Riise gleder seg til kamp

John Arne Riise kan ikke vente til ettermiddagens kamp. Skadefri og kampklar håper han på en plass i førsteelleveren. 22. september en fin dag i Liverpool-historien.

John Arne kampklar og offensiv
Liverpool Football Clubs offisielle webside har hatt en eksklusiv prat med John Arne Riise, og det er en kampklar og offensiv sunnmøring de har hatt i tale.

- Hadde du fryktet et lengre skadeopphold?

- Da jeg fikk skaden min, kjentes det ikke så ille ut. Men etter på kjente jeg at det var noe som ikke stemte. Røntgen viste en liten avrivning. Min muskulator leges fort og jeg er fit for fight nå. Jeg håper på å få spille. Jeg har masse energi jeg må få utløp for. Jeg har trent hardt og forhåpentligvis får jeg starte.

- Hvor glad ble du da du fikk vite at du ville bli tilgjengelig for laget denne lørdagen?

- Jeg har ikke mistet så mange kamper siden jeg kom til klubben, og selv om jeg har mistet de siste to, er jeg fokusert og håper jeg kan gå rett inn i førsteelleveren og vise alle at jeg er helt bra av skaden. Jeg håper manageren vil gi meg denne sjansen.

- Hvor stor er denne kampen mot Birmingham etter et par uavgjort-kamper?

- Hver kamp er store oppgjør og viktig. Jeg har sett kampene jeg ikke spilte. Portsmouth er ikke et enkelt sted og hente tre poeng. Birmingham-kampen er viktig, ikke bare for å komme tilbake vinnersporet, men for å fortsette den fine formen og legge press på de andre lagene i toppen.

- Føler du at dere er et annerledes lag nå med flere angrepsmuligheter med muligheter for de gjennomspillene som er nødvendige?

- Det kunne alle se mot Derby. De kom hit for å forsvare seg, men så snart vi scoret det første målet måtte de åpne opp og målene rant inn. Jeg synes vi har flere muligheter i laget vårt nå. Med Torres, Voronin, Babel og Benayoun har vi flere valgmuligheter i angrep. De andre lagene frykter oss mer nå fordi vi har så mange forskjellige spillere foran og på midtbanen.

- Ser du på kampen i dag som en kamp dere må vinne dersom vi skal være seriøse tittelutfordrere?

- Vi føler at vi kan kjempe for tittelen, og dersom det skal være noe i det, så må vi slå lag som Birmingham hjemme. Vi må bare kjøre på, vi har ikke råd til å slippe opp. De har et godt lag og de vil bli vanskelige å slå, men vi spiller hjemme på Anfield hvor vi skal og må vinne de fleste av kampene våre. De vil spille en fysisk fotball, men vi skal slå dem.

- Derby kom og ble solid slått, kanskje sendte det ut signaler til andre lag om at Anfield vil være et ugjennomtrengelig fort igjen denne sesongen...

- Alle de andre lagene vet hvor gode vi er på Anfield. Vi slipper ikke inn mål - iallefall ikke så mange. Vi vinner de fleste av de kampene vi spiller der. Vi må holde oppe den gode formen vår hjemme, ikke sette oss tilbake og ta ting for gitt. Vi må gå ut og spille godt og la folk få vite det når andre lag kommer hit og spiller. De andre lagene frykter oss.

- Når fansen snakker om hva de ønsker mest av alt denne sesongen, så sier de Premier League-tittelen. Snakker spillerne om dette og hva vil dere i så fall foretrekke?

- Vi snakker ikke så mye om det, men mange av oss har vunnet det meste bortsett fra ligatittelen, så det er hovedmålet for oss. Men dette betyr ikke at vi forsøker å vinne de andre turneringene vi deltar i også. Vi vil vinne alle konkurransene vi deltar i og alle kampene vi spiller.

- Hvor mye vil det bety for deg dersom Liverpool vinner ligaen denne sesongen?

