Norske medier opptatt av Riises økonomi

Norske medier har i løpet av helgen fokusert på John Arne Riises økonomiske problemer, og har også slaktet rådgivingsfirmaet Sportsavings. Firmaet tar nå til motmæle.

Fredag rettet TV2 Sporten søkelyset på John Arne Riises økonomiske problemer og lørdag kunne Dagens Næringsliv berette at Storebrand Bank saksøker sunnmøringen. Banken vil ha dekket et tap på tre millioner kroner etter at et hotell Liverpool-spilleren hadde kausjonert for ble tvangssolgt.

Riises tidligere manager Espen Baardsen var en av hovedeierene i Viste Strandhotell utenfor Stavanger. Baardsen ble slått konkurs for en tid tilbake, og Riise hadde kausjonert for en del av sin daværende managers gjeld, skriver Dagens Næringsliv.

- Det er riktig at vi har tatt ut søksmål mot John Arne Riise og at det stammer fra en kausjon Riise har avgitt overfor Baardsen, sier advokat Ragnar Lindefjeld i Storebrand til avisen.

I etterkant av Baardsens konkurs har Riise krevd 38 millioner kroner fra Baardsen, inklusive kravet fra Storebrand Bank. Riise mener hans egen milliongjeld skyldes rot og lovbrudd fra Baardsen, skriver avisen.

Baardsen på sin side mener Riise er skyld i Baardsens gjeldsproblemer. Han mener også Storebrand Bank solgte hotellet i panikk, og at hotellet er en gullgruve for de nye eierne.

Riise prøver gjennom forhandlere å få til en gjeldsløsning for krav på 30 til 40 millioner kroner som omfatter alle kreditorene og en refinansiering av gjelden. DN skriver at en mulig løsning er at en bank overtar hele Riises gjeldsmasse.

I tillegg til dette kom NA24 før helgen med påstander om at Riises rådgivere er i trøbbel, der de hevdet at John Arne Riises tilknyttede rådgivningsfirma, Sportsavings AS, sliter med å tjene penger.

Det Tønsberg-baserte selskapet dro inn vel 2,2 millioner i fjor, men hadde langt større utgifter. Underskuddet kom på vel 1,8 millioner, opplyser nettavisen.

NA24 forteller at også i 2004 og 2005 gikk Sportsavings AS, som nå fokuserer på sponsorvirksomhet og events knyttet til utøverne, i minus. I 2005 ble det rundt en halv million i underskudd, mens tapet året før endte på rundt 50.000 kroner

- Kjempedårlige tall. Men vi har god tro på det vi gjør. Kostnadene var altfor store i starten, og vi har nå kuttet og ligger an til et overskudd i 2007, siteres styreleder og daglig leder Bjørnar Ås.

Da styrets årsberetning ble signert 30. juni i år, var hovedaksjonær Anders Kvaal daglig leder. Nå er Kvaal erstattet med styreleder Ås.

- Vi har gjort noen forandringer, og har brukt tid på å utvikle selskapet. Det ser du av tallene også, kommenterer Bjørnar Ås til NA24.

Revisjonsberetningen er slett ikke hyggelig lesing ifølge samme kilde. Revisor påpeker brudd på aksjeloven og skattebetalingsloven, og skaper tvil om verdien på en fordring som er regnskapsført til 1,5 millioner.

- Det er ikke ålreit å få anmerkninger fra revisor, og vi skulle gjerne hatt dette ugjort. Nå har vi tatt en grundig gjennomgang, og 2007-regnskapet vil overhodet ikke se slik ut.

Ås forklarer overfor NA24 revisors bemerkninger med at feriepenger fra ett år tilbake ikke har blitt overført skattetrekkskontoen, og at selskapet har lånt ut penger med negativ aksjekapital.

- Lånet henger sammen med utviklingskostnader i selskapet. To tredjedeler av fordringen på 1,5 millioner er nå tilbakebetalt, og resten skal betales tilbake i løpet av det neste halvåret. Skattetrekksmidlene er også ordnet opp i nå.

Sportsavings AS hadde per 31. desember 2006 en negativ egenkapital på nesten 1,4 millioner og 3,7 millioner i gjeld, ifølge NA24.

- Vi som alle andre gjør noen feil. Det er vi åpne om, og vår troverdighet overfor kundene, utøverne er god, sier Bjørnar Ås til nettstedet.

Han presiserer at utøvernes penger går til klientkonto, og at det ikke er noen sammenblanding av midler.

- Utøverne får det de skal.

Sportsavings daglige leder og styreleder anslår 2007-omsetningen til å bli vel fem millioner. Ås vil ikke tippe hvor overskuddet ender, men sier selskapet legger opp til å få en positiv egenkapital igjen ved årsskiftet.

