Hamberg om utviklingen på akademiet

Hamberg ønsker å starte fotballskole, slik han gjorde i Grasshoppers. Hovedpoenget er å utvikle spillere til å kome på førstelaget. Om rollene til Elias og Owens.

Piet Hamberg ble ansatt som teknisk manager på Liverpools ungdomsakademi i sommer. Han forteller til Liverpoolfc.tv om hvordan den første tiden i jobben har vært.
- Vi jobber seks dager i uken, så det er ikke så annerledes enn hva jeg er vant med fra Nederland og Sveits. Jeg benyttet de fire til fem ukene til å observere situasjonen og se hvordan ting fungerte på akademiet. Deretter bestemte jeg meg for å foreta noen endringer. Det tar litt tid før det fungerer. I begynnelsen må jeg analysere ting, og man har en plan. Så må man følge planen og evaluere om det har fungert eller ikke. Jeg må si at jeg ser synes akademiet har et fantastisk arbeidsmiljø. Det handler ikke om infrastrukturen, men om kvaliteten på spillerne og hvordan de kan bli bedre.

Hamberg fortsetter med å fortelle om hva rollen som teknisk manager innebærer.
- Jeg er ansvarlig for filosofien på akademiet. Jeg jobber tett sammen med trenerne på akademiet hver dag for å skape en filosofi som ikke er direkte avhengig av managerens. Herr Benítez er ansvarlig for førstelaget, reservelaget og treningen på Melwood. Vi forsøker å forberede våre unge spillere så de kan ta steget opp fra akademiet til Melwood. De tekniske egenskapene til en spiller er veldig viktige. Det samme er den mentale biten. Uten en god mental holdning og tekniske egenskaper kommer aldri en spiller til å oppnå sine ambisjoner om å spille for Liverpools førstelag. Målet vårt er å produsere spillere her på akademiet som kan spille for førstelaget. Hvis de to tingene som jeg nevnte er til stede, så kan vi gå videre og undervise våre spillere fra et taktisk og fysisk ståsted. Jeg har nå jobbet med trenerne her de siste to månedene, og det er veldig overraskede å se hvordan de har støttet meg og at samarbeidet fungerer så bra. Det er ikke alltid slik i fotball.

Hamberg forteller også om rollene til John Owens og Malcolm Elias.
- Malcolm er ansvarlig for rekrutteringen. Han organiserer et nettverk med speidere verden rundt. Han forsøker å hente inn de beste spillerne. Det er en viktig rolle. Hvis man begynner med en spiller på et veldig lavt nivå, kan man få ham bedre og bedre, men han vil aldri få mulighet på Liverpools førstelag fordi det er det høyeste nivået i Europa. John er manager på akademiet, så han leder akademiet. Han er ansvarlig for staben og administrasjonen. Sammen driver vi akademiet.

Nederlendere roser Steve Heighway for det grunnlaget som var lagt på akademiet.
- Det er fantastisk. Steve har jobbet her i så mange år. Alle er takknemlig for alt arbeidet han har gjort som spiller og så som trener på akademiet.

Hamberg har erfaring fra Ajax. Han har tatt med seg noen av de gode erfaringene derifra. Mye av hans filosofi er den samme.
- Ja, på lang sikt. Hvis du ser på Ajax, så spilte jeg der. Jeg kjente organisasjonen veldig godt og jeg kjente trenerne. Jeg tror at Ajax' styrke alltid har vært rekrutteringen. Alle de unge spillerne i Nederland ønsker å spille for Ajax. For dem er det bare en klubb, og det er ikke som i England hvor de har valget mellom mange klubber. Rekrutteringen er så god at alle de beste spillerne vil spille for Ajax. Jeg tror at utviklingen kan bli enda bedre i Ajax, så det er viktig at vi kan klare å hente de beste spillerne hit til Liverpool og utvikle dem her. Det er som å bygget et hus med alle trenerne og assistentene her på akademiet. I et hus starter vi med ledelsen i 1.etasje. Så setter vi oss mål og finner vår filosofi. Husets andre del er 2.etasje, som har med riktig mentalitet å gjøre. Del tre er den tekniske siden, del fire er det taktiske og del fem den fysiske. Jeg har sett mange trenere som har forsøkt å trene unge spillere. De har begynt fra taket, som betyr at det alltid er ustabilt. Vi forsøker alltid å gjøre det fra den andre enden. Vi bygger huset i seksjoner inntil spillerne når 18 eller 19 års alder. Da har vi mulighet til å sammenligne spillerne med dem på førstelaget. Vi kan for eksempel sammenligne styrke og hurtighet. Hvis denne spilleren er på dette nivået, så vil han kanskje få sjansen på Melwood.

Hamberg er ikke i tvil om at det behøves både lokale og internasjonale talenter.
- Man trenger begge deler, fordi man kan ikke bare hente inn spillere fra utlandet. Jeg tror at vi ser etter spillere først her i Liverpool. Jeg synes vi bør prøve å hente inn spillere i og rundt Liverpool fra de er 12 år. De kan trene her to ganger om dagen. I løpet av tre år vil de være på et nivå man aldri har nådd tidligere. Vi gjorde det da jeg var i Zürich. I 2000 hentet jeg 15 lokale gutter til klubben. Vi trente to ganger om dagen fordi vi hadde en egen privatskole i klubben. Fra denne gruppen er det nå åtte spillere i førstelagstroppen til Grasshoppers. Jeg tror det er viktig å hente inn de beste spillerne fra utlandet, men det er viktigere å hente unggutter fra lokalområdet. Fra 12 år og oppvover kan de være her i seks år, og da vil vi være positivt overrasket over fremgangen deres. Jeg er sikker på det.

Piet Hamberg ønsker altså å hente inn spillere på 12 år og utvikle dem i klubben.
- Ja, og så etter fem år kan folk se hvor mange spillere vi har fått fram på førstelaget. Det er eneste muligheten de kan vurdere meg på. Jeg vil bli ansvarlig for dette. Hvis man ser tilbake på Steven Gerrard, Jamie Carragher, Robbie Fowler, Michael Owen og Steve McManaman, kom alle gjennom fra ungdomsavdelingen. Men i de siste årene har ingen spillere tatt steget. Mitt personlige mål er ikke å bli mestere med U18. Jeg tror for mange trener er opptatt av resultater. De ønsker å vinne kampene. Så hva gjør vi? Lære spillerne hvordan de forsvarer seg, hvordan de hindrer scoringer og så vinne kampen på kontringer! Hvis vi gjør det slik, kommer vi aldri til å utvikle spillere til førstelaget. Fokuset må være på den individuelle spiller. Vi har kanskje en spiller som fyller 16 år. Han kan være rask og sterk, men teknisk ikke blant de beste. Da må vi jobbe med individet. Da må vi trene så og så mange timer med hans høyre fot, hans venstre fot og se på hva som mangler, og så forbedre spilleren.