- Vanskelig å si. Vi har over 30 kampewr igjen, så det er hardt å sette ord på det øyeblikket. Jeg husker da vi vant Champions League-tittelen. Da kunne jeg ikke beskrive mine følelser etter kampen. Still meg det spørsmålet igjen dersom vi vinner ligaen.
 

- Er konkurransen på laget så tøff at dette er noe du tenker på hele uka?

- Ja, fordi vi ønsker å spille hver kamp. Men vi vet hvordan sjefen tenker og hvilke ideer han har. Vi vet at noen kamper vil du spille, mens i andre kamper vil du sitte på benken. Det er ikke fordi du har spilt dårlig, men i enkelte andre kamper foretrekkes andre spillertyper. Dette er av og til vanskelig når du har spilt bra. For meg personlig er det mange konkurrenter om plassene på venstre back og venstre midtbane, men jeg synes dette er bra. Gode lag trenger konkurranse om plassene. dette betyr at når man får muligheten så må man bare ta vare på den og spille så godt du kan.

- Det er sagt og skrevet mye om manageren rotasjonspolitikk, spesielt i tider der resultatene ikke har vært så bra. Snakker spillerne mye om dette eller er det ikke noen sak innad i laget?

- Vi ser ikke på det som noe negativt. Selvfølgelig vil vi spillerne spille hver kamp. Når vi kommer hjem fra landskamper så ser manageren på det på sin egen måte, Han vet hvor mye vi har reist, men jeg tror det er positivt at spillerne vil spille selv om de er slitne. Manageren er flink til å snu det negative til noe positivt. Jeg synes det er en god idè. Selv om vi ønsker å spille hver kamp, trenger vi litt hvile innimellom.

- Har han forandret din innstilling til fotball og fått deg til å tro på det han tror på, når det gjelder hvile for å være mest mulig klar for en plass på laget?

- Da han kom til klubben startet han sin rotasjon og det var hardt å godta, fordi du følte at du ble droppet fra laget. Men han tror på spillertroppen sin og en sterk tro på alle spillerne. Han vet når en spiller behøver hvile og vet at når en spiller hviler, så vil en annen komme inn og gjøre den samme jobben. Det tok tid å bli vant til dette, fordi i en kamp der du hadde spilt godt, så kunne du bli utelatt i den neste. Manageren er briljant og han kjemper hardt for å få oss til å bli det beste laget i Europa.
 
- Styrken i troppen er så stor at det er en stor prestasjon å bli på benken i en kamp, siden han bare kan velge ut 16 spillere. Er det en redsel i laget, at selv om du er på laget i en kamp, så kan du være ute i neste?

- Det kan skje. Ta Dirk Kuyt, for eksempel. Han spilte ikke mot Portsmpouth, men spilte mot Porto. Det er slik det er. Av og til er det vanskelig å forstå, men du må ha en profesjonell innstilling til dette og jobbe hardt for å være klar til neste kamp. Det kan være hardt, men vi er vant til dette. Vi kan ikke klage all den tid vi vet hvorfor han gjør det.

- Du har vært her lenge nå. Er dette den beste troppen og de beste spillerne du har arbeidet med?

- Kvalitetsmessig er det ingen tvil om at dagens utgave er det beste. Vi har gode spillere på alle plasser, troppen er større og jeg synes atmosfæren i laget er utrolig. Jeg har aldri sett noe liknende. Alle liker hverandre, det er godt miljø, noe som er av avgjørende betydning dersom du ønsker å vinne noe. Da trenger vi også den beste troppen. Siden jeg kom hit, har lagånden vært god. Vi har hatt noen morsomme spillere her, som Robbie Fowler, samtidig som vi er profesjonelle og gjør det vi er satt til å gjøre. Men utenfor banen så har vi gjerne en god latter sammen.
  
- Hvem er morsomst i troppen?

- Crouchie er svært morsom. Pennant har sine egne måter å gjøre ting. Carra kommer alltid med en kommentar og Dirk Kuyt er også morsom.

