Tilbake til brød og smør

Liverpool er resultatmessig i rute, selv om troppen straks virket noe mer sårbar etter et krevende landslagsopphold.

Publikum pep, først og fremst mot sine egne, da Porto ikke greide å beseire et Liverpool som ved siden av å ha lagt igjen pasningstøvlene hjemme også spilte den siste halvtimen med ti mann. Bob Paisley og Bill Shankly ville ha glist fornøyd midt inne i mishagsytringene. Spesielt Bob ble en ekspert på å skape lag som greide å frustrere et kampglad hjemmepublikum, og stikke av gårde med et bra resultat som ga utgangspunkt for avansement med retur på Anfield.

Slik sett er lett å bli historieløs. Etter en feiende åpning av sesongen, hvor man annet ble fradømt en seier mot Chelsea og pulveriserte Derby foran The Kop, har de helrøde skapt få sjanser i uavgjorte bortekamper i Portsmouth og Porto. Slitne spillere etter landskamper og en del skadeproblemer synes å ha bidratt til et par tamme kamper, men som samtidig har gitt resultater som er til å leve med.

Nå gjelder det å komme raskt inn på vinnersporet igjen i ligakamper mot Birmingham og Wigan, samt en hjemmekamp mot Marseille i Champions League. Carling Cup regner vi for å være reservelagets turnering, i hvert fall inntil videre. En solid triumf mot Birmingham på Anfield til lørdag vil slette bort de fleste minnene om tamt offensivt spill de seneste dagene, selv om vi også aner hva som kan bli en svakhet i forhold til andre mesterskapskandidater utover i sesongen.

ANGREPSTYRKE
Tannløst offensivt spill i to bortekamper til tross, Liverpool har flere angrepstrenger å spille på denne sesongen enn hva som har vært tilfellet tidligere. Torres, Kuyt, Voronin, Crouch og Babel er en kvartett ikke mange kan matche i Europa. Med bra service vil disse score mål.

Da er vi mer usikre på balansen på midtbanen og bredden i forsvaret. Pennant, Mascherano, Gerrard og Babel startet mot Porto. En spennende oppstilling, men den første tanken som slo en var at dette var veldig offensivt borte mot den antatt farligste motstanderen i gruppa. Rafael Benitez skal ha vært enig, da informasjon før kampen fortalte at han opprinnelig hadde Alonso som partner til Mascherano og med Gerrard ute til høyre. Jermaine Pennant har gjort det stadig bedre etter at han kom til Anfield, og det er ikke tvil om at Ryan Babel er et stort talent, men å bruke begge i en kamp hvor det ikke minst var viktig å hindre at en heltent motstander og fullsatt stadion fikk blod på tann virket risikofylt.

I etterpåklokskapens navn viste det seg å være en riktig vurdering. En udisiplinert Pennant måtte ta en tidlig dusj, mens Babel heller ikke har mange defensive fibre i kroppen og har ennå til gode å overbevise oss om at han er et genuint alternativt på vingen i en 4-4-2 oppstilling. Han synes å passe bedre som et alternativ på topp, eller for å bidra med bredde når man spiller med tre framme eller bak én spiss. Skader på sentrale midtbanespillere gjorde at Rafa disponerte som han gjorde, og manageren hadde heller ikke Riise eller en matchfit Aurelio til å gi mer defensivt kraft gjennom en flankerolle på midtbanens venstrekant.


IKKE TORRES OG CROUCH
Det lyktes ikke Rafael Benitez å sikre seg Gabriel Heinze, og man fikk heller ikke tak i andre alternativer før transfervinduet ble lukket. En aner nå at det kan bli kostbart, hvis Liverpool skulle få uflaks med skader. Jamie Carragher har vært ute og en håper at den siste skaden til Daniel Agger ikke er alvorlig, og når backer også er satt utenfor skulle en gjerne hatt en rutinert og allsidig spiller som ytterligere cover. Det virker litt skjørt.

For å legge det positive kinnet til har Liverpool en beste ellever som synes å kunne hamle opp med de aller beste. Hvis nøkkelspillere holder seg rimelig skadefrie og Rafa finner en god balanse kan dette fortsatt bli året hvor man endelig genuint vil kjempe om ligagullet igjen.

Apropos balanse, hvem ville tippet for noen måneder siden at England nå gråter over at Emile Heskey er ute med brudd i foten? Vi våger påstanden om at det isolert sett er atskillig med bedre angripere enn Emile i England, men det er få som passer bedre sammen med Michael Owen enn ham. Det synes også å ha blitt noe av en bane for Peter Crouch. Det virker tydelig at Rafa ikke vurderer lange Crouch som en god partner til også høyvokste Fernando Torres. Det er et par som ennå ikke har startet sammen i en obligatorisk kamp, og med spanjolen som et klart førstevalg blant spissene er det et dårlig utgangspunkt for Crouchy.

Rafael Benitez vil nå i det minste få et par skikkelige treningsøkter før møtet med Birmingham, i en kamp hvor bare tre poeng er godt nok skal vi holde skjemaet i hva som Shankly kalte ?vårt brød og smør?.