NA24 hevder at selskapet endret sine nettsider etter de at tok kontakt om denne saken torsdag, og at de nå ikke lenger reklamerer med å gi økonomiske råd til sine klienter, men at de isteden understreker at de driver innen event- og sponsorvirksomhet.

I dag har liverpool.no mottatt følgende pressemelding fra firmaet Sportsavings, som ønsker å klargjøre visse aspekter ved saken som de mener ble feilaktig fremstilt av TV2 Sporten og NA24:

INFORMASJON I FORBINDELSE MED OMTALE AV SPORTSAVINGS PÅ TV2 SPORTEN  :

I TV2 sportens innslag fredag 2. november fremkommer det at Sportsavings ved årsskiftet 2006-2007 var teknisk konkurs, etter 3 år med negativt resultat. NA24 omtalte også saken, dog på en mer akseptabel måte - selv om et bilde av Kvalheim og Riise ble feilaktig brukt.

Innslaget gir et klart preg av at Jan Kvalheim er John Arne Riises økonomiske rådgiver, samtidig som innslaget understreker at Sportsavings ikke har orden på egen økonomi.

Det er viktig for oss å presisere at Jan Kvalheim ikke har gjort noe galt. Grunnen til at vi har kommet i medias søkelys har ingen ting med Jan Kvalheims arbeid eller arbeidsoppgaver å gjøre. Sportsavings har tapt penger på driften, det er det saken handler om. Sportsavings driver etter sunne økonomiske prinsipper, og har nå lagt en kostnadstung etableringsfase bak seg. Regnskapet for 2007 viser for øvrig et driftsoverskudd.

Sportsavings har full fokus på kjerneoppgavene som er sponsoravtaler, foredrag og event + at vi for noen av utøverne fungerer som rådgivere på div områder. For de fleste av våre utøvere er det First Securities som tar seg av økonomisk rådgivning.

TV2 sporten trekker ut følgende påstander:    

- Selskapets Årsoppgjør ikke avgitt etter lovens frist.

- Ulovlig lån/provisjoner til aksjonær, ledende person eller ansatte

- Selskapet har ikke behandlet skattetrekksmidler i samsvar med bestemmelser i skattelovens §11

- Selskapet har ervervet egne aksjer i strid med Aksjeloven § 9-3

- Etter revisors mening er det således vesentlig usikkerhet om fortsatt drift-

Sportsavings beklager vinklingen og innholdet i innslaget. Jan Kvalheim er ikke økonomisk rådgiver for John Arne Riise. Kvalheim og Riise har således ikke noe med saken å gjøre.

Selskapet leverte regnskap til revisjon tidlig i juni måned. Ligningspapirer ble sendt inn til riktig tid. Årsoppgjøret ble av revisor lovet ferdig innen fristen, men realiteten ble at årsregnskapet ble for sent ferdigstilt med den følge at det ble sendt til Brønnøysund etter fristen.

Lånet det refereres til ble inngått etter anbefaling fra PricewaterhouseCoopers, PWC og vår revisor i Revisorgruppen. Da avtalen ble inngått var lånet lovlig og i henhold til aksjeloven. Det ble i tillegg stilt tilstrekkelig sikkerhet for lånet. Fordi Sportsavings fikk et undersludd i 2006 blir lånet å betrakte som i strid med aksjeloven. Pr 31. oktober 2007 er 65% av lånereammen tilbakebetalt. Vi er ikke fornøyd med revisors anmerkning, men fra vårt syn representerer revisors kommentar mer en plikt i forhold til god revisjonsskikk, enn et varsel om økonomisk uoversikt.

Skattetrekksmidler er korrekt innbetalt innen fristen, men det er riktig som revisor kommenterer at korrekt beløp ikke var satt inn på skattetrekkskonto. Dette er en feil vi har gjort.

Det er i 2006 gjennomført en rettet emisjon, som revisor har godkjent og som er i tråd med aksjeloven. Selskapet har ikke ervervet egne aksjer i 2006, ei heller før eller etter som er i strid med aksjeloven. Dette er er direkte feil sitert påstand som TV2 sporten fremsetter.

TV2 sporten trekker videre den konklusjon at revisor er usikker på om det er grunnlag for videre drift. Revisjonsberetningen sår ingen tvil om usikkerhet for videre drift.

Fremstillingen av Sportsavings i denne sammenheng står over hodet ikke i forhold til det Sportsavings er og hva de ansatte står for.

Vi håper dere fortsatt har tillit til oss.

Er det spørsmål rundt Sportsavings kan de rettes til daglig leder Bjørnar Ås på telefon 90 121 121.

For Sportsavings

Bjørnar Ås