Ablett trives som plommen i egget

Gary Ablett evaluerer sine første åtte måneder som reservelagstrener. - Alt handler om å forberede spillerne på førstelagsspill, sier han.

Gary Ablett har nå vært reservelagstrener i Liverpool i åtte måneder, og liverpoolfc.tv har i den forbindelse gjort et større intervju med scouseren.

- Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men jeg har funnet meg godt til rette og trives veldig bra med jobben. Jeg jobber sammen med flinke folk som Hugh McAuley og Antonio Gomez, og de har hjulpet meg mye. Hughie har vært i gamet lenge, og kjenner forholdene godt. Antonio kjører et treningsprogram som nå begynner å bære frukter, forteller Ablett.

Han mener det er et flott arbeidsmiljø i klubben, og poengterer at han daglig lærer nye ting av Rafael Benitez og Pako Ayesteran.

- Jeg fikk høre om denne jobben ved en tilfeldighet, og hadde egentlig ikke store forhåpninger om å få den da jeg sendte inn min CV. Som Liverpool-supporter fra barnsben av, og som tidligere spiller, visste jeg alt om klubben og dens tradisjoner. Jeg følte også at hadde noe å bidra med da jeg kom fra akademiet til Everton. Å gå fra en stilling som U18-trener i Everton til å lede reservelaget til Liverpool var imidlertid et stort steg opp for meg.

Ablett forteller at hovedpoenget med jobben er å forberede reservelagsspillerne for spill på førstelaget, slik at overgangen blir så enkel som mulig den dagen Rafa har bruk for en av Garys gutter.

- Vi må få spillerne til å spille på den måten Rafa ønsker, konstaterer han. Det faktum at gutter som Danny Guthrie, Lee Peltier og James Smith har fått prøve seg i ligacupen denne sesongen har gitt alle som er involvert med reservelaget et løft. Nabil El Zhar fikk også en smak på ligafotball, mens Peltier og Guthrie også har spilt i Champions League. Benitez har sin tropp med 22 spillere nå, og en ung spiller må være eksepsjonelt god for å spille seg inn i den troppen.

Ablett forteller også at han har blitt mer som en farsfigur for en del av de utenlandske ungdommene, som har flyttet hjemmefra for første gang.

- Reservelagsfotball handler mer om å få frem spillere enn om resultater, noe som er bra for meg ettersom vi tapte de fire første kampene. Etter hvert ble resultatene bedre, og laget har utviklet seg positivt. Spesielt etter jul har det gått bra.

Reservelagstreneren forteller at han snakker med Benitez hver dag, og at han prøver å lære så mye som mulig av spanjolen.

- Benitez er svært interessert i reservelaget, og spør alltid om hvem som spiller bra og hvordan det går. I det siste har vi sendt ut ganske mange spillere på lån, og jeg har fått være med og sagt mitt i den prosessen.

I fjor spilte reservelaget 28 kamper. Denne sesongen har kampantallet blitt redusert til 18, noe Ablett mener er for lite. Han anser 24 kamper som et passende antall.

- Når det går lenge mellom hver kamp kan det være vanskelig å motivere spillerne. Vi har spilt en rekke treningskamper for å bøte på det, men det blir uansett ikke det samme. Da jeg spilte i klubben var reservelaget i aksjon hver lørdag, og noen ganger midt i uka også. Det holdt alle på tå hev.

For det meste har Liverpool benyttet unge spillere på reservelaget denne sesongen, men i noen få kamper har også de mer erfarne spillerne som ikke har fått så mye spilletid på førstelaget blitt bedt om å steppe inn.

- Det avhenger av omstendighetene og terminlisten til førstelaget. Det vanskelige med reservelagsfotball kan være at du sjelden får brukt de samme spillerne i to kamper på rad, forklarer Ablett.

Jack Hobbs og Paul Anderson var stjerneskudd på fjorårets reservelag. Duoen har imidlertid ikke spilt like bra denne sesongen. Ablett tror årsaken ligger i at de hadde for store forventninger til seg selv.

- De var med førstelaget under pre-season, og kan ha trodd at de hadde kommet lenger i utviklingen enn det som var realitetene. Holdningene deres har imidlertid vært av ypperste klasse. Vi må huske på at de fortsatt er unge gutter. Jack var også uheldig som pådro seg en lei skade som holdt han utenfor lenge. Paul har vært veldig ujevn denne sesongen, men han er et stort talent. Begge ønsker å lære, og nøler ikke med å spørre om det er noe de lurer på. Craig Lindfield er en tredje gutt i samme kategori. Han scorte for førstelaget i preseasonkampen mot Crewe, og forventningene ble skyhøye etter det. Dette er erfaringer som alle tre vil ta med seg videre.