Slutten nærmer seg for Heighway

Steve Heighway innrømmer i et intervju med Liverpool Echo at han nærmer seg slutten som sjef for Liverpools akademi. Kanskje forsvinner 59-åringen ut porten allerede til sommeren?

Steve Heighway har vært sjef for Liverpools ungdomssatsing og spillerutvikling i snart 20 år. Siden 1989 har den tidligere lynvingen hatt ansvaret for klubbens arbeid på dette feltet, og han har fått frem talenter som Robbie Fowler, Steven Gerrard, Michael Owen og Jamie Carragher. Nå synes imidlertid 59-åringens tid i klubben å nærme seg slutten. Det er ingen hemmelighet at Rafael Benitez ønsker å legge om klubbens satsing på dette området, og samtidig nærmer Heighway seg pensjonsalderen.

Slik kommenterer Heighway selv ryktene om at han er på vei bort fra Liverpool:

- Vi forlater alle Liverpool til slutt. Jeg begynner å dra på årene. Jeg nærmer meg 60, så jeg vil ikke være her for evig tid. Jeg drar ikke i dag, og ikke i morgen, men jeg nærmer meg pensjonsalderen så jeg vil ikke være her så mye lenger.

Når Liverpool Echo lurer på hvorfor færre akademispillere har klart å etablere seg på førstelaget de siste 5-6 årene, har Heighway svaret klart.

- Ting går i sykluser. Når jeg startet på denne jobben i 1989 sa daglig leder Peter Robinson til meg at Liverpool ikke hadde klart å produsere en lokal spiller på 10 år, og at man måtte helt tilbake til Sammy Lee og Phil Thompson, og før det igjen Chris Lawler og Tommy Smith. Det er frustrerende at vi ikke har klart å produsere noen stjerner de siste årene. Det er det vi ønsker. Men noen spillere har i alle fall nådd nesten opp til det nivået. Slik som Neil Mellor.

- For 30 år siden fikk de unge spillerne sjansen når de var 18 år, og som 21-åringer var de allerede rutinerte spillere. Nå til dags er det vanskeligere å få vist seg frem på førstelaget, og vanskeligere å få den rutinen som kreves. Managerne trenger ikke å ta sjanser på uprøvd ungdom lenger. Bak startelleveren står det åtte landlagsspillere i kulissene og venter på sin sjanse. Dersom det ikke er fullstendig skadekrise, eller en nedprioritert cup, trenger ikke manageren å benytte akademispillere.

- Vi vant juniorcupen i fjor med noen veldig gode ungdommer som Lindfield, Spearing, Darby og Threlfall, men det er ikke sikkert de noen gang vil få sjansen til å vise hva de duger til på førstelaget.

Heighway blir også spurt om forholdet sitt til managerne han har tjent under. Han legger ikke skjul på at forholdet til Gerard Houllier var særdeles anstrengt.

- Kenny Dalglish var ekstremt interessert i hva min avdeling drev med. Han ønsket å vite hvem den beste 9-åringen var! Men jeg har jobbet med en fransk manager i denne klubben som hadde et veldig merkelig syn på spillet, og som ikke likte at noen var uenige med han. Han kjøpte 14 franske spillere, som alle måtte selges når en ny mann kom inn. Det har vært vanskelige stunder som akademisjef, det kan ikke skyves under teppet. Men jeg har alltid sagt hva jeg mener.

Echo stiller også spørsmål om det er samarbeidsproblemer mellom akademiet og Melwood nå til dags.

- Ikke i det hele tatt. Rafa og jeg snakker med hverandre hele tiden. I de fleste klubber vil det være en viss grad av friksjon mellom ungdomssatsingen og førstelaget. Men manageren i Liverpool trenger ikke å bekymre seg over hva som foregår på akademiet. Alt han trenger å vite er at han vil få noen gode spillere å velge mellom i årene som kommer.