Full rulle med landskamper

En rekke Liverpool-spillere skal i dag representere sitt fedreland på fotballbanen. The Independent melder om uenigheter mellom Rafael Benítez og de nye eierne, samtidig som Samuel Eto'o er aktuell.

England gjorde unna sin første kamp på Wembley allerede i går da de spilte 1-1 mot Brasil. I dag er det imidertid klart for flere kamper, og etter en pause fra EM-kvalifisering skal det nå kjempes om viktige poeng for å nå sluttspillet i Østerrike/Svetis om vel et år. Klubbfotballen i de fleste land har allerede tatt sommerferie, men noen spillere har fortsatt igjen to kamper før de kan ta seg et velfortjent pust i bakken.

Nederland har forlatt treskolandet til fordel for en Asia-turné. Dirk Kuyt og hans landsmenn møter Sør-Korea, som må sies å ha en god erfaring med nederlendere. Guus Hiddink var mannen trente koreaneren da de kom på en sensasjonell 4. plass i fotball-VM i 2002. Kuyt får forøvrig ytterligere kamp om spissplassen på laget, etter av Ruud van Nistelrooy og Marco van Basten skal ha skværet opp. Nederland møter altså Sør-Korea i dag, og avspark er så tidlig som klokken 13.00.

Norge skal møte Malta på Ullevaal i kveld, og som vanlig vil arbeidshesten John Arne Riise spille med flagget på brystet. Ikke uventet har det vært mye skriverier rundt de to kommende EM-kvalifiseringskampene i norsk media, samt at John Arne også får selskap av sin bror Bjørn Helge i startelleveren. Kampstart er klokken 20.00, og den overføres direkte på TV2. Sjekk forøvig vår oppdaterte TV-liste, så du kan orientere deg om hvilke landskamper som er mulig å få sett.

Xabi Alonso og Pepe Reina er begge tatt ut i landslagstroppen som skal møte Latvia og Leichtenstein i løpet av de neste fire dagene. José Reina vil nok sitte på benken, da Real Madrids Iker Casillas foretrekkes som målvakt av Spania-sjef Luis Aragones. Etter å ha imponert i de forrige landskampene har Xabi Alonso en reell sjanse til å starte mot miniputtnasjonen Latvia. Selv om det ble forventet at Spania også skulle kjøre over Island, noe de ikke gjorde, har de fleste tro på at Spania skal vinne klart. Alt annet enn seier er godt nok for Rafael Benítez' hjemland. Latvia - Spania har kampstart klokken 20.30, og vises på ViasatSport1.

Craig Bellamy og hans Wales møter Tsjekkia til dyst i dagens første EM-kvalifiseringskamp med kampstart klokken 16.00. Ryan Giggs vil legge landslagsskoa på hylla, og etter denne kampen vil Craig Bellamy få æren av å være kaptein for sitt land på permanent basis. De som har tilgang på Canal Digital-pakken vil få kunne sett denne kampen på Canal+ Sport1. Sami Hyypiä har nylig blitt fortalt at han inngår i Rafael Benítez fremtidsplaner, og den finske skogvokter fortsetter å representere landet med de tusen sjøer. Finnene tar imot Serbia på hjemmebane, og denne kampen vises også på Canal+ Sport1. Avspark er klokken 18.15. Danmark og Daniel Agger møter Sverige i en ren nordisk duell klokken 20.00. Den spennende EM-kvalifiseringskampen kan bli en god fotballkamp, og kan sees i sin helhet på NRK2.

Videre vil flere Liverpool-spillere figurere for sine landslag. Javier Mascherano har igjen blitt innkalt i Argentinas landslagstropp etter overbevisende spill for Liverpool, og den defensive midtbanespilleren håper å få sin 21. kamp med flagget på brystet. Sør-Amerikanerne møter Sveits til privatlandskamp i Basel klokken 20.30. Det vil trolig også bli en ren Liverpool-duell når Frankrike tar imot Ukraina i St. Denis. Djibril Cissé, som etter alt å dømme forlater Liverpool ved sesongslutt, er kalt inn av Raymond Domenech. Nyervervelsen Andriy Voronin er mannen som skal prøve å score Ukrainas mål fra 21.00 og utover, til glede eller ergelse for Eurosports TV-seere. Mohamed Sissoko spiller først kvalifiseringen til Afrikamesterskapet i morgen.

