Tap for Barca - et godt omén

Liverpool går som regel til topps når de går videre selv etter tap på hjemmebane. Intern oppvask i Barcelona. Blair gjort oppmerksom på Paisley-kampanje. Mer om Dean Bouzanis.

Liverpools 1-0 tap for Barcelona på tirsdag var bare den fjerde gangen i historien at de røde har tapt en returkamp i europacupene på hjemmebane etter å ha vunnet bortekampen. Det er imidlertid verdt å merke seg at Anfield-klubben har gått videre ved samtlige av disse anledningene, og ved to av de tre foregående tilfellene har man faktisk stått igjen som turneringsvinnere.

Samtlige hjemmetap etter borteseire i e-cupene har kommet etter årtusenskiftet. Første gangen det skjedde var da Roma vant returen på Anfield 1-0 etter at Liverpool vant 2-0 i Italia på vei til UEFA-cuptriumfen i 2001. Eksakt det samme skjedde da Liverpool møtte Grazer AK i Champions League-kvalifiseringen i 2004/05-sesongen, noe som var starten på ferden til Istanbul.

Liverpool tapte også 1-0 for CSKA Sofia på Anfield i Champions League-kvalifiseringen i 2005/06-sesongen, etter at de først hadde vunnet 3-1 i Bulgaria. Men da ble altså ikke utfallet like lykkelig til slutt som de to første gangene dette fenomenet inntraff.

Nå håper Xabi Alonso at historien fra 2000/01 og 2004/05 skal gjenta seg. Spanjolen slår uansett fast at det ikke var publikums feil at de røde tapte 1-0 for Barcelona på tirsdag.

- Jeg anser Liverpools supportere som de beste i verden, og ingen stadion i verden kan måle seg med Anfield når det gjelder atmosfære, sier mannen som har spilt på de fleste store arenaer i verden, inkludert Nou Camp og Santiago Bernabeu.

- Man må ha vært tilstede tirsdag kveld for å skjønne hvor fantastisk publikum var. Det lignet på da vi slo Chelsea i 2005. Vi hadde publikums støtte hele kampen igjennom, og det var veldig spesielt å spille i denne kampen. Vi håper vi kan betale fansen tilbake ved å vinne kamper og oppnå suksess, sier spanjolen til liverpoolfc.tv.

- Jeg har noen venner som var tilstede på Anfield for første gang, og de slo fast at dette var den beste stemningen de noensinne har opplevd på en fotballstadion, legger han til.

Intern oppvask i Barcelona
I spansk presse tar Eidur Gudjohnsen nå et oppgjør med sine lagkamerater etter at Barcelona røk ut av Champions League på Anfield tirsdag kveld.

- Vi har et lag som besitter større kvaliteter enn Liverpool, men vi ofret ikke nok i denne kampen. Talent er ikke nok i seg selv i slike kamper. Hver spiller må ofre seg fullt og helt. Vi mangler lagånden til Liverpool, og må jobbe bedre sammen, uttaler Barcas målscorer.

- Når du spiller mot lag som er svakere enn Liverpool er ikke dette alltid nødvendig, men mot tøffe lag må vi være sterkere. Dersom vi hadde ofret oss mer, og gitt litt ekstra av oss selv, hadde vi vært uslåelige. Hadde vi jobbet så hardt som våre motstandere tirsdag kveld, ville de ikke ha slått oss.

- Liverpool er ikke noe stort lag, og har ikke våre kvaliteter. Men de jobbet som et lag, og deres spillere løp og jobbet for hverandre. Det gjorde ikke vi. Vi behøver ikke være venner utenfor banen, men det er viktig at alle jobber for hverandre og for laget på banen. Når et lag har hatt suksess, er det lett at nivået synker etterpå. Vi vet vi kan bedre, men da er det en dyd av nødvendighet å jobbe litt mer, avslutter islendingen.

Blair gjort oppmerksom på Paisley-kampanje
Tony Blair ble i går gjort oppmerksom på kampanjen som pågår for å adle Bob Paisley post mortem. Det var stortingsrepresentanten Jane Kennedy fra Wavertree i Liverpool som tok opp spørsmålet under spørretimen med den britiske statsministeren. Hun har selv satt navnetrekket sitt på listen sammen med ni andre stortingsrepresentanter, og hele 33 000 mennesker har nå skrevet under på oppropet som støtter en slik hederstittel til Englands mest suksessrike fotballmanager gjennom tidene.

Mer om Bouzanis
I begynnelsen av februar kunne liverpool.no berette at Liverpool hadde knyttet til seg den unge australske målvakten Dean Bouzanis. Nå har det kommet frem mer opplysninger omkring 16-åringens avtale med Anfield-klubben. Sisteskansen skal ha blitt tilbudt en treårskontrakt med de røde etter at han imponerte Rafael Benitez under et prøvespill på Merseyside.

Tenåringen fra Australia blir betegnet som en av de beste unge keeperene som finnes, og han vil begynne å spille for Liverpool så snart han er ferdig med skolen.

Magasinet The Age skriver at Bouzanis vil slutte seg til Liverpool i januar 2008, så snart han er ferdig med utdanningen sin i hjemlandet. På grunn av sin unge alder har han heller ikke lov til å slutte seg til klubben fra et land utenfor EU før den tid. Det hevdes at australieren da vil gå inn i seniortroppen, og ikke gå veien om akademiet.

Bouzanis er av gresk ætt, men det er ikke klart om han besitter EU-pass.

- Det er utrolig. Jeg er litt overveldet, men jeg må jobbe hardt i tiden som kommer, ettersom jeg står overfor en stor utfordring, sier den unge målvakten til The Age.

Bouzanis oppholdt seg på Melwood i tre uker i forbindelse med prøvespillet i januar. Nå vil han altså fullføre skolegangen i hjemlandet og spille fotball for Sydney FC frem til han flytter til Liverpool under transfervinduet i januar 2008.

- I Liverpool fikk jeg trene med toppspillere og oppleve hvordan livet var som proffspiller, uttaler keepertalentet.

Hans agent, Terry Palapanis, mener at hans klient har fått en meget god avtale med Merseyside-klubben.

- Til å være en 16 år gammel keeper som ikke vil spille for førstelaget på en stund ennå, snakker vi om mye penger. Deans far er advokat, og han var sjokkert over hvor god avtalen var. Dean er et utrolig talent. Det var 22 klubber i Europa som ønsket hans tjenester, men vi valgte Liverpool. Tilbudet var for godt til å avslå, uttaler Palapanis til The Age.