Angel Vales om livet i Liverpool

Treneren Angel Vales om Rafael Benítez, Fernando Torres og sin egen rolle i klubben.

Liverpool-trener Angel Vales har, i samtale med den spanske avisen La Voz de Galicia tatt seg tid fra sesongforberedelsene til å kommentere Rafael Benítez og sin rolle i klubben.

Jeg antar at å gå fra å arbeide ved Universidade da Coruna til Liverpool FC vil være en stor omveltning?

- Det er en annen type jobb, mer praktisk. Jeg håper at jeg kan bruke min nye erfaring; jeg lever nå, og håper at den vil være av akademisk verdi i fremtiden.

Har ditt engelske eventyr så langt vært verdt det?

- Utvilsomt.

Hva har du lært fra Rafa Benítez?

- En hel del. For eksempel viktigheten av små detaljer i taktisk arbeid. På det taktiske plan, er han en av de beste managerne i verden. Men det beste er at han, trass i all suksess, aldri tillater seg selv å slappe av, eller hvile på laurbærene, han er akkurat like krevende overfor seg selv i dag som han var den første dag. Hans krav til seg selv er de samme nå som da jeg først møtte ham og han jobbet med Real Madrids aldersbestemte lag. Han ser alltid etter måter å forbedre seg på, å innføre siste teknologi vil si å forbedre yteevne. Han er talentfull sett fra et analytisk, taktisk ståsted, men i tillegg er han dedikert til sitt arbeid. For meg er det å være en del av hans stab en mikstur av tilfredshet, for å jobbe med noen av de beste, og av ansvar, fordi målene vi setter for oss selv er veldig høye.

Er han veldig krevende overfor alle andre?

- Det er klart at gjennom å kreve mye av seg selv, forventer han også det same fra spillerne.

Hva er din rolle i Liverpool?

- Under Rafa Benítez? tilsyn trener jeg reservene, og så er jeg sjef for analyseavdelinga.

Reservene gjorde det ganske bra?

- Vi vant ligaen. Det er en vanskelig liga. Vårt lag er komponert av veldig unge spillere, hvis fremtid forhåpentligvis er på førstelaget om fire år. De er landslagsspillere for sine respektive land, og gode prospekter. Denne sesongen har den franske unggutten Plessis, argentineren Emiliano Insua og marokkaneren Nabil El Zhar alle spilt for førstelaget. Dette er det sane mål for reservelaget, at en anseelig andel av spillere ender opp med spill for førstelaget; å bli mestere er en anekdote, men også et signal om at Rafa Benítez ønsker et sterkt reservelag.

Har du en viss grad av frihet til å gjøre din jobb?

- Ja, innenfor Rafas rammer, har jeg det. Men vi må ikke glemme at reservene deler garderobe med førstelaget, og at vi for det meste trener samtidig. Våre gutter kan spise frokost med eksempelvis Torres, og det er bra.

Forresten; hvordan er Fernando Torres?

- Veldig bra. Fernando er klar over at han har mange ting han kan forbedre, og han er en ydmyk person, noe som vil hjelpe ham i den prosessen. I tillegg er han veldig ambisiøs. Denne sesongen var han en viktig del av laget, han scoret mange mål, og skaffet seg Premier Leagues respekt. Jeg synes Rafa har gjort en god jobb med ham, og Fernando har tilbakebetalt ham gjennom sine prestasjoner. Jeg er sikker på at han ikke vil hvile neste sesong, han vil forsøke å forbedre hva han gjorde foregående sesong, eller i det minste være på samme nivå.

Hvordan er ditt analysearbeid?

- Det er fem av oss. To reiser rundt om i England og ser kamper, en annen står for speiderrapporter omhandlende andre lag, en tar seg av video, og så er det meg. Jeg koordinerer og analyserer vårt spill. Jeg forsøker å samle så mye informasjon som mulig om vår fotball, slik at Rafa kan analysere det seinere, og anvende det når han ser det kan brukes til å forbedre lagets prestasjoner, hvilket er hva det hele omhandler.

Hvis noe fotballag er mer enn en klubb, så er det Liverpool, er du enig i det?

- Det er noen lag på samme nivå, spesielt på det sosiale plan. Vi har en fantastisk gruppe av supportere, og tradisjon og verdier. Folk i Liverpool er vant til å ta hånd om livets kamper, og alt dette smitter over på laget. Vi er kanskje ikke den sterkeste klubben i England økonomisk, men vi er den mest spesielle klubben.