Den amerikanske revolusjon

Liverpool FC opplevde i går sin egen versjon av den amerikanske revolusjon. Dagen vil gå inn i klubbhistorien som ”Takeover Tuesday”. Yankeene vil nå styre den stolte skuta videre.

David Moores, Granada TV og Terry Smith har alle gått med på å selge sine aksjer til George Gillett og Tom Hicks for £5000 stykket. Dermed sitter amerikanerne allerede i dag med 62% av aksjene i Liverpool FC. Nå vil duoen begynne prosessen med å kjøpe ut de små aksjeeierne. Målet er å eie rubbel og bit, og så snart de klarer å få fatt i 90% av aksjene kan de med loven i hånd tvangsinnløse de resterende 10%.

Steve Morgan, Liverpools tredje største aksjeholder, har så langt ikke kommet med noen som helst indikasjoner på om han er beredt til å skille seg ad med sine 5,1%. Men det vil tiden snart vise.

De nye eierne har forpliktet seg til å ta hånd om klubbens gjeld på £44.8M, og ikke minst bygge nytt stadion til £215M.

Salg av stadionnavn
Liverpool Echo skriver i dag at Mr Gillett har lovet at arbeidet med ny stadion vil starte opp i løpet av de neste to månedene, og 68-åringen innrømmer også at det kan bli aktuelt å selge navnerettighetene til herligheten, akkurat som Arsenal gjorde med Emirates Stadium.

- Dersom navnerettighetene er verdt en storspiller per sesong, må vi seriøst vurdere den muligheten. Klubben er ikke langt unna å være den mest berømte i verden, og Rafael Benitez har gitt oss en ærlig og oppriktig beskrivelse av situasjonen. Han er veldig stolt over spillerne han har nå, men å selge navnerettighetene kan bety enda flere stjernespillere, siteres Gillett.

Penger til nye spillere og dyrere kampbilletter
Gillett og Hicks har ikke sagt noe om hvor mye penger Benitez vil få til rådighet for å styrke stallen, men har antydet at de vil lytte til de forespørslene som manageren måtte komme med. Gillett har også antydet at billettprisene på Anfield kan komme til å stige, og at det vil bli en annen prisstruktur enn i dag, med flere forskjellige priskategorier.

- Kostnadene vil øke, og dersom kostnadene øker, må inntektene reflektere dette gjennom en økning i billettprisene, slår han fast.

Familien blir involvert
George Gilletts 31 år gamle sønn, Foster, vil bli den amerikanske duoens mann på Anfield. Han vil jobbe tett sammen med Rick Parry i en sentral stilling i klubben.

- Foster er en veldig imponerende mann. Han er god til å kommunisere, og han har vår tillit, skryter faren.

- Vi har kommet for å bli her lenge. Mine tre sønner er alle med på eiersiden, og vi tenker allerede på dette som et foretak vi vil være involvert i over generasjoner. Jeg håper dette vil bli et langvarig kjærlighetsforhold.

Liverpool Echo bekrefter i dag opplysningene fra Liverpool Daily Post om at det nye styret vil bestå av George Gillett, Tom Hicks, Foster Gillett, Tommy Hicks, David Moores og Rick Parry.

- Mr Gillett Jr har gjort det klart at Mr Parry vil fortsette som daglig leder, og hans rolle vil ikke bli berørt av den nye strukturen i styret. Men Foster vil også få en viktig rolle, og han planlegger å flytte til England i nær fremtid, uttaler en talsmann for Gillett og Hicks til Echo.

Foster Gillett returnerte i går kveld til sitt kontor hos Montreal Canadiens, hvor det nå forventes at han avslutter sitt engasjement før han flytter.

- Foster er en stille og høflig kar, som er veldig profesjonell. Han er sportsgal og vil elske å være tilstede på Anfield, siteres en av hans ansatte i Montreal.

Ny stadion
Amerikanerne har altså lovet at arbeidet med Liverpools nye stadion skal komme i gang innen 60 dager. Det betyr at bydelen Anfield vil få et helt nytt ansikt i løpet av de nærmeste årene. Hundrevis av nye hus vil bli bygd rundt den nye arenaen med plass til 60 000 tilskuere, mens de falleferdige husene som står i området i dag vil bli revet. Stanley Park vil bli restaurert, og et Anfield Plaza flankert med nye butikker vil ligge på tomten til dagens Anfield.

George Gillett påstår at nye Anfield vil bli det beste stadionanlegget som finnes i fotball, mens Tom Hicks kunne fortelle at han vil hente inn sine egne eksperter på området for å få det meste ut av prosjektet.

- Dersom vi skal få tilskuddene som har blitt bevilget, må bulldozerne startet jobben i Stanley Park i løpet av 60 dager. Det akter vi å forholde oss til. Gravingen i parken vil nok starte ganske snart, uttaler Gillett.

Kommunens folk har i dag uttrykt glede over overtakelsen, og at byggeplanene i Stanley Park og Anfield-området nå endelig realiseres. Hele prosjektet vil skape bortimot 770 nye permanente jobber i området, og 260 årsverk i tillegg til dette mens byggearbeidet pågår.

