FIFA kan stoppe Mascherano

Javier Mascherano synes å være veldig nær en avtale med Liverpool FC. FIFAs regelverk kan imidlertid hindre argentineren å spille for de røde denne sesongen.

Tabloidavisen Mirror skriver at Rafael Benitez kom til enighet med Javier Mascheranos representanter om en avtale med Anfield-klubben i går kveld, men hevder samtidig at FIFA kan blokkere muligheten for å benytte spilleren denne sesongen.

Ifølge avisen gjennomførte den argentinske landslagsspilleren en medisinsk test på Anfield i går, og meningen er nå at han skal skrive under på en låneavtale frem til sesongslutt. Før neste sesong skal Liverpool ha mulighet til å gjøre avtalen permanent for den nette sum av £6M.

Mirror skriver at Liverpool gambler høyt, ettersom Mascherano må ha tillatelse av FIFA til å spille for tre ulike klubber i en og samme sesong. Dette skal være årsaken til at Juventus trakk seg fra forhandlingene med Mascheranos eiere, investeringsgruppen Media Sports Investment.

FIFAs reglement tilsier at en spiller ikke kan spille for mer enn to klubber i perioden 1.juli til 30.juni påfølgende år. Liverpool Echo skrev i går at Mascherano ikke hadde spilt for brasilianske Corinthians etter 1.juli. Mye tyder på at Echo her har tatt feil. I alle fall hevder de fleste engelske aviser i dag det motsatte.

Mirror bringer også sitater fra FIFA-talsmannen Andreas Herren når det gjelder dette. Han opplyser at FIFA ble involvert i saken etter at Liverpool tok kontakt med dem i går kveld.

- Regelen er absolutt. Det finnes ingen grunn til å gi dispensasjon fra dette, uttaler han.

Benitez skal likevel være ivrig etter å få gjennomført handelen, og Mascheranos agent, Pini Zahvi, skal ha stor tro på at man kan få dispensasjon fra regelen ettersom hans klient har spilt så få kamper for West Ham, og nærmest har blitt frosset ut av klubben.

Påstandene i Mirror blir støttet opp av de fleste engelske aviser i dag. Både The Times, The Guardian og The Independent skriver at Liverpool vil streve med å få FIFAs godkjennelse til å benytte Mascherano. Samtidig skal det argentinske fotballforbundet ha kastet seg inn på Liverpools side i saken. De har appellert til FIFA om å gi spesiell dispensasjon for Mascherano, på det grunnlag at han har blitt frosset ut på Upton Park og at dette vil skade landslagets og spillerens interesser. West Ham har også gjort det klart at de ønsker å kvitte seg med spilleren.

The Times skriver at alle parter håper å finne et smutthull i regelverket, men bekrefter at FIFA-representanter insisterer på at 22-åringen ikke kan spille for Liverpool før til høsten, selv om han teknisk sett kan bytte klubb nå. The Times bekrefter også at Mascherano har spilt både for Corinthians og West Ham etter 1.juli.

- Regelverket er soleklart. Artikkel 5.3 slår fast at en spiller, selv om han kan være registrert for maksimum tre klubber i perioden 1.juli til 30.juni, ikke kan spille offisielle kamper for mer enn to av dem i denne perioden. Når det gjelder Mascherano, så har han allerede spilt både for Corinthians og West Ham United, bekrefter en FIFA-talsmann til avisen.

- Regelen er bindende, og kan ikke settes til side bare fordi dette passer klubbene og spilleren i et gitt tilfelle. Disse reglene ble vedtatt for å beskytte spillernes og klubbenes interesser, og for å skape mer stabilitet i fotballen. Dersom vi får en formell søknad om dispensasjon fra denne regelen på bordet, må FIFA naturligvis se på den. Men våre legale eksperter er veldig klare på at denne regelen er bindende, legger han til.

The Times skriver også at Eggert Magnusson, den nye eieren og formannen i West Ham, ble informert om dette av FIFA da han skrev til dem og ba om en redegjørelse omkring akkurat dette regelverket rett etter at han kom til London-klubben i november. Investeringsgruppen som eier Javier Mascherano, Media Sports Investment (MSI), skal imidlertid fortsatt ha håp om at deres spiller kan fortsette karrieren i Liverpool allerede i vinter. De hevder at FIFAs reglement vil fungere som en handelsblokkade, dersom de virkelig gjør alvor av trusselen om å blokkere Liverpool-spill for 22-åringen denne sesongen.

Benitez skal først ha blitt informert om at Mascherano kunne spille for Liverpool denne vinteren, ettersom han først ble fortalt at spilleren ikke hadde representert Corinthians i en offisielle kamp etter 1.juli. Faktum er imidlertid at argentineren spilte flere kamper for den brasilianske klubben i juli, like før overgangen til West Ham i august. Mascherano har spilt 7 kamper (5 i Premier League og 2 i UEFA-cupen) for London-klubben. West Ham tapte samtlige av disse kampene. 22-åringen har kun spilt 6 minutter med førstelagsfotball etter 22.oktober.

Den nye West Ham-formannen, Eggert Magnussen, ønsker å kvitte seg med både Mascherano og Carlos Tevez så fort som mulig, på grunn av den kontroversielle avtalen som var grunnlaget for overgangene deres til West Ham. London-klubben vil ikke motta noen kompensasjon fra Liverpool i forbindelse med en eventuell overgang. Disse pengene vil tilfalle MSI.