- Hjelper dette all den tid dere vil spille for hverandre og hjelper hverandre.

- Det er viktig fordi vi på banen alltid har tro på at vi skal spille og har stor tro på det arbeidet vi legger ned på banen. Manageren vil fortelle oss hva vi skal gjøre og hvordan han vil at vi skal spille. Vi tror på det samme. Hvis jeg spiller til venstre sammen med Arbeloa så går han ned hvis jeg er opp og omvendt. Vi hjelper hverandre gjennom hele kampen.

- Arbeloa har spilt bra og nå er Fabio Aurelio spilleklar igjen etter sin langtidsskade. Det betyr vel at det blir vanskeligere for deg det da?

- Det skal aldri være enkelt i en klubb som Liverpool. Konkurransen er hard og slik skal det være. Arbeloa har spilt svært godt denne sesongen. Når jeg får muligheten i startelleveren skal jeg vise at jeg er verdt en plass på laget. Jeg får konsentrere meg om å gjøre min jobb, arbeide hardt, være profesjonell og se hvordan det går. Manageren har benyttet meg som venstre ving og Arbeloa som venstre back så langt og jeg synes det har fungert bra.

- Hva tenkte du om vår første kamp mot Porto i Champions League?

- Jeg så den på TV og vi hadde en dårlig start denne gangen. Vi spilte ikke så bra som vi ville. Vi fikk et straffespark i mot og det er den dårligste starten du kan ha på bortebane. Å komme tilbake og greie uavgjort og ett poeng var bra. Det kan være et godt resultat for oss senere i gruppespillet,

- Hvis det er ille å se kampen fra innbytterbenken, hvordan er det å se den på TV hjemme?

- Det var vansjelig, fordi jeg var svært nær å bli klar til Porto-kampen, men manageren sa at han ikke ville risikere at jeg pådro meg en ny skade. Å sitte hjemme og ikke ha muligheten til å gjøre noe for laget var hardt, spesielt i første omgang. I andre omgang synes jeg vi hadde bedre kontroll over kampen. Ett poeng var bra. Greier vi fire poeng på to kamper mot Porto, så er det bra av oss. 

- Hva gjorde du når Dirk Kuyt scoret - hoppet du opp og ned i TV-stua di?

- Headingen til Dirk kom ut av ingenting da Sami headet den tilbake og Kuyt fikk hodet på ballen for å gjøre 1-1. Målet var viktig. Da fikk spillerne troen på at ett poeng var mulig. Da gikk alt så mye bedre for oss. Det er lettere å se kampen på TV enn å være på benken fordi du lettere kan se hva som er bra og hva som er dårlig. På banen er det annerledes. Jeg satt hjemme og håpte at vi kunne få med oss poeng fra Portugal og det greide vi.

- Så hvis du kan velge, så foretrekker du å spille og ikke sitte hjemme foran fjernsynet?

- Jeg vil spille, men som jeg sa; i noen kamper vil du være på benken og i noen kamper så vil du være utelatt. Forhåpentligvis er det slik etter sesongen at jeg har fått være med i mange kamper.

  
22. september 1990
22. september er en minnerik dato i Liverpool-historien. For nøyaktig 17 år siden hadde vi en kamp mot Everton som ikke glemmes så lett. Laget hadde hatt en glimrende start på sesongen og kjempet hardt for å nedsable sine naboer og sikre sin sjette strake seier.

Etter å ha slått Manchester United 4-0 på Anfield uka før, hadde de en vrien start på det 169. Merseyside-derbyet.

Everton hadde begynt kampen best, men de røde tok over kommandoen og Peter Beardsley ga laget ledelsen med en super avslutning etter 36 minutter. Kun minuttet senere økte John Barnes ledelsen. De blå hadde ikke noe å svare med og Beardsley kunne score sitt sjuende mål halvveis i andre omgang. Everton kunne kvittere to ganger mot slutten, blant annet ved et selvmål av Glenn Hysen, men det var de røde som kunne rope høyest etter kampen.