Medier melder om Eto'o-jakt og uenigheter
Den spanske sportsavisen AS meldte i går at Liverpool-manager Rafael Benítez skal være villig til å gi hele €60M for Barcelonas superspiss Samuel Eto'o. Denne nyheten skal først ha dukket opp i portugisisk presse, og nå følger de engelske avisene etter. The Independent hevder nå at Benítez skal være villig til å bruke nærmest hele sitt overgangsbudsjett på kameruneren. Jakten på afrikaneren har allerde begynt, og Rafa skal være villig til å strekke seg til £35M for å blant annet kunne slå en rekke andre storklubber om Eto'os navnetrekk.

Benítez' kommentarer i etterkant av tapet i Champions League-finalen forrige uke skal ha skapt noe uro på Anfield, og kritikken mot daglig leder Rick Parry skal ha overrasket de nye eierne Tom Hicks og George Gillett. De hadde en telefonsamtale med Benítez for åtte dager siden hvor han skal ha vært svært ivrig etter å sikre seg nyervervelsene så tidlig som mulig, og at han dermed trengte økonomisk støtte.

Amerikanerne skal også i etterkant ha blitt noe opprørt over den kritikken Benítez kom med, men Rick Parry skal ha måtte overbevise dem om at de måtte støtte Rafael Benítez etter alvorsordene, noen ord han selv også fikk høre. På det tidspunkt ble det følt at Rafa hadde gått for langt i kritikken av lagets manglende kjøpekraft de siste årene. The Independent melder nå at Benítez skal teste den amerikanskje duoens løfter ved å be om penger til å stable et Eto'o-bud på beina.

Siden den forrige samtalen mellom de fire herrene har Benítez støttet daglig leder Rick Parry, men et eventuelt kjøp av Eto'o vil være en videre test på hvorvidt Liverpool kan konkurrere på overgangsmarkedet og sikre seg spillere i verdensklasse. Rafa uttalte at han jobbet godt sammen med Parry da de ungarske tenåringene Krisztian Nemeth og Andras Simon signerte for Merseyside-klubben denne uka. Det var Rick Parry som forsvarte Benítez da amerikanerne ble opprørte av kritikken i etterkant av det bitre nederlaget i Champions League-finalen.

Etter at Manchester United sikret seg Nani og Anderson fra henholdsvis Sporting Lisboa og Porto denne uka, er presset igjen på Liverpool for å se om de kan ta de samme avgjørelsene på overgangsmarkedet som vil bringe klubben de nødvendige skrittene i riktig retning. Rick Parry er fortsatt alene som daglig leder, siden Georges sønn, Foster Gillett, ikke får den nødvendige arbeidstillatelsene til å begynne sitt arbeid i Liverpool før i august.

Å forhandle med de forskjellige partene som hevder å representere Eto'o kan vise seg å bli en vanskelig jobb. Benítez prøvde å inkludere Eto'o som en del av avtalen da Michael Owen forsvant til Real Madrid i 2004. Nå ønsker han å gjøre et fremstøt igjen, men vil gjøre det så snart som mulig, ettersom han ønsker å ha god tid til å forhandle med spillerne lenger nedover på lista om Barcelona ikke ønsker å selge sin kamerunske juvel.

Det er fortsatt uklart hvor stort beløp som vil bli gjort tilgjengelig for spillerkjøp denne sommeren. Andriy Voronin har allerede erstattet Robbie Fowler, og Bellamy skal også være på vei vekk fra klubben. Dirk Kuyt og Peter Crouch er de eneste spissene som ser ut til å bli værende på Anfield. Lyon-vingen Florent Malouda skal koste mellom £8M og £10M, og to flankespillere skal være Rafas førsteprioritet etter Eto'o, som skal stå øverst på lista. De skal konkurrere med Harry Kewell og Jermaine Pennant om plassene på flankene. Det er også ventet at Tom Hicks og George Gillett vil ha en uavhengig tredjepart, mest sannsynlig et regnskapsfirma, til å gå gjennom og undersøke Rafael Benítez' tidligere handler, og se hvor mye han har brukt og blitt tildelt foregående sesonger. Da vil ta en endelig konklusjon om hvor mye penger de mener han bør få tildelt å handle spillere for i sommer. I likhet med hvordan Hicks og Gillett opererer i de andre andre klubbene de eier, vil de nok også be Benítez rettferdiggjøre de pengene han krever til spillerkjøp.