feil.  Fortsatt er imidlertid ingen blitt stilt til rette for dette, og det at den offisielle årsaken blir betegnet som en ulykke gjør at man fortsatt kjemper for rettferdighet for de 96.

Alt dette blir nå virvlet opp igjen etter at Liverpool Daily Post i dag skriver at Kelvin Mac Kenzie i et foredrag med over 100 gjester på en forretningslunsj, fremholdt at det eneste man gjorde i The Sun var å fortelle sannheten.  Den tidligere redaktøren skal også ha unnskyldt seg kun fordi han ble presset til det av eieren Rupert Murdoch.

”Den var en sesjon med spørsmål og svar, da noen spurte om han var mye i Liverpool”, sier en kilde til Daily Post.

”Han (MacKenzie) sa: ”Alt jeg gjorde feil var å fortelle sannheten.  Det var press fra Liverpool-fans som hadde drukket, og det var det som var årsaken til tragedien.  Alt vi gjorde annerledes var at vi kalte det for ”The Truth”.  Jeg gikk ut på ”World at One” dagen etter og kom med en unnskyldning.  Jeg gjorde det kun fordi Rupert Murdock sa at jeg skulle gjøre det.  Jeg angret ikke da, og jeg angrer ikke nå, fordi vi fortalte sannheten.”

Kilden fortsetter:  ”Deretter sammenlignet han folk i Liverpool med dyrevernsforkjempere, og fortalte en anekdote om da han besøkte byen og tok en taxi.  Han sa at sjåføren snakket om The Sun og sa at dersom han noen gang fikk Kelvin MacKenzie i sin bil så ville han drepe ham.  Han sa deretter at dersom det han nå hadde sagt ville komme ut, han var sikker på at alt ville bli blåst opp igjen.”

Formannen i Hillsborough Family Support Group, Phil Hammond, betegnet uttalelsene fra MacKenzie som ufølsomme. 

- Dette bare viser hva slags mann han er, sier Hammond som mistet sin 14 år gamle sønn på Hillsborough.

- Det har blitt bevist at artikkelen var en rad av løgner, men likevel selger han etter alle disse årene de samme løgnene i et foredrag.  Hvorfor kommer han ikke og forteller dette ansikt til ansikt med de etterlatte?

- Hvis han virkelig trodde at han trykket sannheten, og stod for hva han sa, hvorfor trakk han seg da ikke tilbake når Rupert Murdoch angivelig fikk ham til å komme med denne unnskyldningen?

En talsmann for Liverpool FC sier:  - Enhver uttalelse av en slik art er fullstendig upassende og veldig skuffende.

Lokale politikere fordømmer også Kelvin MacKenzie.

Stortingsrepresentant Peter Kilfoyle: - Hans uttalelser bare styrker det faktum at han var en person som ikke var verdig til å drive en riksavis.  Alle vet at det var han som ga godkjenning til at saken skulle trykkes, og han må leve med det faktum.

Stortingsrepresentant Louise Ellman:  - Jeg synes det er forferdelig.  Det var viser at dersom man har inngrodde fordommer, da er de veldig vanskelige å bli kvitt.  Alle fakta, inkludert den offisielle granskingen, er i mot ham.  Det er en skam.