- Dette er fantastiske nyheter for folket i Anfield og Breckfield. Området har forfalt over alt for lang tid, og jeg håper dette skal gi folk her et mye bedre liv, uttaler bystyremedlem Warren Bradley.

- Jeg ser frem til at spaden stikkes i jorda, men tar ikke noe for gitt inntil det skjer. Jeg har allerede ventet svært lenge på dette, siteres hans kollega Peter Kilfoyle.

Lekkasje ødela for DIC
Liverpool Echo skriver i dag at en lekkasje til pressen ødela for DIC. Alarmklokkene skal ha begynt å ringe på Anfield da det kom ut at DIC hadde en plan for hvordan de skulle trekke seg ut av Liverpool FC etter sju år om de ikke lykkes med sin overtakelse av klubben. Dette skal ha fått klubbens finansielle rådgivere til å rynke på øyenbrynene.

- Da denne historien lekket ut i Echo gjorde det at klubben og formannen tenkte seg om to ganger. George Gillett må da ha sett sitt snitt til å komme tilbake i bildet. George Gillett fant Tom Hicks, og to milliardærer er som kjent bedre enn en. Spesielt når det skal bygges en ny stadion, uttaler Colin Gillespie, en av de finansielle ekspertene som Liverpool FC har støttet seg til.

- David Moores ba da om 24 timer betenkningstid, og DIC ga han 12 timer. På det tidspunkt jeg fikk vite dette, gjenstod faktisk bare 6 timer av den fristen, forteller han.

Gillespie forteller at han er overbevist om at Gillett og Hicks vil sørge for at fremtiden til klubben er i trygge hender.

- Det eneste målet de har er at Liverpool skal oppnå suksess.

Rafa tatt med på råd
Liverpools nye amerikanske eiere har allerede spurt Rafael Benitez til råds når det gjelder den kortsiktige driften av klubben.

- Vi tilbrakte en fantastisk time sammen med Rafa. Vi snakket ikke så mye om spillere og transfermuligheter til sommeren, men mer om hans drømmer for fremtiden. Vi ba han sette av tid sammen med Rick Parry til å utarbeide en plan, og så dele denne med oss i løpet av noen ukers tid, uttaler George Gillett til Echo.

- Rafa er en veldig spesiell mann, og en meget god trener og taktiker. Vi har stor respekt for han, og han er en av klubbens fremste ressurser. Vi vil lytte nøye til hva han har å si.

Benitez benyttet på sin side sjansen til å råde de to amerikanerne til å følge eksempelet til Real Madrid, da den spanske klubben dominerte europeisk fotball i en lengre periode. Spanjolen skal nå ha forventninger om store forandringer i klubbens struktur og markedsføring.

- Jeg hadde et flott møte med de nye eierne før gårsdagens trening. Vi snakket mye om fremtiden til klubben, og jeg er veldig fornøyd med hva de sa. Jeg er overbevist om at de vil det beste for klubben, sier Benitez til Echo.

- Vi snakket om å hente inn unge spillere for fremtiden til akademiet, og hvordan vi kan kjøpe spillere for laget nå. Disse karene har klare tanker om hva vi kan oppnå. Det var ikke et møte hvor vi diskuterte hvor mye penger vi skal bruke på spillerkjøp. Å oppnå suksess handler om så mye mer enn det.

- Dette er forretningsfolk med suksess, og de forstår at klubbens suksess avhenger av hvordan førstelaget gjør det. Vi trenger et sterkt førstelag, men andre apekter ved klubben må også fungere. Amerikanerne innså at vi må forandre på mye, men det er også mange sider ved klubben som vil bli som de har vært. Men det er åpenbart at vi har forbedringspotensiale. Dette er en klubb med en stor historie, men også en klubb med et stort potensiale.

- Liverpool er en klubb som kan bli bedre og som kan vokse ytterligere. Se for eksempel på hvor mange souvenirbutikker vi har rundt om i verden. Vi må gjøre mer i områder som Asia, ja til og med Spania, hvor vi har blitt veldig populære. Det er stor forskjell på den kommersielle driften av Liverpool og en klubb som Real Madrid. Madrid-klubben kan selge trøyer over hele verden, og har gjort store penger på sitt navn i årenes løp. Vi må lære fra slike klubber, skal vi bli en av de største klubbene i verden både på og utenfor banen.

Takker Moores
Benitez benyttet også anledningen til å takke avtroppende styreformann David Moores.

- Jeg ønsker å takke David Moores. Jeg vil takke han for den støtten han har gitt meg siden jeg kom til klubben, og jeg vil takke han for alt han har gjort for klubben. Det var ingen lett avgjørelse for han å selge Liverpool, men han har vist hvilken god person han er. Jeg er glad for at han fortsatt vil inneha en rolle i klubben i fremtiden, og håper at vi kan oppnå mer suksess sammen i tiden som kommer.